Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć. Mój wysłużony 8-letni komputer umarł i czas sprawić sobie coś nowego. Prosiłbym o ocenę ;)

CPU: AMD Athlon II X4 651

Mobo: ASROCK A55M-HVS

RAM: Corsair Vengeance 2x4GB CL9 1600MHz

Case: Mam swój stary, który jest ok. Nie blokuje powietrza i jest dobry wymiarowo, więc nie ma problemu. Nic nie będzie się grzało.

HDD: Seagate Barracuda 1TB 7200.12 (Mam go już kupionego, więc nie mogę wymienić)

GPU: Sapphire Radeon 6870

PSU: OCZ CoreXStream 500W

Ten zestawik wykorzystywałby mój budżet na maxa, więc jeśli coś wymieniać, to kosztem innego elementu :) Mam wątpliwości co do GPU, czy od Sapphire będzie najlepszy. Może jakiś inny polecicie? Nie mam w planach wymiany tego sprzętu już nigdy, więc FM1 mi nie jest straszny i nie będzie nigdy konieczności wymiany Mobo+CPU. PSU chyba wytrzyma ten komputer, czy nie? :)

I jeszcze pytanie - na jakich detalach uda mi się pograć w BF3, Skyrima czy GTA IV? Rozdziałka teraz 1440x900, ale może na FullHD się wymieni monitor...

Edytowane przez Arthasan

Lepiej dołożyć i zakupić 7850, nawet w wersji 1GB. Spójrz: w dobrej cenie a wydajność znacznie większa : http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/sapphire-ati-radeon-hd7850-1gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,33711.html

Edytowane przez mrgibbass

Dostałem troszkę zastrzyku gotówki i postanowiłem zamienić tamtego Radka na MSI 7850 1GB. Dobra decyzja? Do tego zastanawiam się nad procesorem... Jaki byłby potrzebny, aby nie być wąskim gardłem? Ten Athlon nie będzie za wolny? :)

Ten procesor będzie ograniczał HD7850 max karta graficzna do tego athlona do HD6870 więc najlepszym wyborem był by jeśli byś zmieniał gpu to phenom x4 965

edit: Dodam iż wybrany zasilacz jest stary i ma bardzo krótkie kable podaj jaki budżet na zasilacz to coś dobierzemy.

Edytowane przez xnn123

No cóż... Jak najmniejszy koszt mnie interesuje :). Sprzęt sponsoruję sobie sam, nie dostaję już nic od nikogo, niestety. Nie bawię się w jakieś mega-OC, czy coś. Ważne, aby po prostu nie padł mi nagle. Nic szczególnego nie musi być. Ten OCZ nie utrzyma kompa? :)

PS. Procesor jest przystępny cenowo ;)

Skoro piszesz: "Nie mam w planach wymiany tego sprzętu już nigdy" ;) to jeśli możesz to dołóż do kilku podzespołów. Za to co zaproponowałeś wydasz dziś mniej ale w ogólnym rozrachunku Ci się to nie opłaci, komp bardzo szybko zacznie nie domagać, szczególnie jeśli masz zamiar zagrać w następców wymienionych gier. Tak mi się przynajmniej wydaje.

CPU: Też jestem zdania, że warto dołożyć kilkadziesiąt zł do Phenoma II 965

Mobo: Gigabyte GA-970A-UD3 http://www.skapiec.p...boH_YgppJy7rL6g Kiedyś kupisz chłodzenie na proc i możesz na niej trochę go kręcić, wydajność całej maszyny na tym zyska.

GPU: Również polecam HD 7850. Sapphire, Gigabyte, MSI, Asus - same fajne :) Jeśli planujesz zakup monitora FullHD to możesz się też zastanowić nad wersją z 2 GB pamięci. Oczywiście jeśli niewiele by trzeba dołożyć i zmieścisz się w budżecie.

PSU: OCZ CoreXStream 500W - to prawda, że to już wiekowa konstrukcja ale da radę temu zestawowi. W obudowie masz pewnie zasilacz montowany jeszcze na górze także i długość kabli będzie wytarczająca. Nie wiem dokładnie za ile go upatrzyłeś ale do 200 zł wybór markowych 500 W zasilaczy jest spory, przykładowy: http://www.morele.ne...abl3-eu-447170/

Edytowane przez Huzar

Tak, aczkolwiek niezbyt dużo i trzeba się liczyć z tym, że temparatury będą wtedy wysokie.

Tu widzę, że jest tanio: http://www.kurtmedia.pl/product-pol-196700-AMD-Phenom-II-X4-Quad-Core-965-Black-Edition-Socket-AM3-3-4GHz-125W-BOX.html i http://www.kurtmedia.pl/product-pol-195617-GIGABYTE-GA-78LMT-USB3-AMD-760G-Socket-AM3-PCX-VGA-DZW-GLAN-SATA-RAID-DDR3-mATX.html

Ja na Twoim miejscu wziąłbym jednak 4 GB RAMu zamiast 8 i wtedy za zaoszczędzone pieniądze kupił lepszą płytę: ASRock, MSI lub Gigabyte. Byłoby lepeij choć teraz źle też nie jest i zrobisz jak uważasz :)

• 2 tygodnie później...

OK. Efekt końcowy moich wymysłów:

Mobo:Gigabyte GA-970A-UD3

CPU: AMD Phenom II X4 965 Black Edition

Cooler CPU: Thermaltake Contac 29 lub Fortis (raczej Fortis)

GPU: Gigabyte Radeon 7850 2GB

RAM: Corsair Vengeance 8GB 1600Mhz

Zasilacz: OCZ Fatal1ty 550W

HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB

Case: Zalman Z9 Plus

Edytowane przez Arthasan