NoCare 3 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Jako, ze moj stary telefon ledwo ciagnie i juz prawie nic na nim nie dziala, zdecydowalem sie na zakup nowego. Zastanawiam sie nad Galaxy SII lub iPhone 4S, jednak ten drugi bardziej mnie ciągnie, ze względu na interface i ogolny wyglad, zreszta mialem iPod-a touch i iOS bardziej przypadl mi do gustu niz Android. Najbardziej zalezy mi na wielozadaniowosci: pobieranie, granie, internet,gg , muzyka i filmy w roznych formatach (min rmvb i avi). Bardzo wazna jest tez dla mnie bateria (mialem okazje pobawic sie samsungiem galaxy ace i bateria mnie odstraszyla), ktory z tych modeli dluzej wytrzyma? Interesuje mnie granie we wszystkie dostepne tytuly na iOS/Android oraz jakość muzyki, kolejnym z aspektow, ktore sa dla mnie wazne to jakos nagrywanych filmow video i zdjec. Czytajac w internecie natknalem sie na kilka benchmarkow, ktore pokazuja, ze 2x800 mhz apple jest wydajniejszy niz 2x1.2 w samsungu, jak to jest? Jak sprawdzają się oba oba procesory w porownaniu do tego z Xperii U? Z góry dziekuje za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
kubekpop 248 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 To już zależy, co Ci bardziej odpowiada. Nie wiem, jak się mają te procesory do siebie, wiem, że iOS jest tak zoptymalizowany, że nie potrzebuje potwora do działania. czas pracy, wielozadaniowość na pewno są na korzyść iPhone. Co do multimediów, brałbym Samsunga, ale nie wiem, czy na iOS nie ma jakichś programów, które odtworzą większość formatów. I na pewno iOS jest mniej problemowy. Tylko ten iTunes odstrasza. Ale jeśli Ci to nie przeszkadza, to bierz iPhone... Jakbyś miał jakieś ogólne pytania do Androida, to wal, siedzę w tym trochę, i bardzo lubię ten system, ale nie pod względem optymalizacji XperiaU jest jakby słaba przy nich. Oczywiście do tego, co napisałeś spokojnie wystarczy, bo ma w miarę dobre bebechy. Pozostaje iTunes i kwestia ideologiczna. Jeśli nie jesteś żadnym fanboyem, to możesz się zastanowić nad Xperią, na pewno wytrzyma dłużej niż S2. Cytuj Link to post Share on other sites
NoCare 3 Napisano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 To już zależy, co Ci bardziej odpowiada. Nie wiem, jak się mają te procesory do siebie, wiem, że iOS jest tak zoptymalizowany, że nie potrzebuje potwora do działania. czas pracy, wielozadaniowość na pewno są na korzyść iPhone. Co do multimediów, brałbym Samsunga, ale nie wiem, czy na iOS nie ma jakichś programów, które odtworzą większość formatów. I na pewno iOS jest mniej problemowy. Tylko ten iTunes odstrasza. Ale jeśli Ci to nie przeszkadza, to bierz iPhone... Jakbyś miał jakieś ogólne pytania do Androida, to wal, siedzę w tym trochę, i bardzo lubię ten system, ale nie pod względem optymalizacji XperiaU jest jakby słaba przy nich. Oczywiście do tego, co napisałeś spokojnie wystarczy, bo ma w miarę dobre bebechy. Pozostaje iTunes i kwestia ideologiczna. Jeśli nie jesteś żadnym fanboyem, to możesz się zastanowić nad Xperią, na pewno wytrzyma dłużej niż S2. Przekonales mnie teraz jeszcze bardziej do iPhone, martwi mnie tylko maly ekran, sprawdza sie on przy graniu i przegladaniu internetu? A może polecisz jakis zupelnie inny telefon w tym przedziale cenowym? Cytuj Link to post Share on other sites
