Skocz do zawartości

Thermalright HR-02 Macho Black White czy Zalman CNPS10X Performa

Recommended Posts

Witam, przekonano mnie, że lepszą obudową dla mnie będzie Zalman z9 plus(miała być Silentium PC Brutus 410) i mam kolejny zgryz, już ostatni :), czy przy maksymalnym podkręcaniu i5 2500k do 4,5ghz(nie przewiduję więcej, gdyż nie widzę takiej potrzeby, myślę nawet, że procek będzie chodził bardziej na 4,2 i to za jakiś czas, bo teraz to tylko tyle ile fabryka dała) lepiej kupić Macho czy Performe??

Czy lepsze chłodzenie wydłuży żywotność procka, czy w moim wypadku to tylko fanaberia??

ale on jest jest tak wydajny... to już wolę performę i jak będzie za głośna to ustawie wentyl na 1400 obrotów, spadków wydajności nie zaliczy a będzie cichsza, chociaż jak zdecyduję się na głośną kartę to i tak zagłuszy mi performę hehe ;)

Naprawdę chciałbym tego macho, ale nie mam pewności czy wejdzie do obudowy... może zamówie macho z uwagą, że jeżeli nie wejdzie to niech wkładają performę.

http://chlodzenie.ne...-coolera-cpu/7/

Na interesującym mnie poziomie 2 stopnie więcej ma Macho!!!... to się nazywa deklasacja?? Tylko w którą stronę... na 4,5ghz nie ma testu performy u Ciebie, więc trudno się odnieść ale pewnie różnica nie byłaby większa niż max 2-3 stopnie, skoro fortis z niefabrycznym wentylem to tylko 1 stopień

Głośność? Performa na 1400 nie jest dużo głośniejsza, o ile w ogóle...

Dziwi mnie Twoje wybiórcze podejście... bo wiedzy i doświadczenia Ci na pewno nie ujmuję.

Edytowane przez grzegorz8955

Na interesującym mnie poziomie 2 stopnie więcej ma Macho!!!... to się nazywa deklasacja?? Tylko w którą stronę... na 4,5ghz nie ma testu performy u Ciebie, więc trudno się odnieść ale pewnie różnica nie byłaby większa niż max 2-3 stopnie, skoro fortis z niefabrycznym wentylem to tylko 1 stopień

Patrzę na całość a nie na jeden test. Znam wydajność Performy, Fortisa HR-02 Macho 120 i dla mnie wybór jest oczywisty...

Głośność? Performa na 1400 nie jest dużo głośniejsza, o ile w ogóle...

Wentylator z Performy ma max. 2000 RPM a 1400 to musiałbyś ustawić ręcznie. Tyle tylko, że wtedy tracisz na wydajności...

Dziwi mnie Twoje wybiórcze podejście... bo wiedzy i doświadczenia Ci na pewno nie ujmuję.

Jakie wybiorcze podejście? Po prostu wiem, że Zalmany to w większości coolery z wentylatorami-suszarkami i tyle ;)

T.luk - jaka obudowę polecałbyś w takim razie by macho weszło, corsair 300r czy FD core 3000 lub bitfenix shinobi? (http://www.morele.net/obudowa-bitfenix-shinobi-core-czarno-niebieski-z-oknem-bfc-snb-150-kkw1-sp-496096/) która jednak przekracza troszkę Moj budżet. Do tej pory myślałem, że z9u3 będzie najlepszym wyborem

Edytowane przez adanai

Włączę się do dyskusji...

Patrzę na całość a nie na jeden test. Znam wydajność Performy, Fortisa HR-02 Macho 120 i dla mnie wybór jest oczywisty...

Nie każdy ma taką wiedzę jak Ty, a z Twoich testów i dla mnie wynika, że do 4,2 Performa jest lepszym coolerem od Macho 120(od 4,5 pewnie gorszym, ale nieznacznie), dodatkowo tańszym i z lepszą pastą(Twoje słowa), dodając jeszcze kasę za pastę robi się duża różnica w cenie... tak samo z fortisem, dobry jest ale z niefabrycznym wentylem i na paście od... Zalamna, dopłacać do pasty(pasta silentium PC jednak słabsza od tej zalmanowskiej) i wentyla, nieopłacalne.

Wentylator z Performy ma max. 2000 RPM a 1400 to musiałbyś ustawić ręcznie. Tyle tylko, że wtedy tracisz na wydajności...

Pozwole się nie zgodzić... sam twierdzisz, że testy przeprowadzane prywatnie są najlepsze, gdzieś widziałem opis testy performy na 1400 i 2000 obrotów, wyniki były zbliżone, do 1-2 stopni różnicy. Dodatkowo do zalmana dodają jakiś tam ogranicznik obrotów, podłącza się i mamy 1400.

Jakie wybiorcze podejście? Po prostu wiem, że Zalmany to w większości coolery z wentylatorami-suszarkami i tyle

Zalman to chyba nie sponsoruje Twojej strony?? ;)

a tak szczerze, kto co lubi... ale twierdzenie, że Macho 120 deklasuję performe i mi wydaję się na wyrost.

Kurcze te z myślałem, że do Zalmana z9 wejdzie Macho a tu może być lipa?

Edytowane przez Barsa

ale twierdzenie, że Macho 120 deklasuję performe i mi wydaję się na wyrost.

Taka jest prawda. Na miejscu autora nie zastanawiałbym się i brał Macho, bo w TEJ CENIE dla mnie jedynie bardzo dobre chłodzenie. Zalmana odpuściłbym sobie, bo jak t.luk wspomniał są suszarkami i potwierdzam to.

Wezmę jednak performę... z tego co przeczytałem tu i w innym temacie do macho musiałbym dokupić pastę, czyli + 20, to daje około 200zł, a to już przesada dla mnie jak na wentylator do podkręcania do 4,2, w porywach 4,5.

Macho 120 znów też ma słabą pastę a poziom performy. Z zalmanem mam dobrą pastę i wydajny cooler a obroty można zawsze obniżyć.

Dzięki za porady, temat do zamknięcia.

Edytowane przez grzegorz8955

http://forum.cdaction.pl/index.php?autocom=blog&blogid=3246&showentry=33697

Jak to było?? "prywatne testy są najlepsze" ;)

cytaty z tego linku:

Zalman Performa jest wart swojej ceny do tego co prezentuje. Przy zastosowaniu dołączonego rezystora uzyskujemy ciche i wydajne chłodzenie

Jak widać, to różnic w temperaturze nie widać. Całość może spokojnie na 1,5k RPM chodzić równie wydajnie jak na 2K RPM. Przy okazji jest o wiele ciszej.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...