czyzykus 0 Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) Witam poradzcie Panowie i Panie jaka karte kupic by niemiec problemow ? otoz sprawa wyglada tak - moj zestaw to: Płyta Główna ASUS M4N68T-M LE V2 /GF7025+nF630a/DDR3/VGA/GB procesor AMD Athlon II X3 450 BOX 1,5MB 3.2GHz S-AM3 Pamięć Goodram DDR3 4Gb (2x2Gb) 1333Mhz zasilacz Tagan 480W ( na lini 12v ma 460w) tydzien temu zakupilem karte XFX Radeon HD 6870 Heatpipe 1GB DDR5 PCI-E BOX no i zaczely sie moje problemy otoz po wlaczeniu obojetnie jakiej gry po minucie grania komp zawieszal sie , czarny ekran dzwiek w tle po czym trzeba bylo resetowac, czy to medal of honor czy zuma de lux i inne kuleczkowe gry dla dzieciaków zawiecha murowana, nawet w menu gry sie wieszal, robil to wtedy gdy jak slyszalem karta zaczynala szybciej pracowac a konkretnie wentylator, zmiana sterownikow , aktualizacja biosa nic niedawala ,pozyczylem i zmienilem nawet zasilacz na corsair 600w i tez to samo mialem odsylac juz na gwarancje ale podlaczylem karte u kumpla od ktorego mialem zasilacz i u niego wszystko swietnie zadzialalo , kazda gra na full detalach chodzi, bez zająknięcia ( na takim zestawie ASUS M5A78L-M LX V2 + AMD X4 965 + GeIL 8GB/1600) no i odkupil ja odmnie - co prawda stracilem 50 pln ale pozbylem sie problemu no i teraz musze kupic znowu karte - tylko jaką ? zebym niemial znowu niespodzianek jakies sugestie pomysly ? bylbym wdzieczny Medal of Honor Warfihgter czeka w pudeleczku na granie ehhhh pozdrawiam i licze na pomoc w wyborze nowej karty - myslalem o takiej gigabyte GeForce GTX 560 OC 1GB DDR5 PCI-E BOX ale boje sie ze to samo bedzie a swoja drogą dlaczego ten radeon lapal zwiechy ??? pozdrawiam Edytowane 3 Listopada 2012 przez czyzykus Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) Moze to byc kwestia mobo. Spróbuj pożyczyć od kogoś inną kartę i sprawdz czy problem się powtarza jeśli tak to my przyczynę . Jak nie go bedziemy myśleć dalej. Osobiście wątpię żeby to była wina karty skoro u kolegi chodzi bez zarzutu. Dlatego na razie bym się wstrzymał z zakupem nowej. Edytowane 3 Listopada 2012 przez dadulek Cytuj Link to post Share on other sites
Ozored 176 Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 mam tą karte i o ile mi starcza to jednak Radeon 7850 1 gb to lepsza propozycja Cytuj Link to post Share on other sites
czyzykus 0 Napisano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) Moze to byc kwestia mobo. Spróbuj pożyczyć od kogoś inną kartę i sprawdz czy problem się powtarza jeśli tak to my przyczynę . Jak nie go bedziemy myśleć dalej. Osobiście wątpię żeby to była wina karty skoro u kolegi chodzi bez zarzutu. Dlatego na razie bym się wstrzymał z zakupem nowej. "mobo" - rozumiem ze plyta glowna do du..... wlasnioe niemam skad pozyczyc takiej w miare dobrej karty graf Edytowane 3 Listopada 2012 przez czyzykus Cytuj Link to post Share on other sites
aleksander12 65 Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Może byc płyta , a ja podejrzewam też trochę zasilacz . Trzeba by było go gdzieś potestować Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) @up przecież pisał że testował na zasilaczu kolegi... hmmm zawsze możesz zanieść do serwisu żeby za Ciebie przetestowali, ale po cholerę płacić. Na bank się znajdzie ktoś z kartą do pożyczenia na 1 popołudnie. A co z resztą? Testowałeś resztę bebechów; proca, dyski, ram. Wszystko może zwiechy pod obciążeniem wywalać. Edytowane 3 Listopada 2012 przez dadulek Cytuj Link to post Share on other sites
czyzykus 0 Napisano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) powiedzcie czy roznice miedzy tymi kartami sa duze ? Asus GTX660 980MHz 2048MB DDR5 DCII GDDR5 Asus GTX 660-DC2-2GD5 (id. 52796) vs Sapphire Radeon HD 7850 (11200-07-20G) 2GB DDR5 PCI-E BOX ten asus ma szyne 192 a radeon 256 hmmmm mam tak ze czesto na to patrze pod katem karty i niewiem czy dobrze ? i jeszcze jedno czy taki zestaw bylby ok ? Intel Core i5 3570K 3.4GHz BOX Płyta główna Gigabyte GA-Z77X-D3H Z77 s.1155 DYSK HDD SEAGATE BARRACUDA 2TB ST2000DM001 Kingston HyperX Blu DDR3 2x8192MB 1600MHz CL10 Zasilacz OCZ StealthXStream 2 700W 80PLUS SLI ATX Prosze o sugestie i pomysły do ewentualnych zmian, bo zaplanowalem swoj budzet i zamierzam jednak zmienic komp ano i wlasnie jaka ta karta i czy ta szyna ma znaczenie duze ? pozdrawiam przydalby sie dwa miejsca na zwykle pci a ta plyta ma jedno Edytowane 4 Listopada 2012 przez czyzykus Cytuj Link to post Share on other sites
Artemowski 77 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=50021 - takie coś byłoby lepsze moim zdaniem, chyba że nie będziesz podkręcać, wtedy można zmienić płytę na jakąś z chipsetem B75 i procesor bez "K". Ewentualnie możesz jeszcze zaoszczędzić zostawiając zasilacz i ram ze starego zestawu. Cytuj Link to post Share on other sites
czyzykus 0 Napisano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) http://www.esc.pl/bu...oducts_id=50021 - takie coś byłoby lepsze moim zdaniem, chyba że nie będziesz podkręcać, wtedy można zmienić płytę na jakąś z chipsetem B75 i procesor bez "K". Ewentualnie możesz jeszcze zaoszczędzić zostawiając zasilacz i ram ze starego zestawu. Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX ten procesor bylby lepszy od tego co wymienilem ? przeciez ma mniej GHz ?i jakos tak nie przemawia za mna firma AsRock - hmmm sam niewiem czemu, moze dlatego ze wychowalem sie na gigabyte i asusach Edytowane 4 Listopada 2012 przez czyzykus Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Odkręć tego radeon hd6870 o 100mhz na rdzeniu i vram Cytuj Link to post Share on other sites
Artemowski 77 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Jeśli będziesz podkręcać podzespoły i bierzesz procesor z "K" to bez znaczenia ile GHz dany procesor ma w standardzie bo i tak zmienisz jego taktowanie, czyż nie? Płyta przeze mnie podana to bardzo udany model z rozbudowaną sekcją zasilania pozwalającą na wysokie OC procesora. Asrock zrównał się z czołówką producentów płyt głównych i można go spokojnie polecić. Jeśli będziesz używać komputera tylko do grania to bez sensu brać aż 16GB ramu, 8GB jest zupełnie wystarczającą ilością. Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze lepiej przeznaczyć na lepszą kartę graficzną, np. Radeona HD 7950/70 albo GTX 670 Najlepiej podaj budżet jaki zamierzasz na wszystko przeznaczyć, napisz do czego będziesz używać komputera i czy będziesz robić jego OC. Cytuj Link to post Share on other sites
czyzykus 0 Napisano 5 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) Jeśli będziesz podkręcać podzespoły i bierzesz procesor z "K" to bez znaczenia ile GHz dany procesor ma w standardzie bo i tak zmienisz jego taktowanie, czyż nie?Płyta przeze mnie podana to bardzo udany model z rozbudowaną sekcją zasilania pozwalającą na wysokie OC procesora. Asrock zrównał się z czołówką producentów płyt głównych i można go spokojnie polecić.Jeśli będziesz używać komputera tylko do grania to bez sensu brać aż 16GB ramu, 8GB jest zupełnie wystarczającą ilością.Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze lepiej przeznaczyć na lepszą kartę graficzną, np. Radeona HD 7950/70 albo GTX 670Najlepiej podaj budżet jaki zamierzasz na wszystko przeznaczyć, napisz do czego będziesz używać komputera i czy będziesz robić jego OC. W podkrecanie raczej nie bede sie bawil, komp bedzie sluzyl do pogrania w nowe gry zimowymi wieczorami przezemnie i ewentualnie dla dzieciakow do pogrania w gry dla dzieci budzet to 3 tysiącea co myslisz o takiej karcie ? Sapphire Radeon HD 7870 2GB DDR5 PCI-E BOX no i ten procesor , plyta - zebym mogl wsadzic karte wifi na pci 300 mega i firevire, chlodzenie procka ? jakies inne niz standard ? a moze zostawic pamieci te co mam 2x2gb i dokupic drugie 2x2gb ? 8 gb wystarczy ? tylko one sa na 1333 MHzi co myslicie o dysku SSD bo poczytalem troche o nim i moze bym sie skusil na samsunga 128 gb jako dysk systemowy ???obecnie mam dwa dyski po 300 gb na sata 2 Edytowane 5 Listopada 2012 przez czyzykus Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 5 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Generalnie jeżeli nie będziesz się bawił w podkręcanie polecam taki zestaw: Zalman Z9 MSI B75A-G43 Intel B75 LGA1155 (PCIE/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3) Intel Core i5-3570 Ivy Bridge LGA1155 BOX Corsair DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz Vengeance Low Profile CL9 be Quiet! PUREPOWER L8 530W Sapphire ATI Radeon HD7870 GHz Edition 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/mDP PCI-Express Lite Liteon nagrywarka DVD iHAS122-18 czarny OEM Western Digital AV-GP 500GB SATA3 (WD5000AUDX) Kingston SSD V+200 60GB SATA3 (SVP200S37A/60G) Z dyskiem ssd wychodzi 3124zł Bez dysku ssd wychodzi 2890zł Co do grafiki polecam tego sapphire, sam posiadam i sprasuje się świetnie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Artemowski 77 Napisano 5 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Sam również posiadam tą kartę i potwierdzam opinię kolegi wyżej. Co do ramu to spokojnie możesz zostawić swój i dokupić kolejny, taki sam komplet 2x2GB 1333MHz. Skoro masz też dyski twarde to może cos takiego: http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=50047 1 Cytuj Link to post Share on other sites
