danielos8555 0 Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Witam Jak na temacie nie mogę odpalić kompa po właczeniu przycisku dziwnie piszczy ze środka skrzynki po jakimś czasie przestaje nie słysze pracy dysku i nic się nie wyświetla na monitorze czarny ekran czy to może padł dysk ?? jak to sprawdzić ?? Cytuj Link to post Share on other sites
tropiciel.trolli 8 Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Kolego po sposobie przedstawienia problemu podejrzewam, że najszybszym sposobem na zdiagnozowanie usterki i naprawę problemu będzie zaniesienie sprzętu do serwisu który zajrzy do 'skrzynki' i powie co padło. bez otwerania bebechów najszybsza diagnoza : Jakie są te piski ? Piszczy buzzer na płycie ? W jakiś 'zorganizowany' sposób czy jest to ciągły jednostajny pisk ? Często BIOS generuje piski które sygnalizują co padło. pzdr. Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 dysk raczej nie, ale to nie ma nic do wstawaniapc, sprawdź gniazda pamięci i karty wyciągnij pomieszaj , na początek odłącz dysk i odpal jak lipa zrób co napisałem Cytuj Link to post Share on other sites
danielos8555 0 Napisano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2012 tak piszczy buzzer na płycie cyklicznie pika, nie jest to jednostajny pisk nie umiem tego określić, ale dysk zawsze jak chodził to tak "chrobotał" a teraz nic, a jak go odłaczyłem to taka sama sytuacja była. ale zrobię jak piszesz przemieszam pamięci i karty graficznej. Dodam, że wiatrak na procesorze chodzi zasilacz działa. otwierać go mogę bo to składak bez plomb ale działał do tej pory bez zarzutów. Cytuj Link to post Share on other sites
tropiciel.trolli 8 Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Tu masz kody dźwiękowe różnych BIOS-ów http://www.computerhope.com/beep.htm zobacz jaki masz BIOS i spróbuj rozszyfrować sekwencję pisków. Ewentualnie spróbuj odpalić komp w ogóle bez pamięci RAM i zobacz czy tak samo piszczy.... obstawiam pad grafiki lub ramu, ale sprawdź te piski na stronie którą ci podrzuciłem wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
danielos8555 0 Napisano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Mam nadzieje że to nie płyta główna bo jak ram i karta to w sumie jeszcze znośnie bo z płytą główną to wiecej zabawy Sprawdzę w domu ram i grafikę jak proponujesz, Jesli ram wyjmę i będzie tak samo piszczał to wychodzi na grafikę? t powin zachować ? Cytuj Link to post Share on other sites
tropiciel.trolli 8 Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 jak wyjmiesz ram i będzie tak samo komp piszczał, to będzie znaczyło że padła pamięć.... ewentualnie przedmuchanie slotów na płycie przy użyciu sprężonego powietrza. Cytuj Link to post Share on other sites
danielos8555 0 Napisano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Ok sprawdzę w domu jak piszesz wieć dysk i płytę gł. można wykluczyć ?? (sory że, aż tak dopytuje) Cytuj Link to post Share on other sites
gilroid 12 Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 BIOS nie piszczy jak padnie dysk, co najwyżej by powiedział że nie ma systemu operacyjnego. Płyta sprawna skoro piszczy wg mnie. Jak wyżej koledzy, sprawdź jaki BIOS masz i co oznaczają piski z głośnika. To zwykle dużo podpowiada. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 ale na ślepo można strzelać CPU, RAM lub Grafa ewentualnie piszczy za co innego a padł PSU dlatego wyje błędem zasialania Cytuj Link to post Share on other sites
danielos8555 0 Napisano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Tu mnie trochę kolega wystraszył że może procesor w sumie cały komp ma jakis miesiąc chyba że ktoś kto go składał odwalił jakąś fuszere i niedokładnie "dopiął" Cytuj Link to post Share on other sites
tropiciel.trolli 8 Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 drachenfeles - nie spotkałem jeszcze płyty która by 'bipczeniem' sygnalizowała pad procesora. Obstawiam RAM lub grafikę, z czego najpierw można przeczyścić sloty i dopiero później kombinować z resztą. Cytuj Link to post Share on other sites
danielos8555 0 Napisano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Dodam, że wiatraki i zasilacz pracują tylko nie wiem jak z wiatrakiem od grafiki ale to sprawdzę też Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts