lordmonkey 0 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Witam, wraz z zamiarem zakupu nowego komputera cały czas czytam w internecie o procesorach (najabardziej ineteresuje mnie opłacalność + ewentualnie gry) Po tym jak już niby zdecyodwałem się na coś ze stajni Intela (i5 3550 lub też coś innego, nie wiem czy nie bardziej mi sie opłaca podkręcać czy nie) znalazłem taki o film gdzie koleś uwuwa fabrycznie nałożoną pastę termoprzewodzącą pomiędzy rdzeniem procesora, a jego obudową i zyskuje przy tym dobre parę ( ~~ 20 ) stopni. Czy ktoś z was też miał takie doświadczenia z Ivy Bridge ? Możecie to potwierdzić ? Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Dziś sam pytałem się jednego z "mistrzów chłodzenia" tego portalu. Zmiana pasty pod IHS-em jest warta zachodu tylko przy naprawdę dużym OC. Traci się też przez to gwarancję. A temperatury z tego co czytałem na forach zagranicznych, to nie 20 stopni, tylko 8-12. Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Można to zrobić. Tracisz gwarancję i masz bardzo duże prawdopodobieństwo wysłania procka do grobu. Ale zrobić się da. Absolutnie nie jest to jednak zabieg konieczny. Dobre chłodzenie powietrzne pokroju macho i dobra pasta pozwolą na podkręcenie większości Ivy do 4,5GHza przy względnie dobrych temperaturach bez potrzeby kombinowania ze zmianą pasty pod IHSem. Jak popatrzysz na testy takich rozwiązań to ten spektakularny efekt uzyskuje się poprzez wymianę pasty pod czapką procka. Zabawa dla maniaków. Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Nie wydaje mi się, żeby było to warte zachodu. Jeżeli już chcesz podkręcać to kup Sandy i już, chyba że chce ci się w takie coś bawić. I rzeczywiście nawet jak czytałem, na innych portalach aż takiej dużej różnicy nie zanotowali. Poza tym można znaleźć wiele filmików, na których najzwyczajniej procesory zostały uszkodzone poprzez przerwanie ścieżek. Więc moim zdaniem gra nie jest warta świeczki Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 cudowanie mam Ivy podkręcone do 4,4ghz na fortisie i nie mam najmniejszych problemów z temperaturami poza tym i5 3550 to jakiś szajs i5 3570K to jest procek do ewentualnego oc Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Na pclabie jest artykuł "Podkręcanie Ivy Bridge – czy bez IHS-a jest lepiej?". Wyszło im że bez ihs temperatura na rdzeniach jest taka sama jak z IHS a niekiedy nawet o 1 do 2C wyższa. Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 No do tej pory ten kto nie doczytał informacji na ten temat pisze jak kolega wyżej. Samo zdjęcie IHSa nie daje praktycznie nic. Rdzeń jest malutki i nie ma wystarczającej powierzchni wymiany ciepła. Dopiero zdjęcie IHSa, aplikacja dużo lepszej pasty niż intelowski glut i ponowna jego instalacja daje w testach efekt. Ja ogólnie też uważam że gra nie jest warta świeczki w domowych zastosowaniach, sytuacja może się zmienić gdy intelowski glut po paru latach wyschnie... Cytuj Link to post Share on other sites
grbprc 30 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 na 3570k po oc do 4,6 mam stabilne 68 stopni w prime 95 na macho rev 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts