Wooojciech1983 854 Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Jak wygląda sprawa głośności chłodzenia wodnego. Czy chłodzenie wodne jest porównywalnie głośne do powietrznego czy ze względu na pompkę jest głośniejsze? Jestem maniakiem ciszy i zastanawiam się nad wodowaniem. Cytuj Link to post Share on other sites
FeelFree 108 Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) Tutaj masz ładne porównanie "kompaktowych LC" http://www.hardocp.c...cooler_review/3 Ponad 50dB(A) w stresie... Edit: Nie nazwałbym tego zwodowaniem poprzez zakup takiego chłodzenia. Ale to już moje zdanie a ty możesz uważać inaczej. Edytowane 22 Października 2012 przez FeelFree Cytuj Link to post Share on other sites
Wooojciech1983 854 Napisano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) Tutaj masz ładne porównanie "kompaktowych LC" http://www.hardocp.c...cooler_review/3 Ale mi nie chodzi o żadne kompaktowe chłodzenie wodne. Pytam jak wygląda głośność 'prawdziwego' LC. Powiedzmy np. chłodnica 240 + 2 x wentylatory, pompka, chłodzony tylko procesor. Czy LC jest głośniejsze od chłodzenia powietrznego? Jaką pompkę wybrać żeby było najciszej? Najlepiej jakby wypowiedziały się osoby które posiadają LC i mają porównanie do chłodzenia powietrznego. Edytowane 22 Października 2012 przez Wooojciech1983 Cytuj Link to post Share on other sites
FeelFree 108 Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 To zależy od tego jakie wentylatory założysz na chłodnicę Cytuj Link to post Share on other sites
Wooojciech1983 854 Napisano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2012 To zależy od tego jakie wentylatory założysz na chłodnicę A pompka? Chyba od niej więcej zależy. Jaka pompka będzie najcichsza? Cytuj Link to post Share on other sites
FeelFree 108 Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) Z tym pytaniem radzę się zapytać osób które mają LC lub miały z nimi styczność, oraz nie sugerować się danymi producenta. Edytowane 22 Października 2012 przez FeelFree Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Co do pompek to do bardzo cichych należy np. EK-DCP 2,2, Swiftech MCP35X czy też Swiftech MCP-655 (do 3 biegu). Naturalnie do każdej pompki zalecam używać jakiejś podkładki izolującej drgania. Leciutkich drgań takich pompek nie da się raczej uniknąć. W przypadku "kompaktówek LC" pompki są na tyle słabe, że praktycznie nie drgają ale za to łatwo się zapowietrzają. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Wooojciech1983 854 Napisano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) Co do pompek to do bardzo cichych należy np. EK-DCP 2,2, Swiftech MCP35X czy też Swiftech MCP-655 (do 3 biegu). Naturalnie do każdej pompki zalecam używać jakiejś podkładki izolującej drgania. Leciutkich drgań takich pompek nie da się raczej uniknąć. W przypadku "kompaktówek LC" pompki są na tyle słabe, że praktycznie nie drgają ale za to łatwo się zapowietrzają. Oki, dzięki za odpowiedź. A jakbys się odniósł do pytania z 1 posta czy po zastosowaniu jednej z tych pompek i podkładki będzie ciszej niż na chłodzeniu powietrznym? Edytowane 22 Października 2012 przez Wooojciech1983 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 I w chłodzeniu powietrznym i porządnym chłodzeniu wodnym to zależy od wentylatorów. W przypadku porządnego wodnego masz jednak tą przewagę, że możesz dobrać cichsze wentylatory i będziesz mieć i wydajność lepszą i będzie ciszej niż na powietrznym. Kiedyś robiłem takie przykładowe porównanie w jednym worklogu: http://chlodzenie.net/wp-content/uploads/2009/06/wykres_1_1.png 2 Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Ja tu wejde w polemike z kolega, MCP655 ani 355 nie uznalbym za super ciche, natomiast zestaw na ktorym zalozysz DCP 2.2 + na chlodnice wentylatory np. BeQuiet bedzie o wiele wydajniejszy i cichszy niz jego odpowiednik przy chlodzeniu powietrzem. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 @ UP Bez przesady, MCP655 na 1-2 biegu jest cichutka Poza tym ja nie podałem 355 a 35X Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Moze i glosna nie jest, ale dziala na tak drazniacym zakresie ze mnie denerwuje Cytuj Link to post Share on other sites
Bruce Wayne 17 Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 DCP 4.0 nie jest głośna podłożyłem gąbkę antywibracyjną którą dostałem w komplecie i jest cacy ;p tzn. w komplecie z podstawką do tej pompki Cytuj Link to post Share on other sites
Sleeveking 58 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 To musiałeś nie słyszeć innej pompek skoro tak twierdzisz Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 12 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Najcichsze są pompy CWU i CWO, inaczej w przeciętnym domu dostałbyś szału słysząc ciągły szmer w rurach. Chcesz coś bezgłośnego? Szukaj rozwiązań pasywnych, ewentualnie półpasywnych, niekoniecznie chłodzonych cieczą. Kręcący się wentylator zawsze będzie generował szum, niezależnie co mówią osoby, które nie mają porównania do urządzeń pasywnych. Natomiast na pytanie czy chłodzenie wodne jest cichsze czy głośniejsze nie można jednoznacznie odpowiedzieć bo to zależy od zastosowanych komponentów i celu jaki przyświecał twórcy, czy chłodzenie ma być maksymalnie wydajne czy maksymalnie ciche. Te dwie rzeczy w swoich ekstremalnych wersjach nie mogą występować razem. No może z wyjątkiem azotu i helu, ale to nie są rozwiązania do domowych zastosowań Jeśli temat ciszy Cię interesuje mogę Ci podesłać kilka przydatnych linków. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts