Skocz do zawartości

Asus M2N-E - migająca dioda i problem z uruchomieniem PC

Recommended Posts

Witam

Na temat migających diod znajdujących się na MB i problemów związanych z uruchomieniem komputera z tego powodu, można w necie znaleźć wiele informacji. Najczęściej wskazywaną przyczyną jest uszkodzony zasilacz, sama płyta lub napuchnięte kondensatory. Pech chciał, że i mnie przytrafiła się taka awaria. No powiedzmy. Problemy zaczęły się jakieś dwa miesiące temu. Z dnia na dzień pojawiły się problemy z uruchomieniem komputera. Kilkakrotne naciskanie przycisku Power na obudowie na przemian z tym w zasilaczy z nadzieją, że jakoś zaskoczy. Jakoś to działało ale pewnego dnia odmówił całkowicie posłuszeństwa. Na szczęście w domu jest drugi zasilacz więc była możliwość posprawdzania pewnych elementów. I tu się zaczyna cała zagadka.

W celu wyeliminowania uszkodzonych elementów. Mój zasilacz podłączyłem do drugiego PC. Efekt, komputer uruchamia się bez problemu a więc zasilacz sprawny w 100%. U mnie oczywiście nie działa więc sugerując się informacjami znalezionymi wcześniej istnieje możliwość, że mam uszkodzoną płytę. Gigabyte nie posiada diody tak jak Asus więc nie mam możliwości sprawdzenia jak się ona świeci. W celu potwierdzenia najgorszego podłączyłem drugi zasilacz do mojej płyty. Efekt, komputer również się uruchamia bez większych przeszkód. Wynika z tego, że oba urządzenia działają ale z jakichś przyczyn razem nie chcą współpracować mimo, że działały razem przez prawie 6 lat bez żadnych innych awarii. Rozmontowałem nawet cały komputer i zostawiłem tylko CPU na MB z podłączonym zasilaczem ale efekt był taki sam.

Kiedyś już miałem podobny przypadek z GFX u kolegi w komputerze. Z dnia na dzień przestała działać. U mnie na dwóch PC działała poprawnie a u niego nie. Tak samo podłączając moja grafikę do jego PC wszystko było OK.

Na chwilę obecną mam zamienione zasilacze ale wolałbym wrócić do wcześniejszej konfiguracji. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie dlaczego nie chcą działać razem.

Mój PC:

MB: Asus M2N-E

zasilacz: Hiper HPU-4B580 http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Przeglad_zasilaczy_ATX__Hiper_HPU-4B580_Modular-1367.html

GFX: R1950XT

drugi PC

MB: GIGABYTE GA-MA74GM-S2H

zasilacz: Thermaltake TR2-420 http://www.thermaltakeusa.com/Product.aspx?S=1172&ID=1537#Tab1

GFX: HD3450