kowalik 0 Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Cześć! Wyobraźcie sobie, że macie do wydania 6,5 tys. zł Jakiego laptopa byście kupili? Właśnie stoję przed takim dylematem i proszę o pomoc. Żeby nie było za łatwo, dodam, że chodzi o uniwersalnego kompa (do wszystkiego po trochu), który przy całodziennym bieganiu nie będzię rąk ze stawów wyrywał (będę się z nim sporo przemieszczał i nie chcę się objuczać balastem rzędu 3 kg), ale nie będzie też maluchem (najchętniej 15" lub 16", a minimum to 14-tka). I jeszcze dwa parametry: solidna marka oraz tylko nowy sprzęt (za takie pieniądze nie chcę ryzykować z czymś nie do końca pewnym). Sześć i pół tysia to mój sufit - nic więcej nie dam rady. Ale to chyba i tak całkiem sporo, więc mam nadzieję, że da się za to trochę zaszaleć Chcę znaleźć możliwie najlepszego laptopa w tym limicie. A, i zdecydowanie nie chcę Apple'a. Pomożecie? Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Ja się nie udzielam bo za 6,5 tysiąca kupiłbym raczej stacjonara:) Cytuj Link to post Share on other sites
kowalik 0 Napisano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2012 (edytowane) Kuszące, ale ciężko się z taką skrzynką przemieszcza Mobilność jest dla mnie jednak parametrem "must have", a teraz chodzi o znalezienie lapka, dzięki któremu w najmniejszym stopniu bedę musiał rezygnować z tego, co "nice to have" Edytowane 19 Października 2012 przez kowalik Cytuj Link to post Share on other sites
kosq83 189 Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Brat niedawno kupił Della 17r, dał ok 4000,dorzucił ssd Samsunga 830 128, ma w nim w stosunku ceny do jakości mistrzostwo świata. Procek i7, gfxa 650, 1Tb hdd i 4Gb ramu, chipset z pełnym sata 6gb, wolne miejsce na drugi dysk. Przepraszam że tak super ogólnikowo, ale chodzi mi tylko o podkreślenie Della żebyś sobie sam przejrzał ofertę. Sam jak miałem laptopy to zawsze jakoś padało na Della. Może nie wyglądają super, ale cenowo zawsze jest dobrze, Next Buisness Day gwarancja 1 Cytuj Link to post Share on other sites
happysc 138 Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 za 6500 można złożyć dobry sprzęt na bluemobility.pl z i7 3630qm + GTX 670MX z 8GB Ram, nagrywarką blu-ray, systemem i matrycą matową full hd w 15,6" Cytuj Link to post Share on other sites
frytek45 1 Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 A może blaszak + tablet ? Cytuj Link to post Share on other sites
kowalik 0 Napisano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2012 (edytowane) Wolałbym gotowego laptopa, którego stworzył ktoś mądrzejszy ode mnie, a jeszcze ktoś inny (też mądrzejszy) przetestował i uznał za godnego polecenia. Nie mam zaufania do kadłubków tego rodzaju jak Clevo. Nie chcę też kompa jakiejś mało solidnej marki (np. MSI, Acer). Moja wiedza na temat komputerów jest niewielka, więc chcę bezpiecznego rozwiązania, nawet jeśli oznacza to, że muszę za nie zapłacić nieco więcej. Blaszak + tablet to też nie jest rozwiązanie, jakiego potrzebuję. Kurcze, pomóżcie znaleźć coś zgodnego z moimi preferencjami. Być może nie są na 100% rozsądne, ale pasują do mnie. Za alternatywy serdecznie dziękuję, ale po prostu nie tego szukam. Edytowane 19 Października 2012 przez kowalik Cytuj Link to post Share on other sites
Taczi 2 Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Toc kolego dostales propozycje Dell'a Firmie raczej nic nie zarzucisz, a sprzet tez bardzo dobry. "Po troszku do wszystkiego" to tez nie jest najlepsze okreslenie. ;P Cytuj Link to post Share on other sites
kowalik 0 Napisano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Taczi, oczywiście nie mam nic przeciwko Dellowi. W tym przypadku problem bardziej polega na tym, że jestem ciut za krótki, żeby wybrać optymalny dla mnie model i konfigurację. Inspirion 17R (bo doszedłem już, że to o nim była mowa) jest niestety ciężki (ponad 3 kg i więcej), więc to też nie jest to czego szukam. Niemal na pewno znajdzie się Dell lepiej pasujący do moich potrzeb, a poza tym Dell z pewnością nie jest jedyną możliwą opcją, więc mam nadzieję na inne sugestie. Napisałem, że laptop będzie do wszystkiego, bo to najkrótsze, a zarazem prawdziwe określenie jego przeznaczenia. Będę na nim kotrzystał z programów biurowych, mailował, serfował po sieci, oglądał filmy, przeglądał i obrabiał fotki, czasami grał... Nie wiem, jak mogę opisać to lepiej. Jeśli macie jakieś konkretne pytania, to chętnie na nie odpowiem (a przynajmniej spróbuję). Wiem, że zwykły ze mnie lamer, ale czy forum nie jest m.in. po to, by pomagać takim jak ja? Jeśli nie, to sorry, za zaśmiecanie. Wierzę jednak, że zechcecie podzieliś się ze mną swoją wiedzą i doświadczeniem. Wdzięczy jestem za czas jaki mi poświęcacie, ale tym bardziej szkoda, żeby okazał się on zmarnowany, a przecież taki będzie jeśli propozycje, które dostanę nie odpowiedzą na moje pytanie. Cytuj Link to post Share on other sites
happysc 138 Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 to może coś takiego: http://allegro.pl/lenovo-t530-3720qm-rozbudowany-ram-pakiet-uslug-i2720607836.html 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kowalik 0 Napisano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2012 (edytowane) Brzydal ale to nie ma większego znaczenia, bo specyfikacja robi wrażenie (na ile potrafię to ocenić). To komp biznesowy - poradzi sobie z grami? Nie słyszałem nic o takich kartach graficznych (dla mnie Nvidia = GeForce). Edytowane 19 Października 2012 przez kowalik Cytuj Link to post Share on other sites
happysc 138 Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 nie no do grania to raczej nie będzie, jak szukasz czegoś do grania to naprawdę nie będzie to lekki sprzęt Cytuj Link to post Share on other sites
mikeQ 1 Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 MSI to nie jest mało solidna marka.. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kowalik 0 Napisano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2012 nie no do grania to raczej nie będzie, jak szukasz czegoś do grania to naprawdę nie będzie to lekki sprzętNie jestem graczem, więc to nie ma być sprzęt przeznaczony do grania, a jedynie taki, który da możliwość zagrania od czasu do czasu i to nie w bardzo wymagające gry. Trochę pokrętnie to wyszło, ale mam nadzieję, że da się uchwycić sens Teraz mam kartę ATI Mobility Radeon HD 3650, więc szału nie ma, ale jakoś daje radę w moich grach (nie mam nic nowego). Jeśli nowa karta będzie bardziej wydajna, to będę zadowolony. MSI to nie jest mało solidna marka..Może myślę stereotypami, ale postrzegam MSI jako tanią markę, a jakoś nie wierzę w wysoką jakość za małe pieniądze. Nie twierdzę, że mam obiektywnie rację - po prostu nie ufam MSI. Cytuj Link to post Share on other sites
happysc 138 Napisano 20 Października 2012 Udostępnij Napisano 20 Października 2012 w lenovo T530 karta graf jest pokroju GT630m czyli nic mocnego ale do prostych gier i starszych spokojnie wystarczy Cytuj Link to post Share on other sites
kowalik 0 Napisano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Czy wszyscy są zdania, że Lenovo T530 to najlepsza dla mnie opcja? A może macie jeszcze jakieś inne propozycje, pasujące do moich potrzeb? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 T530 to przede wszystkim wytrzymałość i niezawodność. Ale po co płacić krocie za posiadanie w notku Quadro, jeżeli znając życie nigdy z niego nie skorzystasz. Lepiej już brać coś nawet z kartą pokroju GTX 670M (za tą cenę spokojnie), na którym sobie komfortowo pograsz w najnowsze tytuły, a na co to Quadro? Niestety lapki w tym przedziale cenowym to albo biznesowe stacje robocze (jak owy T530), albo świecące się "gejmingowe" choinki o wątpliwej jakości wykonania - za to z piekielnie mocnymi (jak na warunki mobilne) podzespołami. Cytuj Link to post Share on other sites
kowalik 0 Napisano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2012 T530 to przede wszystkim wytrzymałość i niezawodność. Ale po co płacić krocie za posiadanie w notku Quadro, jeżeli znając życie nigdy z niego nie skorzystasz. Lepiej już brać coś nawet z kartą pokroju GTX 670M (za tą cenę spokojnie), na którym sobie komfortowo pograsz w najnowsze tytuły, a na co to Quadro? To co byś proponował? Cytuj Link to post Share on other sites
witchking22 33 Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Ja za taką kasę bym najprawdopodobniej kupił: http://www.dell.com/pl/p/xps-13-l321x/pd. Może nie spełnia wymagań co do wielkości ekranu, ale za dodatkowy tysiąc zł (można go kupić za ok 5400zł) możesz dokupić ekran 23". To tylko moja propozycja, bo akurat ten Dell mi się bardzo podoba. Cytuj Link to post Share on other sites
kowalik 0 Napisano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2012 (edytowane) witchking22 - XPS 13 wygląda bardzo atrakcyjnie, ale poza małym ekranem, ma też słabiutką kartę graficzną. Tak sobie pomyślałem, że może źle stawiam pytanie. Może powinienem zapytać: "Które notebooki są najbardziej wydajne w kategorii wagowej do 2,5 kg i w cenie do 6500 zł?" Edytowane 23 Października 2012 przez kowalik Cytuj Link to post Share on other sites
radelgar 200 Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 (edytowane) Które notebooki są najbardziej wydajne w kategorii wagowej do 2,5 kg i w cenie do 6500 zł?" http://www.x-kom.pl/...d-rw-7hp64.html albo http://www.x-kom.pl/p/106022-ultrabook-asus-s56cm-xx079v-8-i5-3317u-8gb-50024-dvd-rw-7hp64.html Edytowane 23 Października 2012 przez radelgar Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Specyfikacja to nie wszystko. Liczy sie jeszcze jakosc wykonania. To nie komp stacjonarny wiec jest narazony na mase uszkodzen mechanicznych oraz przegrzewanie. Cytuj Link to post Share on other sites
kowalik 0 Napisano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Specyfikacja to nie wszystko. Liczy sie jeszcze jakosc wykonania. To nie komp stacjonarny wiec jest narazony na mase uszkodzen mechanicznych oraz przegrzewanie.Może za bardzo uprościłem pytanie, ale chodziło mi o ty, by jak najlepiej wydobyć jego istotę. Oczywiście jakość wykonania jest dla mnie istotna i to nawet bardzo. Cytuj Link to post Share on other sites
Aquos 2 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Przyjrzałbym się też Samsungowi serii 9 http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/4598202_techniczne Co prawda chwilowo nie ma go w sprzedaży (nawet podpytywałem o alternatywne modele), ale podobno w listopadzie ma być dostępny. Cytuj Link to post Share on other sites
happysc 138 Napisano 29 Października 2012 Udostępnij Napisano 29 Października 2012 (edytowane) http://www.mobimania...vw-wiemy-temat/ laptop powinien się ukazać jeszcze w tym roku, waga do 2,5kg i7 i GTX660m w 14" idealny lapek dla tych co potrzebują mocnej 14. Edytowane 29 Października 2012 przez happysc 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts