sebxbiker 0 Napisano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 witam, mam pytanie, czemu jedne wentyle mają wtyczki na 3pin a inne 4pin? czym to się różni? bo ja mam w moim mobo GA-EP45-DS3R cpu-fan na 4pin, sys-fan1 3 pin, sys-fan2 4pin i pwr-fan 3pin.. ;| nie kumam tego... powiedzcie czym sie różnią wentyle z 3/4pin i do czego jest przeznaczony pwr-fan i sys-fan2 skoro pierwszy choć jest pod wentyl to ma inną nazwe (pwr-fan a nie sys-fan3 np) i czemu drugi jest na 4pin? Cytuj Link to post Share on other sites
sebxbiker 0 Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 ehh.. troche filozofii i sie ludzie z Benchmarka gubią... sam se znalazłem czym sie różnią 3pin od 4pin ;p tu z kolei next question można podpiąć wentyl 3pin pod 4pinowe wyjście w mobo? ;> @edit są programy którymi mozna regulować prędkość obrotów w wentylach 3pin? Cytuj Link to post Share on other sites
krataja 2 Napisano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 ehh.. troche filozofii i sie ludzie z Benchmarka gubią... sam se znalazłem czym sie różnią 3pin od 4pin ;p - jesli znalazles odpowiedz na pytanie na forum to moze umiescilbys odpowiedz zeby w przyszlosci nastepni uzytkownicy mieli odpowiedz? tu z kolei next question można podpiąć wentyl 3pin pod 4pinowe wyjście w mobo? ;> @edit są programy którymi mozna regulować prędkość obrotów w wentylach 3pin? - gdy juz wiesz za co odpowiadaja poszczegolne przewody w zlaczu i wiesz do czego sluzy 4ty przewod (PWM) a do czego trzeci (pradniczka tachometryczna) to odpowiedz na Twoje drugie pytanie powinna narzucic sie sama... - moim ulubionym programem do sterowania predkoscia obrotowa wentylatorow jest bios. ale sa takze aplikacje pod windows'a Cytuj Link to post Share on other sites
caprica 0 Napisano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 speed fanem mozna, ale nie kazda plyta glowna obsluguje ta opcje Cytuj Link to post Share on other sites
sebxbiker 0 Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 a więc jak wiadomo: - 2pin nie mają regulacji, musimy sobie sami dokupić regulator - 3pin mają pradniczkę tachometryczna przez co jest możliwy podgląd obrotów wiatraczka (niewiem czy regulacji też) - 4pin to złącza PWM i dają nam kontrolę nad obrotami wiatraczka z poziomu BIOS'u w zależności od temp a co do wpięcie wentyla 3pin w 4pin'owe wyjście w mobo to myśle że można ;p tak na 80% xD proszę o odpowiedź no i pytanko mam do czego jest przeznaczone wyjście 3pin na GA-EP45-DS3R podpisane "pwr-fan" hmm..? Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 - 3pin mają pradniczkę tachometryczna przez co jest możliwy podgląd obrotów wiatraczka (niewiem czy regulacji też)tylko podgląd a co do wpięcie wentyla 3pin w 4pin'owe wyjście w mobo to myśle że można ;p tak na 80% xD proszę o odpowiedź oczywiście, że można no i pytanko mam do czego jest przeznaczone wyjście 3pin na GA-EP45-DS3R podpisane "pwr-fan" hmm..?przeważnie służy do odczytu obrotów wentylatora zasilacza (np. ja tak mam), ale nie ma problemu, żeby inny wiatrak podłączyć Cytuj Link to post Share on other sites
sebxbiker 0 Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 czyli tych na 3 pin nie da się regulować nawet z poziomu softu? ;/ ehh... a ja mam tylko 1 PWM a można się wycwanić i z dokupionego regulatorka rozciąć kabelki i dolutować żeby wyszło 2x żeby podłączyć 2 wentylki pod jedno wyjście 3pin? kabelki z mobo do regulatora szłyby normalnie tylko za regulatorem podwoiłbym ich ilość Nie będzie problemów wtedy z rozdzieleniem napięcia na 2 wentyle przez co każdy dostałby tylko połowe napięcia? A co z oporem? Regulator to wytrzyma? Zalan Fan Mate 2, jak zawsze mam dziesiątki pytań Cytuj Link to post Share on other sites
krataja 2 Napisano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 no dobra, widze ze trzeba wytlumaczyc o co chodzi z ta regulacja;-) W regulacji chodzi o to, ze zmieniasz jeden parametr w zaleznosci od jakiegos innego parametru (najczesciej mierzonego albo manualnie wprowadzonego). w przypadku wentylatorow w komputerze realizuje sie regulacje predkosci obrotowej wentylatorow poprzez zmiane napiecia skutecznego na nich. Napiecie skuteczne mozna zmieniac na dwa sposoby a) sygnałem PWM, ktory zalacza i wylacza bardzo szybko (kilkadziesiat do kilkaset razy na sekunde) napiecie 12V podawane na wentylator i w ten sposob wartosc skuteczna napiecia spada (a moment bezwladnosci sprawia ze wiatrak kreci sie a nie zatrzymuje i rusza co chwila) b) poprzez bezposrednia regulacje wartosci napiecia (domyslnie 12V) podajac odpowiednie napiecie z plyty glownej. Parametrem regulujacym najczesciej jest albo jakas zmierzona temperatura albo przez Ciebie arbitralnie podjeta decyzja odnosnie predkosci obrotowej. Poniewaz masz do dyspozycji wiatrak z wtyczka 3Pin dalej zajmuje sie modelem b), czyli bezposrednia regulacja napiecia skutecznego. Jak latwo zauwazyc zeby zadecydowac jakie podac napiecie na wentylator w zaleznosci od temperatury wcale nie potrzebujemy znac predkosci obrotowej wentylatora. Znaczy to ze mozna takze sterowac wentylatorem z 2pinami (chyba ze sa ograniczoenia od plyty glownej w stylu, ze jesli nie ma predkosci obrotowej to nic sie nie da zrobic ale to wynika z ograniczen danego sprzetu a nie zasad regulacji). 3ci pin sluzy tylko do podgladu predkosci obrotowej i w niczym nie przeszkadza w sterowaniu ale i za bardzo nie pomaga;-) Jedyna rzecza jakiej nie da sie zrobic to sterowac napieciem w zaleznosci od predkosci. Nie da sie bo przeciez napiecie to predkosc obrotowa, zatem wychodzi maslo maslane. Mozna natomiast sterowac napieciem w zaleznosci od z gory zadanej predkosci. Jesli kreci sie wiatrak 1500 rpm a Ty chcesz np 2000rpm to wtedy zwiekszasz napiecie i czekasz az predkosc bedzie 2000rpm (np na mojej plycie abita tak jest, ze steruje predkoscia procesora w zaleznosci od temperatury ale predkosc nigdy nei moze byc mniejsza od 600rpm, nawet gdy mam niska temperature i mogloby sie krecic z predkoscia np 200rpm to i tak podniesie sie napiecie az do poziomiu gdy bedzie sie krecic 600rpm). Zatem jesli juz wiemy co mozemy sterowac i jak (a czego nie mozemy sterowac) pozostaje kwestia programu do sterowania. Najlatwiej realizuje sie to w BIOSIE. Np podpinasz sie wiatrakiem 3pin pod wejscie SYS_FAN1 i w Biosie ustawiasz zeby wiatrak krecil sie odpowiednio szybko do (w przypadku sys_fan1 pewnie tak bedzie) temperatury chipsetu. Sa tez aplikacje pod windowsa (wspomniany speedfan), gdzie ustawiasz sobie podobnie, choc ja z nich nie korzystam bo w BIOSIE mam wszystko. Cytuj Link to post Share on other sites
krataja 2 Napisano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 a można się wycwanić i z dokupionego regulatorka rozciąć kabelki i dolutować żeby wyszło 2x żeby podłączyć 2 wentylki pod jedno wyjście 3pin? kabelki z mobo do regulatora szłyby normalnie tylko za regulatorem podwoiłbym ich ilość mozna tak zrobic, pytanie tylko czy obciazalnosc pradowa jest wystarczajaca ale daje 99% ze tak. Nie będzie problemów wtedy z rozdzieleniem napięcia na 2 wentyle przez co każdy dostałby tylko połowe napięcia? A co z oporem? Regulator to wytrzyma? Zalan Fan Mate 2, jak zawsze mam dziesiątki pytań Ja rozumiem, ze mozna nie znac podstaw regulacji ale chyba fizyki ciagle ucza w szkolach? ;-) Dla polaczenia rownoleglego kazdy wentylator dostanie pelne napiecie a nie polowe! Oporem sie nie martw, martw sie pradem plynacym przez regulator, ktory wzrosnie dwukrotnie. Inaczej piszac... Zalman Fan Mate 2 ma mozliwosc obciazenia urzadzeniem max 6W. Poniewaz P=U*I to I=P/U=6/12=0.5A Czyli musisz spojrzec na wentylator np tutaj i sprawdzic jaki tam jest napisany prad (przy 12V napiecia). W wypadku tego wentyla to 0.09A. Suma pradow od wszystkich wentylatorow podlaczonych rownolegle do tego zalmana nie moze wyniesc wiecej niz 0.5A. mam nadzieje ze proste;-) Dla wentyli 80mm powiniennes moc podpiac ok 4 sztuk, ale 120mm z diodami to nawet jeden taki moze byc za duzo! Cytuj Link to post Share on other sites
sebxbiker 0 Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 martw sie pradem plynacym przez regulator, ktory wzrosnie dwukrotnie. Nie wpłynie to w żaden sposób na mobo? Ja tam fizy nie lubiłem zabardzo (debilem nie jestem, poprostu nie przykładałem sie do nauki ) No bo jak prąd wzrośnie 2x to... nie chodzi Ci o napięcie bo one ma 12V tylko o natężenie? ehh.. dla mnie to do dziś porażka, te całe prądy i wogule... no ale cóż, zmienie bude, dodam wentylki i jeden regulator zostawie dla samej grafy a drugi zarzuce na 2 dodatkowe wentyle. Aaa... w budzie którą chce kupić jest z przodu 120mm wentyl, z takim rozmiarem powinien chyba być puszczony na jakieś 600-1000RPM nie? Ale to i tak tylko zgadywanki... Niechce kupić budy za 140zł i okaże sie ze chodzi jak traktor Hmm... Jutro tam zadzwonie albo pojade po pracy i spytam czy jest tam już zasilacz i pod co jest podpięty ten przedni wentyl, oby nie pod zasilacz dodany seryjnie do budy, bo i tak go wywale, a w razie czego, jeśli juz miałby być podpięty pod zasilacz z budy to zapewne pod molex nie? Bo pod co innego by moznabyło go podpiąć? Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Mało masz bud bez zasilaczy? A co do podpięcia to niektóre zasilacze mają 3pin wejścia i można podpiąć bezpośrednio do nich Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 A co do podpięcia to niektóre zasilacze mają 3pin wejścia i można podpiąć bezpośrednio do nichdokładnie, np. do be quiet!Dark Power 650W można podpiąć aż 4 wentylatory i będą się kręcić z automatyczną regulacją prędkości Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Sporo jest takich przeważnie powyżej 600W jakieś firmowe Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts