kacperq 2048 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Witam,składam komputer który głównie miałby służyć do grafiki,obróbki wideo,modelowania 3D (Photoshop,After Effects,3dsMax) ale także czaszem do jakiś gier,tutaj głównie RPG (Elder Scrolls,Fallouty,Gothic'i) No i moje pytanie: Jak ten procesor radzi sobie w wyżej wymienionych czynnościach? Największy nacisk kładę na obróbke wideo i modelowanie 3D Czy będzie on lepszy od i7 3770k w takich zastosowaniach? (niekoniecznie mówiąc o grach) Cytuj Link to post Share on other sites
ryszard233 3 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Przeczytaj testy np:http://www.purepc.pl/procesory/test_amd_fx8350_vishera_vs_core_i5_test_cpu_do_1000_zl Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 To samo miałem napisać. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Od 3770k nie będzie lepszy no ale różnica w cenie spora . Cytuj Link to post Share on other sites
FeelFree 108 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Przeczytaj testy np:http://www.purepc.pl..._cpu_do_1000_zl Nie wiem czy zauważyłeś ale autora tematu interesuje porównanie FX8350 do i7 3770K którego w podanym przez ciebie teście nie ma... Cytuj Link to post Share on other sites
kacperq 2048 Napisano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Hmm... Tu nie bardzo widze testów w takich aplikacjach,ale w grach widzę że dostaje od i5:( Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Smiało bierz fx 8320 i sobie go troche podkrec. okolo 670 zł to bardzo dobra cena, a jakos strasznie od i7 w renderingu nie odstaje. Cytuj Link to post Share on other sites
szemhazej 11 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 (edytowane) Witam, Powiem tak... skoro kładziesz naciska na aplikacje wielowoątkowe, to AMD będzie super wyborem w klasie - relacja ceny do wydajności. W grach których wymieniłeś myśle że nawet bez podkręcania pograsz konfortowo. Nie są to różnice AMD 20 fps - intel 50 fps, tylko np amd 120 - intel 160 . Co jest sporym zapasem. Pozdrawiam Paweł Edytowane 25 Października 2012 przez szemhazej Cytuj Link to post Share on other sites
tomcuk 4 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Witam,składam komputer który głównie miałby służyć do grafiki,obróbki wideo,modelowania 3D (Photoshop,After Effects,3dsMax) ale także czaszem do jakiś gier,tutaj głównie RPG (Elder Scrolls,Fallouty,Gothic'i) No i moje pytanie: Jak ten procesor radzi sobie w wyżej wymienionych czynnościach? Największy nacisk kładę na obróbke wideo i modelowanie 3D Czy będzie on lepszy od i7 3770k w takich zastosowaniach? (niekoniecznie mówiąc o grach) Będzie porównywalny, ale o połowę tańszy. Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Będzie porównywalny, ale o połowę tańszy. W programach Adobe będzie oczywiście zauważalnie wolniejszy, w renderingu już niekoniecznie. Natomiast co do gier, to wszyscy wiedzą, jak to wygląda . Niemniej jednak w swojej cenie FX-8320 jest całkiem niezłym procesorem. Cytuj Link to post Share on other sites
tomcuk 4 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 W programach Adobe będzie oczywiście zauważalnie wolniejszy, w renderingu już niekoniecznie. Natomiast co do gier, to wszyscy wiedzą, jak to wygląda . Niemniej jednak w swojej cenie FX-8320 jest całkiem niezłym procesorem. Czemu znowu klamiesz ? Programach Adobe to caly ich pakiet. Napisz w jakich, przy jakich filtrach, co pytajcy sie user bedzie wykorzystywał. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Czemu znowu klamiesz ? Programach Adobe to caly ich pakiet. Napisz w jakich, przy jakich filtrach, co pytajcy sie user bedzie wykozystywal. Strzelasz odpowiedzi jak gumą w majtach. Szybko i bez uwagi. Skoro sie masz za redaktora niezwykle popularnego serwisu to pisz dokladnie. Nie przypisuj mi słów, których nigdy nie wypowiedziałem. Piszę biorąc pod uwagę całokształt. Przykładowo w Photoshopie większość filtrów nie wykorzysta pełni potencjału FX. Cytuj Link to post Share on other sites
kacperq 2048 Napisano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2012 W programach Adobe będzie oczywiście zauważalnie wolniejszy Ehh,no to chyba jednak dołoże do tego i7 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 nie oplaca sie dawac 2x tyle. ja bym nie nazwal tej roznicy zauwazalną Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 (edytowane) nie oplaca sie dawac 2x tyle. ja bym nie nazwal tej roznicy zauwazalną Trafi Ci się potrzeba skorzystania z paru filtrów, które gorzej działają na FX i już będzie sieczka. Nie da się wszystkiego przewidzieć. Tak samo w After Effects. Któryś efekt nie podejdzie AMD i znowu będzie nieprzyjemnie. Tak więc co prawda różnica w wydajności nie jest adekwatna do różnicy w cenie, niemniej jednak kupując Intela dostajesz równą i bardzo wysoką wydajność. Kupując FX... no niekoniecznie. Tak więc jeśli zajmujesz się tym zarobkowo, to bym brał Intela. Jeśli to takie edukacyjne zastosowania, to chyba nie ma sensu dopłacać. Edytowane 25 Października 2012 przez tomcug Cytuj Link to post Share on other sites
kacperq 2048 Napisano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Trafi Ci się potrzeba skorzystania z paru filtrów, które gorzej działają na FX i już będzie sieczka. Nie da się wszystkiego przewidzieć. Tak samo w After Effects. Któryś efekt nie podejdzie AMD i znowu będzie nieprzyjemnie. Tak więc co prawda różnica w wydajności nie jest adekwatna do różnicy w cenie, niemniej jednak kupując Intela dostajesz równą i bardzo wysoką wydajność. Kupując FX... no niekoniecznie. Tak więc jeśli zajmujesz się tym zarobkowo, to bym brał Intela. Jeśli to takie edukacyjne zastosowania, to chyba nie ma sensu dopłacać. Jednak dołożę do i7 Dzięki wszystkim za wskazówki Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Jak mas zpieniadze to kup i7, jak masz i chcesz wydac je madrze kup 8320 Zrobi, jak zechce. Ja mu napisałem co uważam. Do celów "edukacyjnych" FX-8320 byłby całkiem w porządku. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 nawet i do pólprofesjonalnych sie dobrze nada. Cytuj Link to post Share on other sites
kacperq 2048 Napisano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Raczej w pełni profesjonalne Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Raczej w pełni profesjonalne No tak, to chyba istotnie lepiej Intel. Zresztą, sam zdecyduj . Cytuj Link to post Share on other sites
celth 0 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Też się zastanawiałem nad tymi dwoma procesorami. Chcę kupić maszynę lub dwie do renderingu. Mój soft korzysta tylko z CPU, więc to dla mnie najbardziej istotna kwestia. Znalazłem test właśnie z mojego programu gdzie 3850 bije znacząco 2600k, a różnica w cenie znacząca. Cytuj Link to post Share on other sites
kacperq 2048 Napisano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Też się zastanawiałem nad tymi dwoma procesorami. Chcę kupić maszynę lub dwie do renderingu. Mój soft korzysta tylko z CPU, więc to dla mnie najbardziej istotna kwestia. Znalazłem test właśnie z mojego programu gdzie 3850 bije znacząco 2600k, a różnica w cenie znacząca. Jakiego programu możesz zdradzić? Cytuj Link to post Share on other sites
celth 0 Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Maxwell Render Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 skoro wychodzi, ze fx jest w tym lepszy, to smialo kupuj. Cytuj Link to post Share on other sites
Adriano6293 4 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Za cene i7 masz FX-8320 i dosc fajna plyte do niego Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts