Skocz do zawartości

Jak często i w jaki sposób aktualizować programy?

Recommended Posts

Witam

Nowy komputer mam już od miesiąca i dziś jak sprawdzałem zainstalowane programy, to widzę że część ma już nowsze wersje, tzn. różnią się końcówką numerów np.Flash Player, Libre Office, Change Viever. Z tego co gdzieś czytałem to powinno się programy jak najczęściej aktualizować, tak więc mam je aktualizować jak tylko pojawia się nowsza wersja? No i jeszcze pytanie jak mam przeprowadzić aktualizację? Odinstalować wcześniej starszą wersję czy wystarczy np. wyszukanie aktualizacji poprzez program?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

System operacyjny, program antywirusowy i firewall powinny być aktualizowane możliwie jak najczęściej, dlatego warto pozostawić je w trybie aktualizacji automatycznej. Podobne rozwiązanie powinno stosować się wobec przeglądarki, natomiast jeśli chodzi o dodatkowe komponenty, typu Flash i Java... One również powinny być aktualizowane jak najczęściej (to jeszcze zależy jak często pojawiają się nowe łatki), bowiem błędy w nich zawarte mogą zagrażać bezpieczeństwu.

Edytowane przez Skaza
  • Popieram 1

A ja dodam parę groszy od siebie,

przed aktualizacją przeczytaj ReadME co wprowadza dana aktualizacja. Jeśli nie masz pojęcia co tam wpisali to po co aktualizować ?

Jeśli widzisz jakąś nową przydatną funkcje, to wtedy i owszem, warto się pomęczyć.

Chyba że chciałbyś komuś/gdzieś zaszpanować że masz 3.0.3.2.100 wersję programu zamiast starej i przestarzałej (a mimo wszystko działającej lepiej niż nowa) 3.0.3.2.099.

Nie licząc bazy danych wirusów programu antywirusowego (o ile ktoś coś takiego używa, ale skoro 99% użytkowników jedzie na koncie administratora to czemu by nie zaśmiecić jeszcze antywirusem), i aktualizacji systemu (a i tutaj najpierw czytam czy aby na pewno to instalować).

• Popieram 1