Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Jako, że na laptopach nigdy nie chciałem się znać, kieruję mój problem do Was, bo jednak zaistniała potrzeba dowiedzenia się kilku rzeczy na temat tych mobilnych wynalazków :P

Ostatnio zdarzyło mi się uśmiercić swojego laptopa za pomocą metalowego spinacza spadającego na płytę główną.

I teraz był bym wdzięczny abyście mi doradzili jakiegoś "mobaska" z socketem G1. Mój laptop to Toshiba Sattelite A665 - S6070.

Domyślam się, że GPU jest w jakiś sposób "na stałe" połączone z MOBO i zależy mi na tym, aby w nowej płycie nie było jakiegoś zamulacza podobnego do obecnego GF'a 310M. Fajnie też by było jak by nie wyszła jakaś suma z kosmosu, ale też ucieszył bym się jakby była grafika z serii GTX600 :)

Nie jestem też pewien czy CPU (i7 - 720QM) wyszedł z tej "kraksy" cało, ale to póki co jest szczegół, bo za bardzo mi się z tym nie spieszy, a temat założyłem tylko po to aby się zorientować jakie kroki będę musiał poczynić i jakie pieniądze szykować, aby go przywrócić do życia.

Za wszelkie pomocne odpowiedzi będę niezmiernie wdzięczny :)

Edit: A może da się jakoś rozdzielić GPU z MOBO ? Bo narazie płyta główna leży koło mnie na biurku, ale nie wydaje mi się aby dało się to w jakiś sposób rozłączyć...

Edytowane przez B o r o

OK, w takim razie trzeba będzie zainwestować w mobo z grafą... Tylko jaką ? Nie wiesz czy udało by się znaleźć taką płytę z socketem G1 i z jakąś nowoczesną grafiką (najlepiej seria gtx600, ale "pięćsetką" też nie pogardzę :)) ?

Notebook to nie jest desktop w którym można sobie wymieniać płytę główną wedle uznania. Jeśli padła ci płyta i proc to taniej cię już wyjdzie kupno nowego laptopa niż kupno płyty z tego modelu i procka.

istnieje możliwość, jest to reballing ale trzeba mieć do tego sprzęt

Jeśli tak jak tutaj grafika jest wlutowana w płytę główną to rebailing ci nie pomoże.
  • Popieram 1

Ja akurat mam na tyle szczęścia, że znalazłem 3 zamienniki w różnych cenach. Niestety moje szczęście się skończyło jak zobaczyłem cenę - ponad 50% ceny laptopa :P

A może mógłby mi ktoś powiedzieć, z którym chipsetem mobo byłoby najwydajniejsze, z QM57 Express, PM55 Express, czy może HM57 Express?