godyl 0 Napisano 7 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Witam Ostatnio zepsuła mi się płyta główna Abit IL9 Pro i mam pytanie, jaka płyte głowną kupić zamiast tej. Chodzi mi o coś nowego do podzespołów : Procesor Intel core 2 due e4500, karta graficzna palit 8600 512mb, 2 gb ramu . Chodzi o coś w miarę taniego i solidnego. Proszę o rady:) Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 7 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Chodzi mi o coś nowego do podzespołów... Nie kupisz nowej płyty na LGA-775. Cytuj Link to post Share on other sites
jacent 67 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 (edytowane) Nie kupisz nowej płyty na LGA-775.a to niby dlaczego?http://www.morele.ne...1/#product_list pełno jeszcze płyt na rynku na tę podstawkę, tu jest kwestia formatu i RAM-albo zostajesz przy ddr2 , wted kupujesz combo nphttp://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-g41m-combo-325377/ , albo zmieniasz na ddr 3 i masz już duży wybór-np.http://www.morele.ne...41m-p26-363461/ Edytowane 8 Listopada 2012 przez jacent 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Nie kupuj nowego mobo, lepiej sobie kup cos nowego, chocby z najtanszej polki cenowej. Cytuj Link to post Share on other sites
Adonim85 205 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Nie kupuj nowego mobo, lepiej sobie kup cos nowego, chocby z najtanszej polki cenowej. to nowe czy nie nowe ? Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Nie kupuj mobo na lga 775 tylko już kup coś nowego czyli na 1155. Cytuj Link to post Share on other sites
Huzar 88 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Zależy jeszcze ile godyl ma zamiar używać obecnego zestawu. Jeśli w ciągu dajmy na to 2 lat nie zamierza kupować nowego kompa to może śmiało kupić teraz nowe mobo. Także sądzę, że Autor tematu najlepiej wie czego potrzebuje Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Ja mam troche lepszy zestaw z tamtych lat i to juz zlom, na pewno trzeba nowego. Cytuj Link to post Share on other sites
Huzar 88 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Jaazik zależy do czego Tego Autor nie napisał. Może potrzebny Mu komp do internetu, filmów, muzyki, pracy i ewentualnie mało wymagających gierek? Wtedy lepszy potrzebny nie jest i ten "złom" w zupełności wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Ja właśnie używam mojego do dokładnie tych rzeczy, które wymieniłeś Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 (edytowane) a to niby dlaczego?http://www.morele.ne...1/#product_list pełno jeszcze płyt na rynku na tę podstawkę, Racja, coś mi się popiep.... ło Nie kupuj mobo na lga 775 tylko już kup coś nowego czyli na 1155. Dokładnie, nie ma sensu pakować się w martwą starą podstawkę skoro do nowej płyty są tak samo tanie a procesorów do wyboru do koloru od Celeronów po i7. Edytowane 8 Listopada 2012 przez Fenio Cytuj Link to post Share on other sites
godyl 0 Napisano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Widzę, że temat się trochę rozwinął . Jeśli chodzi o moje użytkowanie to generalnie internet, filmy czasami jakieś gry adekwatne do karty graficznej, nie potrzebuj nie wiadomo jakiej płyty. Pryjorytet to cena i solidność. Cytuj Link to post Share on other sites
GIGABYTE_PL 62 Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Celeron G540 + GA-H61M-DS2V = zestaw ok 322zł Cytuj Link to post Share on other sites
jacent 67 Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Celeron G540 + GA-H61M-DS2V = zestaw ok 322zł zgoda, tanio, ale nie dla każdego...ale...dlaczego nie ma IDE?z oszczędności producenta płyt czy zmuszenia do wymiany całości?co z tego ,że ten zestaw jest tani , jak ktoś ma starszy komputer i dyski i nagrywarkę ATA?musi dokupić dysk za ok 220 zł +nagrywarkę za ok 70zł to już nie wygląda tak różowo, a jak jeszcze ma np. dobrą kartę muzyczną na PCI ? ma z tego rezygnować bo producent zaoszczędził nawet na PCI?to już nie modernizacja , ale zmiana wszystkiego-dlatego taka cena płyt , bo nie są więcej warte.Zrezygnowanie z IDE uważam za skandal, zwłaszcza że w niektórych płytach np na P67 jest , a na niektórych nie ma , ale jest\ za to złącze na stacje dyskietek ...to już kpina Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) zgoda, tanio, ale nie dla każdego...ale...dlaczego nie ma IDE? Z tego samego powodu dla którego nie ma slotów ISA. IDE (PATA) to przeszłość i czy się to komuś podoba czy też nie jego miejsce jest w muzeum razem z portem szeregowym, równoległym i PS2. PCI to również staroć i choć sam mam dobrą kartę muzyczną na PCI to wiem że ten standard odchodzi do lamusa więc nie ma się co dziwić że w nowych konstrukcjach rezygnuje się z archaizmów zwiększających koszty. Dziwie się tylko że złącza FDD nie wywalili. Edytowane 9 Listopada 2012 przez Fenio Cytuj Link to post Share on other sites
silver001 0 Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Witam, ja mam w piwnicy w bardzo dobrym stanie (no takim, w którym przestałem jej używać na przesiadce na nową podstawkę) AsRock Core2Dual SATA 2.0 R2 bodajże. Nie potrzebuje więc mogę odsprzedać. Czego-to-niemająca na tamte czasy http://www.asrock.com/mb/VIA/4CoreDual-SATA2%20R2.0/ Cytuj Link to post Share on other sites
komers 9 Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 MSI B75MA-P45 + Intel G540 razem jakieś 389 zl Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts