Skocz do zawartości

Jaka karta graficzna ?

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów,

Jako, że mam bardzo stary komputer a gry mają coraz większe wymagania, mam zamiar wymienić kartę graficzną ( aktualnie posiadam GeForce gt 220 ). Jednak zupełnie się na tym nie znam i chciałbym poznać opinię kogoś o wiedzy zdecydowanie większej ode mnie. Do wydania mam 800 zł, ewentualnie mogę lekko dopłacić.

Mój komputer to :

Procesor - Intel Core 2 Duo Quad CPU Q8300 2,50 Ghz 2,50 Ghz

RAM- 4 GB

System 64 bitowy

Zasilacz to - HEDY 500 ATX P-PFC (500 W)

Płyta główna - link (http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-g31m-es2l_1x)

Tu pojawia się moje pytanie, jaką kartę graficzną spełniającą powyższe wymagania polecicie mi do 800 zł.

Chodzi mi tu głównie o jak najlepsze rezultaty w grach, jak Battlefield 3 oraz Medal of Honor Warfighter.

Czy za słaby komp, jak na razie przegrałem na nim 300 godz, wbiłem 39 orzełka a ratio to 1,85. Gram co prawda na low i osiągam 30-40 Fpsów, nawet dałem radę nagrać całą rundę Frapsem i nie czułem za wielkich przycinek, a klip był w dobrej jakości. Przyzwyczaiłem się już do takich reali, a z nową kartą graficzną wydaje mi się, że komputer powinien nadać do dobrego grania oraz mnie zadowoli.

Przyznam się, że już wcześniej zastanawiałem się nad tym Radeonem, ale przeglądając tu jego http://www.amd.com/pl/products/desktop/graphics/7000/7850/Pages/radeon-7850.aspx#2 wymagania systemowe, zastanawia mnie jeden punkt :

8 GB (lub więcej) pamięci RAM zalecane w przypadku korzystania z technologii AMD CrossFire™ - Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić o co w tym chodzi, oraz czy moje 4 GB Ramu nie jest tu aby przeszkodą ?

Czy za słaby komp, jak na razie przegrałem na nim 300 godz, wbiłem 39 orzełka a ratio to 1,85. Gram co prawda na low i osiągam 30-40 Fpsów, nawet dałem radę nagrać całą rundę Frapsem i nie czułem za wielkich przycinek, a klip był w dobrej jakości. Przyzwyczaiłem się już do takich reali, a z nową kartą graficzną wydaje mi się, że komputer powinien nadać do dobrego grania oraz mnie zadowoli.

Przyznam się, że już wcześniej zastanawiałem się nad tym Radeonem, ale przeglądając tu jego http://www.amd.com/p...eon-7850.aspx#2 wymagania systemowe, zastanawia mnie jeden punkt :

8 GB (lub więcej) pamięci RAM zalecane w przypadku korzystania z technologii AMD CrossFire™ - Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić o co w tym chodzi, oraz czy moje 4 GB Ramu nie jest tu aby przeszkodą ?

CrossFire Cie nie interesuje także luz. Google nie bolą.
  • Popieram 1

Przed napisaniem posta przeczytałem na wikipedii co to jest CrossFire, i zrozumiałem z tego piąte przez dziesiąte ;) , dlatego postanowiłem się tutaj zapytać. Jednakże dziękuję Ci, za bardzo szybką odpowiedź, i utwierdzenie mnie w przekonaniu, że powinienem kupić tego Radeona. Na innych forach, czytałem, że to dobra karta. Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam .

Po pierwsze zmień zasilacz na coś markowego, ten HEDY spali Cie całego kompa, Ta karta jest za mocna do tego procka kastrata, który dławi się w grach. Na tej płycie go nie podkręcisz, a na lepszego procka, to lepiej zmiana platformy. Ja bym max do tego procka dał HD 6870, GTX 560

Quad 8300 to żaden kastrat, w swoim czasie świetny procesor.

Wywalanie tyle kasy przy takiej płycie i sockacie 775 nie ma sensu, tu po prostu trzeba wszystko zmienić, przez jakiś czas jeszcze dasz radę ale coraz więcej gier lubi wysokie taktowania i będzie coraz gorzej.

pierdzielicie panie hipolicie. karta mu zostanie lepsza i jak będzie miał siano to kupi sobie resztę sprzętu lepszą, a co do zasiłki to pamiętaj kolego ze lepiej kupić raz, a dobrą i to bym ci polecał przy wymianie karty zrobić bo na pewno ją sobie zostawisz przez najbliższe 2-3 unowocześnienia kompa

• Popieram 1