czyzykus 0 Napisano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 ciekwe konfiguracje dzieki no to jak bede mial te 8gb ramu razem to zadnej roznicy niebedzie tak jak bym mial 16 gb ? i te 1333 MHz i 4 kosci hmmm ? w plycie glownej chcialbym dobra karte dzwiekowa miec no i ten dysk ssd oplaca sie ? czy lepiej w tej cenie 2 tb miec plyte prawie wybralem taka Płyta główna MSI Z77A-G43 intel Z77 sock.1155 ale znowu zonk bo jak patrze to na plycie jest dotepne 2 gniazda usb czyli 4 usbki , obudowa ma 4 a ja jeszcze chce podlaczyc front panel z czytnikiem kart no i jest tam na czytniku pare wejsc usb i tez bym je chcial miec aktywne - czy jest jakas plyta co ma wiecej gniazd ??? przynajmniej 4 x2 = 8 ? Cytuj Link to post Share on other sites
Fugazus 13 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 czytam i się zamieszałem - ta płyta wg producenta ma z tyłu 6X usb2.0 oraz 2Xusb3.0 czyli w sumie 8. Jeszcze zostaje Ci front panel, jak podepniesz czytnik pod USB a w nim są jakieś wejścia to i tak podłączasz pod jedno USB (no chyba, że się mylę) Odnośnie gier - to i tak nie wykorzystuje system więcej niż 3gb (gdzieś o tym czytałem na forum), tak więc 4 w zupełności wystarcza - ale sporo osób dla pewności wrzuca 2X4g żeby nie mieć problemów jak coś się zmieni(zresztą różnica w cenie jest niewielka). Odnośnie tej płyty, jeśli nie myślisz o podkręcaniu to bez sensu dopłacać do Z77 chip B75 w zupełności starczy szkoda przepłacać Odnosnie dysku SSD to jest naprawdę super - pytanie co bardziej potrzebujesz, szybkiego dysku czy dużej pojemności. Najlepiej byłoby mieć kilka dysków dysków - jeden na system, jeden na ulubione gry i jeden "normalny"(talerzowy) do ściąganie np. torentów, przchowywyania danych zdjęć filmów itd. Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) ciekwe konfiguracje dzieki no to jak bede mial te 8gb ramu razem to zadnej roznicy niebedzie tak jak bym mial 16 gb ? i te 1333 MHz i 4 kosci hmmm ? w plycie glownej chcialbym dobra karte dzwiekowa miec no i ten dysk ssd oplaca sie ? czy lepiej w tej cenie 2 tb miec plyte prawie wybralem taka Płyta główna MSI Z77A-G43 intel Z77 sock.1155 ale znowu zonk bo jak patrze to na plycie jest dotepne 2 gniazda usb czyli 4 usbki , obudowa ma 4 a ja jeszcze chce podlaczyc front panel z czytnikiem kart no i jest tam na czytniku pare wejsc usb i tez bym je chcial miec aktywne - czy jest jakas plyta co ma wiecej gniazd ??? przynajmniej 4 x2 = 8 ? A po co dokładać do Z77 jak nie będziesz podkręcał? Podana przeze mnie płyta ma 4 usb 2.0 z tyłu, 2 usb 3.0 z tyłu, wyjście na front usb 3.0 (2sztuki), plus do tego miejsca na podpięcie 2 x USB 2.0 co daje razem 6 USB 2.0 i 4 USB 3.0 ? A przecież do USB 3.0 możesz śmiało wpinać sprzęt na USB 2.0 Edytowane 6 Listopada 2012 przez mrgibbass Cytuj Link to post Share on other sites
Artemowski 77 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Płyta podana przez kolegę wyżej i przeze mnie spokojnie ci wystarczy i nie ma co kombinować i dopłacać niepotrzebnie do Z77. Cytuj Link to post Share on other sites
czyzykus 0 Napisano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 glownie chodzi o to ze potrzebne mi jest wiecej wejsc usb na plycie - tych takich samych 9 pinowych gniazdek na podpiecie kabelka "kosteczki" aby podpiac front panel gdzie bedzie 4 usb i czytnik kart pamieci wewnetrzny taki w miejsce stacji dyskietek no i na takim czytniku tez sa gniazda usb co za tym idzie bedą nieczynne z braku miejsca i sam czytnik rowniez nie bedzie mial miejsca jak na plycie sa tylko dwa dostepne nie chodzi mi o tylne wejscia usb mam nadzieje ze troche rozjasnilem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts