Skocz do zawartości

Czy wszystko w porządku z moją kartą hd7950?

Recommended Posts

witam, nie dawno poskładałem komputer i generalnie jestem zadowolony ale gpu trochę mnie zastanawia bo dziwne rzeczy się z nim dzieją. A mianowicie otrzymuję dziwnie niski wynik w 3d Mark 11 performance czyli P6809, karta wydaje głośne dźwięki kiedy zaczyna być urzywana do czegoś i dźwięki te nie pochodzą z wiatraków bo zatrzymywałem je żeby sprawdzić, karta jest bardzo głośna kiedy gram w gry ale to moze jest normalne. Temperatury dochodzą do 71C po kilkunastu minutach gry w Wiedźmina 2 na wszystkich ustawieniach maksymalnych a w idle to kręci sie w okolicah 40C.

Dokładna wersja karty to xfx hd7950 double D black edition 3GB dodam ze nic nie jest podkręcane

reszta specyfikacji kompa to:

i5 2500k i H60

Asus sabertooth z77

corsair dominator platinum 1600mhz 8GB

WD caviar black 1gb

Samsung 830 128GB

Zasilacz to Super Flower Atlas 750W

Powiedzcie proszę czy to co się dzieje mojej karcie jest normalne, czy temperatury są ok i co z tym wynikiem w 3d mark? moze to wina płyty głównej, nie wiem jak sprawdzić czy wszystko jest dobrze podłączone i działa na 100% optymalnie

Gość rezerwuar

To piszczą cewki prawdopodobnie na karcie ale też mogą cewki w zasilaczu.

Wynik masz dobry i temperatury też a piszczenie może wkurzać bo nieraz miałem z nim do czynienia.

Edytowane przez rezerwuar

SCORE

P6521 3DMarks

GRAPHICS SCORE

6815

PHYSICS SCORE

5752

COMBINED SCORE

5810

wersja sterownika jest najnowsza, wg 3d mark jeśli chodzi o gpu to powinienem przekroczyć 7000 i zresztą w recenzjach tez tak jest. Czyli co mam się nie martwić temperaturami? a jeśli dojdzie do 80? to juz jest dość dużo... moze coś z płytą główną nie tak? moze karta nie działa na max swoich możliwości lub poprostu jest wadliwa?

Karta jest podłączona do pci-e 3.0 x16 ale nie wiem jak sprawdzić czy aby w takim trybie pracuje. Przełożyłem ją do drugiego portu ale bez większej różnicy jest ale zauważyłem że chipset i generalnie płyta główna też bardzo się nagrzewają takze w drugiej kolejności podejrzewam mobo a jeszcze moze być coś nie tak z zasilaczem bo jak wyłączam komputer to jeden wiatrak ciągle się kręci i świeci i gaśnie dopiero po minucie. W dodatku jak usypiam komputer to wszystko się wyłącza, ale diody na Ramie się świecą i komputer za chwilę sam się załącza ponownie...

SCORE

P6521 3DMarks

GRAPHICS SCORE

6815

PHYSICS SCORE

5752

COMBINED SCORE

5810

wersja sterownika jest najnowsza, wg 3d mark jeśli chodzi o gpu to powinienem przekroczyć 7000 i zresztą w recenzjach tez tak jest. Czyli co mam się nie martwić temperaturami? a jeśli dojdzie do 80? to juz jest dość dużo... moze coś z płytą główną nie tak? moze karta nie działa na max swoich możliwości lub poprostu jest wadliwa?

Coś mały ten wynik dla graphics. Mój 7870 ma więcej przy phenomie 2. Jak wrócę do domu to sprawdzę ile dokładnie.

To są normalne temp karty graficznej

Graphic i phsyx score?

ponad 70 stopni po kilkunastu minutach gry to dla Ciebie normalka?? Ja rozumiem, że masz Vertexa ale chyba nawet to nie ma aż tak słabego chłodzenia...

Ja co prawda na swojej 7870 grałem tylko w risena2, fife 13 i robiłem testy w 3mark, ale temperatura nie przekraczała 55-56 stopni(nie wiem jak było po godzinie gry, czy po dwóch, ale właśnie po jakiś 20-30 minitach w obu grach sprawdzałem w HWmonitor, a z 3mark11 robiłem logi), wentyle nie wchodziły na więcej niż 39% i karta była niesłyszalna na tle innych wentylów(cpu, obudowy itd.). W idle to 35 stopni nie osiąga...

Wynik w 3mark też masz chyba za słaby, ja na swoim może lekko to za słabe słowo, ale na średnio podkręconym(1150/1350 bez zmiany napięć i na starych sterach 12.8 )mam: http://www.3dmark.com/3dm11/4839663

Edytowane przez Barsa

Tak przy wydajności nie ma, ale nie mów mi, że nie lepiej jak karta osiąga max 60 stopni niż 80, dla jej żywotności itd.

Dodatkowo jeszcze temp w obudowie... mam miernik temp w budzie i jak karta ma te 50 kilka stopni to mimo, że miernik jest dużo wyżej i tam temp skacze o te 4-6 stopni minimum, a to ma znaczenie także przy innych podzespołach...

dzięki chłopaki, ciesze się że mój problem wzbudził kogoś uwagę :D

Do autora Furmark i gpu-z .Interesuje mnie vcore gpu , mhz gpu i vram i temp Karta jak długo w komputerze?

to jest screen z gpu z gdzie widać że karta z jakiegoś powodu pracuje w pci-e 2.0 x8 z powodu power saving features..

http://s15.postimage.org/68od51ocr/bus.jpg

Kolejny screen przestawia jak to wygląda podczas stresu w gpu-z

http://s8.postimage.org/86itu1mth/temps.jpg

Edytowane przez PureG9

Pod obciążeniem nie zmienia się na 3.0x 16?

W jakim złączu masz tego radka?

Kiedy czyszczony?

*1: LucidLogix Virtu Universal MVP obsługuje system operacyjny Windows 7.

*2: Prędkość PCIe 3.0 obsługiwana przez procesory Intel® Core™ trzeciej generacji.

*3: Złącze PCIe 2.0 x16 dzieli przepustowość ze złączami PCIe 2.0 x1_1, PCIe 2.0 x1_2 oraz PCIe 2.0 x1_3. Złącze PCIe 2.0 x16 domyślnie pracuje w trybie x1.

*4: Obsługa rodziny procesorów Intel® Core™ w systemach operacyjnych Windows 7.

*5: Te porty SATA mogą być wykorzystane jedynie dla dysków twardych przechowujących dane. Urządzenia ATAPI nie są obsługiwane.

*6-1: Obsługa trybu UASP USB 3.0 Boost.

*6-2: Porty USB 3.0 obsługują jedynie system operacyjny Windows® 7 i nowsze.

*7: Ze względu na ograniczenie chipsetu firmy Intel®, płyty główne z serii P8Z77, P8H77 i P8B75 nie obsługują systemu operacyjnego Windows® Vista

dodam jeszcze screena z furmarka

http://s9.postimage.org/w4z5rzurz/furmark.jpg

Pod obciążeniem nie zmienia się na 3.0x 16?

nie zmienia się, lub zmienia ale bardzo szybko tak ze nie zdążam zauważyć po wyłączeniu gry/benchmarka

W jakim złączu masz tego radka?

W pci-e 3.0 jak podane w instrukcji obsługi z sabertooth z77 oba porty (w singlu) działają w pci-e 3.0 x16..

Karta jak długo w komputerze?

karta jest nowa.. wszystko jest nowe.. dopiero kilka dni temu poskładałem do kupy.

ten twój zasilacz to złom jednym słowem autorze tematu

Wypada wyjaśnić dlaczego a nie poprostu wykrzyczeć hipotezę.. zasilacz co prawda nie pochodzi z tak popularnej firmy jak ocz ale robi duze wrażenie jakością i solidnością wykonania i wszystko na jego temat mozna przeczytać na stronie, w dodatku tyle ile za niego dałem nie płaci się na złom.. ale jeśli ktoś rzuci na niego okiem to moze rzeczywiscie okaze się że jest zły..

Tu w uwagach masz może pomoże ci

..wybacz ale nie rozumiem :(

*3: Złącze PCIe 2.0 x16 dzieli przepustowość ze złączami PCIe 2.0 x1_1, PCIe 2.0 x1_2 oraz PCIe 2.0 x1_3. Złącze PCIe 2.0 x16 domyślnie pracuje w trybie x1

Spróbuj grafe poprzekładać w instrukcji płyty pisze coś o trybach pci-e , sterowniki zaistalowane od płyty

Zrób furmark 720 Na hd7850 1gb jest 38 a na 2gb 58fps

A spróbuj może jeszcze pobawić się opcjami zasilania i zmieniać z profilów nastawionych na wydajność, na oszczędzanie energii lub odrotnie.

Poobserwować wykresy w poczciwym MSI Afterburner też by się przydało.

Edytowane przez Huzar

*3: Złącze PCIe 2.0 x16 dzieli przepustowość ze złączami PCIe 2.0 x1_1, PCIe 2.0 x1_2 oraz PCIe 2.0 x1_3. Złącze PCIe 2.0 x16 domyślnie pracuje w trybie x1

Spróbuj grafe poprzekładać w instrukcji płyty pisze coś o trybach pci-e , sterowniki zaistalowane od płyty

Zrób furmark 720 Na hd7850 1gb jest 38 a na 2gb 58fps

Ty byś się nauczył pisać może poprawnie pod względem stylistycznym, bo gdzie nie spojrzeć pełno Twoich pourywanych, niezrozumiałych postów. Nie sztuką jest nabijać ilość, trzeba się jeszcze trzymać jakiś zasad.

Mój 7870:

stock:

http://www.3dmark.com/3dm11/4862816

OC 1175 / 1275

http://www.3dmark.com/3dm11/4862868

Edytowane przez mrgibbass
  • Popieram 1