housebee 4 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 IPhone 4S jest świetny w kontekście jakości wykonania i wyglądu. Natomiast pod względem interfejsu zdecydowanie łatwiejszy w użytkowaniu jest Windows Phone. Porównując szybkość działania WP i iOS są na równi, natomiast Android wypada kiepsko. Jestem mocno wyczulony na każde, nawet niewielkie przytnięcie, dlatego polecam Ci IPhone 4S lub Nokia Lumia 800. Głównie testuję Lumię 800, na której płynność działania jest świetna. IPhone 4S również jej nieodbiega. Wspominałeś o multizadaniowości - na androidzie będziesz miał przytnięcia, w zależności od mocy sprzętu mniejsze lub większe. Jeśli chodzi o windows phone jest bardzo płynnie, a przełączanie się pomiędzy aplikacjami to po prostu bajka. Jeśli mogę coś jeszcze doradzić to wypróbuj telefony, które Cię interesują w dowolnym salonie. Jeśli chodzi o modele to iPhone 4S, Nokia Lumia (800, 820, 900, 920), HTC 8X, 8S. Kolejność przypadkowa. Z ciekawostek dodam, że Nokia Lumia 920 obsługuje ładowanie bezprzewodowe, podczas gdy iPhone 5, którego premiera odbyła się później, nie ma takiej funkcji. Cytuj Link to post Share on other sites
NoCare 3 Napisano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 IPhone 4S jest świetny w kontekście jakości wykonania i wyglądu. Natomiast pod względem interfejsu zdecydowanie łatwiejszy w użytkowaniu jest Windows Phone. Porównując szybkość działania WP i iOS są na równi, natomiast Android wypada kiepsko. Jestem mocno wyczulony na każde, nawet niewielkie przytnięcie, dlatego polecam Ci IPhone 4S lub Nokia Lumia 800. Głównie testuję Lumię 800, na której płynność działania jest świetna. IPhone 4S również jej nieodbiega. Wspominałeś o multizadaniowości - na androidzie będziesz miał przytnięcia, w zależności od mocy sprzętu mniejsze lub większe. Jeśli chodzi o windows phone jest bardzo płynnie, a przełączanie się pomiędzy aplikacjami to po prostu bajka. Jeśli mogę coś jeszcze doradzić to wypróbuj telefony, które Cię interesują w dowolnym salonie. Jeśli chodzi o modele to iPhone 4S, Nokia Lumia (800, 820, 900, 920), HTC 8X, 8S. Kolejność przypadkowa. Z ciekawostek dodam, że Nokia Lumia 920 obsługuje ładowanie bezprzewodowe, podczas gdy iPhone 5, którego premiera odbyła się później, nie ma takiej funkcji. Windows Phone odpada jak dla mnie, z powodu malej ilosci aplikacji zupelnie rozniacych sie od tych z Android/iOS. Cytuj Link to post Share on other sites
kubekpop 248 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Przekonales mnie teraz jeszcze bardziej do iPhone, martwi mnie tylko maly ekran, sprawdza sie on przy graniu i przegladaniu internetu? A może polecisz jakis zupelnie inny telefon w tym przedziale cenowym? Przy przeglądaniu neta tak, przy graniu czasem jest ciężko, ale nie przesadzajmy. I jak zależy Ci na multimediach, to iOS nie ma flash playera. Wybacz, nie mogę sobie przypomnieć żadnego smartfona z tego przedziału cenowego, tylko tyle jestem w stanie powiedzieć opierając się na doświadczeniu i podzespołach. Niech się wypowie jeszcze ktoś, kto ma coś z tego zakresu... I z multitaskingiem na Androidzie to racja, da się to ograniczyć przez lepszy soft, ale nie da się całkowicie wyeliminować. Cytuj Link to post Share on other sites
NoCare 3 Napisano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Zapomnialem jeszcze zapytac jak jest z rysowaniem sie ekranu, w samsungu jest Gorilla Glass a iPhone? Chyba zdecyduje sie na SGSII ze wzgledu na wiekszy ekran jednak dalej zastanawia mnie sprawa baterii, nie chce się martwić, że telefon nie wytrzyma od rana do wieczora normalnego użytkowania (1-3h muzyki gg i troche internetu, czasem jakis film) bez ładowania. Cytuj Link to post Share on other sites
kubekpop 248 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 O to to się nie martw, po prostu nie ustawiaj jasności ekranu sztywno na max. To, co piszesz powinno dać radę Cytuj Link to post Share on other sites
