wujashek 1204 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 http://pclab.pl/art51253.html Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 kurdeeee.... właśnie przeglądam ten test "wujashku"... I chyba muszę przestać czytać i prosić o rady bo znowu składaniam się ku opcji AMD i dołożyć jednak do tej grafy 7870... <plask, plask - bartek ogarnij się> dobra przeszło mi <wdech - wydech>, poczekajmy do grudnia Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 wszystko na spokojnie. czytaj testy, przespij sie pare razy i cos wybierzesz. sam dokonaj tego wyboru w pelni swiadomie. nie spieszy sie Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 No na spokojnie myśląc i5-3570k ma nad FX-8350 przewagę taką, że FX dorównuje intelowi dopiero po OC (co za tym idzie musiałbym zainwestować w lepsze chłodzenie a więc nie można tu mówić praktycznie o żadnej oszczędności). Najlepiej dla mnie by było gdyby były testy 2 zestawów które biorę pod uwagę (najbardziej miarodajne wyniki) no ale nie ma nawet co marzyć o tym Cytuj Link to post Share on other sites
Huzar 88 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Pamiętaj też o tym, że testy to są... tylko testy W testach CPU dobiera się takie lokacje w grach by maksymalnie obciążać procesory, wyciskać z nich ostatnie soki, stąd też róźnice pomiędzy poszczególnymi modelami są czasami tak duże - jedne "wysiadają" wcześniej niż inne. To samo dotyczy testów GPU. Oczywiście taka metodologia wiele mówi o wydajności poszczególnych modeli ale w codziennym użytkowaniu te granice się zacierają i róźnice nie są już tak odczuwalne. Czasami pomiędzy podobnymi wydajnościowo podzespołami zanikają wręcz całkowicie i tylko odpalając jakiś program wyświetlający nam liczbę klatek (bądź jakiś innym parametr) byśmy byli w stanie zuważyć różnicę. Cytuj Link to post Share on other sites
DrVanHelsing 37 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Dajcie manfredowi już spokój. Zrobi co uważa za słuszne. Ale z racji, że jestem zły, to proszę : "Testowany procesor na pewno wyda się atrakcyjny dla użytkowników, którzy wykorzystują komputer do czegoś więcej niż grania" "Od początku wiadomo było, że nawet poprawione rdzenie Bulldozer nie dościgną obecnych procesorów Intela, jeśli chodzi o wydajność pojedyńczego wątka" "Należy jednak pamiętać, że pomimo znacznej poprawy energooszczędności, TDP topowych procesorów AMD FX pozostaje na poziomie 125W. Tymczasem w segmencie średnim Intel dawno zszedł już do 77W w obecnej generacji procesorów (Ivy Bridge)" Proszę bardzo źródło: AMD Vishera - test, cena, opinie Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 5 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 No już raczej zdecydowałem Że raczej będzie to intel Chyba, że karta graficzna ma jakieś ogromne znaczenie (na tyle ogromne, że zatrze wady "słabszego" procesora) to wtedy to co potencjalnie mógłbym oszczędzić na intelu mógłbym dołożyć do Radka 7870. Chociaż jak byłem przewietrzyć "musk" to sobie pomyślałem, że przecież w przyszłości 7850-tkę mógłbym podkręcić No ale decyzja już raczej podjęta Póki co wygrywa intel ale jak już pisałem wcześniej, ostatecznie zdecyduję w grudniu kiedy będę wiedział jakim dysponuję funduszem i będę znał wyniki testów nowych tworów AMD. Teraz kupię to co jest kompatybilne niezależnie od wyboru intel/amd czyli zasilacz, RAM, dysk.. Jeszcze takie 2 prośby. Jakby mógł ktoś wyjaśnić po krótce do czego się przydaje Dual Channel jeśli chodzi o RAM? Czy ktoś wie ile ta płyta ma złączy FAN? http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77a-g43-intel-z77-lga-1155-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-459603/ Pytam bo mam obudowę brutus 410 z 2 wentylatorami i gdzieś wypadałoby je podłączyć Dobra jeśli chodzi o płytę to znalazłem to co mnie interesuje 1xCPU FAN i 4xSYSFAN a więc wystarczająco nawet gdybym podłączył w przyszłości jeszcze 2 wentki Cytuj Link to post Share on other sites
Hezen 86 Napisano 5 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Dual channel: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dual_channel U wujka google można znaleźć wiele informacji o tej technologii. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 5 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Chyba, że karta graficzna ma jakieś ogromne znaczenie (na tyle ogromne, że zatrze wady "słabszego" procesora) ja bym tak zrobil. 7870 tez mozna podkrecic. Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Konfiguracja ostateczna. Już raczej nie zamierzam nic zmieniać. chociaż okaże się jakim będę w grudniu dysponował funduszem. Z drugiej strony procek i płyta mają wbudowaną grafę więc na upartego w słabsze gry będę mógł szpilać w razie jakby chwilowo brakło na 7850tke http://www.morele.net/inventory/info/tTYERI/ Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-sp-650mpcbeu-480189/ i jak zamierzasz bawic sie w OC, to wez jakies chlodzenie na procka Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 dlaczego thermaltake a nie OCZ? W OC będę się bawił ale w przyszłości. Przy rozbudowie PC Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 OCZ ZT nie ma warystora. ale jak podlaczasz przez dobra listwe kompa, to ujdzie i ten OCZ Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 no wydaje mi się, że mam dobrą listwę. poza tym OCZ jest full modular... z drugiej strony nie potrzebuję odpinanej wiązki ATX bo ona przecież jest wpięta zawsze Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts