Skocz do zawartości

Ocena Zestawu pod Gry

Recommended Posts

Z racji iż niedawno mój poczciwy AMD x2 4200 dokończył swojego żywota zostałem zmuszony na złożenie czegoś nowego.Trochę czasu mineło,weszły nowe technologie a niegdyś nowe części są już przestarzałe.Zakupiłem nowy HDD/Obudowe oraz jak narazie do grudnia zostane przy starej karcie ze starego komputera Gigabyte GF 9600GT (1 GB /256 bit)

Co do nowych części potrzebuje opini jak i rady odnosnie nowej kart graficznej/ramami/procesor/plyta gł.

Fundusze na okolo 2500 zł

A teraz do rzeczy:

Procesor: I5 2500K

Chłodzenie CPU: Akasa Venom

Płyta główna: MSI Z77A-G43

Pamięci RAM: Pamięć Patriot G2 Series 2x4GB 1600MHz DDR3 CL9 XMP Ready, 1.65V (PGD38G1600ELK) albo Patriot Dual 2x 4 GB Viper 3

Dysk: Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB cache

Karta graficzna: XFX Radeon HD6870 (HD-687A-ZHFC)

Zasilacz: XFX 650W Modular

Obudowa: Enermax Lepa 320

Zestaw 2

Zestaw 3

Edytowane przez Azarik

To generalnie bardzo podobne płyty.

Na ASRocku zrobisz SLI/CF z 2 kart graficznych NVidia/AMD, na MSI tylko CF z AMD (i to w takiej słabszej odmianie bo drugi port PCI Express x16 pracuje maksymalnie z szybkością x4, a u ASRocka będzie optymalne 2 razy x8). Obstawiam jednak, że to Cię nie interesuje, a to w sumie najważniejsza róźnica między tymi płytami.

ASRock ma trochę lepszą sekcję zasilania więc pewnie i mocniej na niej podkręciłbyś procesor. Wyjścia jakie obie mają z tyłu widać.

MSI Z77A-G043 jest większa bo to format ATX, a ASRock Z77 EXTREME4-M to microATX (ale jest też formatu ATX tylko model bez literki M na końcu). MSI daje rok gwarancji dłużej.

W podstawowym zastosowaniu płyty jak już mówiłem bardzo podobne ale ASRock ma większe możliwośći gdy się chce trochę pokombinować :)

Poczytaj testy i recenzje, jest ich trochę w sieci.

• Popieram 1