Skocz do zawartości

Czy warto zmieniać Phenom 955 na i5?

Recommended Posts

Witam, na początek podam konfig mojego PC

Procesor: Phenom 955 @ 4.1

Cooler: Arctic Cooling Freezer 13

Mobo: Gigabyte 870 rev.3.1

GPU: Gibgabyte 7870

Ram: Goodram 4x2gb 1333

zasilacz: xfx 550w

Obudowa: SilentiumPC Regnum L50

Kilka dnie temu zakupiłem kartę graficzną Gigabyte 7870 wer OC. Grając w Battlefield 3 FPS na max detalach spada do 35kl/s. Czy to jest normalne? W jakim stopniu procesor ogranicza mi kartę graficzną? A najważniejsze pytanie: Czy warto zmienić obecny procesor na i5 2500k/3570K? Koszt zmiany na i5 uwzględniając sprzedaż obecnych częsci to dopłata ok 800zł. Jaki skok wydajności uzyskam po przesiadce na nową platformę? Komputer używam głównie do gier, 80% Battlefield 3. Posiadając płytę z AM3+ może lepiej poczekać na FX-8350? Proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliowści

Dziwne. Ja aż takich spadków fps nie zanotowałem, chociaż faktycznie są spadki:P Ja mam podkręcony mój 965BE mnożnikiem i fsb w taki sposób: 20 X 210 co daje 4,2GHz, NB na 2520 MHz, HTT 2100MHz, pamięci na 1680MHz.

Spróbuj zmienić nie tylko mnożnik ale także fsb i mostek. Przykładowo daj na 19x210.

Co do wymiany również się przymierzałem, ale zaczekam na Haswelle w przyszłym roku.

Edytowane przez mrgibbass

Ja równiez mam phenoma x4 955 be @4320mhz + radeon 7870 @ gpu 1200mhz pamięć 5400mhz i BF3 gra się świetnie na ultra detalach spadki fps poniżej 40 owszem są bardzo rzadko zwłaszcza na mapce zatoka omańska serwery 64 osoby ale to normalne tam się dużo dzieje sprawdź w msi afterburner jakie masz użycie gpu podczas gry w BF3 ja mam na poziomie 80-99% czyli bardzo przywozicie

Wyniki 3dmark 11: gpu score: 6744, physic score: 4828. Oc procesora robiłem tylko przez mnożnik innych ustawień nie ruszałem. Puściłem teraz Battlefield 3 Max ustawienia Msaa x4, mapa caspian border 64 osoby, Fraps puszczony na 10 min: min FPS: 30, Średni: 44. A czy może sie wypowiedziec jakis posiadacz 2500K/3570K przy podobnej karcie jakie ma wyniki? Czy przesiadka na i5 jest opłacalna? Cy przyniesie duzy przyrost wydajności? Nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto

Wyniki 3dmark 11: gpu score: 6744, physic score: 4828. Oc procesora robiłem tylko przez mnożnik innych ustawień nie ruszałem. Puściłem teraz Battlefield 3 Max ustawienia Msaa x4, mapa caspian border 64 osoby, Fraps puszczony na 10 min: min FPS: 30, Średni: 44. A czy może sie wypowiedziec jakis posiadacz 2500K/3570K przy podobnej karcie jakie ma wyniki? Czy przesiadka na i5 jest opłacalna? Cy przyniesie duzy przyrost wydajności? Nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto

Ja przy ustawieniach które napisałem mam physics na poziomie 5350pkt. Więc spróbuj pokombinować jeszcze z mostkiem i fsb.

Przecież BF3 to różne mapy. Przykładowo kanał Nosahr mam radeona 7850 ustawienia ultra plus msaa 4 i fps nie schodzi mi niżej niz 45 klatek :) ale mapka bardziej rozległa jak caspian roślinność do renderingu oraz 64 osoby to spokojnie na radeonie 7870 może spaść do 35 klatek na bank.

Gram na

PII955@3900 NB@2800

GTX 660 OC@1150 bez zmiany napięcia

8 gb 1600 kingston grey series

na tych ustawieniach komp działa 24/7

http://www.3dmark.com/3dm11/4804134

1600x900 ultra na największych mapach nie spada poniżej 55fps (fraps), masz trochę słaby wynik physics w 3dmark11. Ja na 3900 i nb 2800 mam ponad 5200 punktów, z drugiej strony nie ma się co dziwić, że na 78xx będą dropy ale podobno na nowych sterach miało być lepiej?

btw na 4,0GHz wynik physics mam 5350, na 4.1 jeszcze więcej

Edytowane przez olejq1

Zainstalowałem nowe stery i trochę wydajość sie poprawiła. Czyli rozumiem że battlefield 3 jest bardzo wymagającą gra na max detalach i nawet karta pokroju 7870 może mieć z nią problemy. Wracając do procesory proszę odpowiedzieć na moje wyżej postawione pytania. Czy warto zmieniać w tej chwili na i5 czy może poczekać na nowe generacje? Czy mój proc ogranica mi kartę graficzną?

jak widze wasze phenomy na 4ghz to mnie zazdrosc zzera, bo moja sztuka to jakis fail 3,8 ghz max i to na 1.44 V, nawet posiadam drugiego w domu który został kupiony 2 miesiace temu i tez jakas padaka na 1,4 V nie zrobi 3,9ghz

Edytowane przez foxy97

jak widze wasze phenomy na 4ghz to mnie zazdrosc zzera, bo moja sztuka to jakis fail 3,8 ghz max i to na 1.44 V, nawet posiadam drugiego w domu który został kupiony 2 miesiace temu i tez jakas padaka na 1,4 V nie zrobi 3,9ghz

Ja robię 4,24 przy napięciu 1.5 V :D A może jeszcze więcej :D

Mam nowe pytanie. Zacząłem podkręcać mojego 3570k i dziwi mnie fakt ze core temp w stresie pokauje mi 70 stopni C a gdy dotykam radiatorr to nawet nie jest cieply. Czy to normalne czy żle założyłem chłodzenie? Przy p955 z obudowy wydobywalo sie gorące powietrze a tu nic

Edytowane przez jarek05_87

Mam nowe pytanie. Zacząłem podkręcać mojego 3570k i dziwi mnie fakt ze core temp w stresie pokauje mi 70 stopni C a gdy dotykam radiatorr to nawet nie jest cieply. Czy to normalne czy żle założyłem chłodzenie? Przy p955 z obudowy wydobywalo sie gorące powietrze a tu nic

Tak to niestety normalne, Ivy Bridge maja bardzo slaba paste pod blaszka IHS i dlatego rdzenie sie mocno grzeja a radiator potrafi byc zimny. Jedyna opcja zeby sobie z tym poradzic to zdjecie IHS i zmiana pasty pod nim.

http://www.youtube.com/watch?v=XXs0I5kuoX4

Edytowane przez Bakak