happysc 138 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 jako posiadacz iphone 4s szczerze polecam ten telefon(jeśli tak to można nazwać), super szybko działa, na appstore mnóstwo darmowych i płatnych(ale tanich) aplikacji, gra się wspaniale, filmy ogląda się świetnie i ten ipod jako odtwarzacz mp3 jak dla mnie najlepszy smartfon na rynku Cytuj Link to post Share on other sites
NoCare 3 Napisano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 O to to się nie martw, po prostu nie ustawiaj jasności ekranu sztywno na max. To, co piszesz powinno dać radę Który z tych telefonow bys wzial na moim miejscu? Cytuj Link to post Share on other sites
kubekpop 248 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 (edytowane) Ja nie jestem napalony na produkty od Jabłuszka, więc nie jest to iPhone na 100%. Jeżeli planujesz upgrade softu (oficjalnego), to ja bym brał S3, i zaktualizował go do Androida 4.1, który jest już lepiej zoptymalizowany. Jego 4 rdzenie spokojnie dadzą radę z wielozadaniowością, większy ekran naprawdę jest lepszy niż ten w iPhone. Chociaż, pisałeś, że iOS przypadł Ci do gustu. To możesz wziąć iPhone, na pewno jest lepszy support (choć flagowe smartfony Samsunga też mają niezły). Niestety sam musisz już wybrać, co wolisz. Bo po głębszym zastanowieniu widzę, że dla Ciebie lepszy byłby iPhone... UPD: Pomieszało mi się -.- S2 a nie S3, więc 2 rdzenie, ale i tak do Ciebie pasuje iPhone... Edytowane 8 Listopada 2012 przez kubekpop 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NoCare 3 Napisano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Dzięki z pomoc:) Cytuj Link to post Share on other sites
NoCare 3 Napisano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Jutro kupuje telefon, ale mam jeszcze opcje galaxy S3 za 1600 zł, czy oplaca sie dolozyc do 4-rdzeniowego procesora i wiekszego ekranu? I jak ma sie sprawa z baterią w porównaniu do S2? Nie edytowałem poprzedniego posta bo nie widze opcji edytuj. Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 15 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Najlepszym wyborem była by nokia Lumnia 920 ale nie stety nie na twoj budżet bodajże Moim zdaniem Przecież WP 8 bedzie jednym z najbardziej zaawansowanych systemow na telefon... Jak ktos woli S III bo ma androida ktory ma duzo fajnych "gier" to niech zobaczy na to co WP8 bedzie reprezetowac za jakis czas ponieważ on obsługuje Direxa czyli pod wzgledem grier bedzie gniesc wszystkie inne systemy.. moim zdaniem nowe lumie beda jednymi z najlepszych i najbardziej zaawansowanych telefonow na rynku... Edytowane 15 Listopada 2012 przez xnn123 Cytuj Link to post Share on other sites
Nalovp 128 Napisano 15 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 To co w końcu wybrałeś? Jeżeli chodzi o iphone 4s to wszystko to,czego od telefonu wymagasz on właśnie posiada....oprócz jednego-bateria trzyma bardzo krótko gdy go używasz do gier. Jest na to rozwiązanie-ja używałem tego: http://www.exogear.com/products-iphone-4.html Cytuj Link to post Share on other sites
NoCare 3 Napisano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 To co w końcu wybrałeś? Jeżeli chodzi o iphone 4s to wszystko to,czego od telefonu wymagasz on właśnie posiada....oprócz jednego-bateria trzyma bardzo krótko gdy go używasz do gier. Jest na to rozwiązanie-ja używałem tego: http://www.exogear.c...s-iphone-4.html Wybrałem S3 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts