sokrates1906 0 Napisano 21 Października 2012 Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Witam Nowy komputer mam już od miesiąca i dziś jak sprawdzałem zainstalowane programy, to widzę że część ma już nowsze wersje, tzn. różnią się końcówką numerów np.Flash Player, Libre Office, Change Viever. Z tego co gdzieś czytałem to powinno się programy jak najczęściej aktualizować, tak więc mam je aktualizować jak tylko pojawia się nowsza wersja? No i jeszcze pytanie jak mam przeprowadzić aktualizację? Odinstalować wcześniej starszą wersję czy wystarczy np. wyszukanie aktualizacji poprzez program? Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
msvista 85 Napisano 21 Października 2012 Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Czasem aktualizacja programu stwarza masę problemów, coś nie działa, źle się zaktualizowało, nowa wersja jest niestabilna itp. Lepiej odinstalować program i zainstalować nową wersję, poczytać też komentarze odnośnie nowych wersji 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rap_r 650 Napisano 21 Października 2012 Udostępnij Napisano 21 Października 2012 To zależy od programu. Flash Player aktualizuje się na starszą wersję. Co do pozostałych, które podałeś to nie wiem, bo nie używam. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sokrates1906 0 Napisano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2012 rap_r tzn. o co chodzi z tym Flash Playerem, bo za bardzo nie wypłapałem Teraz np. ostatnio mi się zaktualizował, ale chyba na nowszą wersję, a nie na starszą. Cytuj Link to post Share on other sites
rap_r 650 Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) Chodziło mi o to, że instaluje się zastępując starszą wersję. Czyli właśnie tak jak Tobie. Edytowane 22 Października 2012 przez rap_r 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sokrates1906 0 Napisano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Aha, teraz jak czytam jeszcze raz to już wszystko jasne Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) System operacyjny, program antywirusowy i firewall powinny być aktualizowane możliwie jak najczęściej, dlatego warto pozostawić je w trybie aktualizacji automatycznej. Podobne rozwiązanie powinno stosować się wobec przeglądarki, natomiast jeśli chodzi o dodatkowe komponenty, typu Flash i Java... One również powinny być aktualizowane jak najczęściej (to jeszcze zależy jak często pojawiają się nowe łatki), bowiem błędy w nich zawarte mogą zagrażać bezpieczeństwu. Edytowane 22 Października 2012 przez Skaza 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 A ja dodam parę groszy od siebie, przed aktualizacją przeczytaj ReadME co wprowadza dana aktualizacja. Jeśli nie masz pojęcia co tam wpisali to po co aktualizować ? Jeśli widzisz jakąś nową przydatną funkcje, to wtedy i owszem, warto się pomęczyć. Chyba że chciałbyś komuś/gdzieś zaszpanować że masz 3.0.3.2.100 wersję programu zamiast starej i przestarzałej (a mimo wszystko działającej lepiej niż nowa) 3.0.3.2.099. Nie licząc bazy danych wirusów programu antywirusowego (o ile ktoś coś takiego używa, ale skoro 99% użytkowników jedzie na koncie administratora to czemu by nie zaśmiecić jeszcze antywirusem), i aktualizacji systemu (a i tutaj najpierw czytam czy aby na pewno to instalować). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts