Danielsnm 0 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) Witam, jak w temacie pada mi karta grafiki . Mój model to Gigabyte Radeon 5870. Kartę kupiłem coś koło 3,5 roku temu i po jakiś 2,5-3 latach zaczęły pojawiać się artefakty. Chłodzenie w tym modelu było referencyjne czyt.kiepskie i temp karty dochodziła do 80stopni. Wymieniłem więc w tamtym tygodniu chłodzenie na ARCTIC COOLING ACCELERO XTREME 7970 dla pewności dołożyłem jeszcze Thermalright VRM-R4. Teraz temperatura nie przekracza na maksymalnym obciążeniu 65stopni a z regóły jest 56stopni. Bez gier 40stopni. Ale artefakty jak były tak wciąż czasem są w grach i boję się że kiedyś nie wystartuje. Mój komputer to: Intel i7 2600K 8GB ram Kingston HyperX plyta gł Asus P8Z68-V zasilacz Chieftec 600W Sterowniki karty zmieniłem z miesiąc temu Pomóżcie może da się jeszcze coś zrobić, jak nie to zostanę na zimę bez kompa, bo na to co mam długo zbierałem, a teraz mam słaby budżet Edytowane 17 Października 2012 przez Danielsnm Cytuj Link to post Share on other sites
arekinho 3 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 powiem ci tak, mialem taka karte w wersji xfx 5870 2gb taka suszarke, pochodzila moze 2 tygodnie i byly takie same objawy. Karta byla uzywana do bitcoin ktore "kopała" ok 100 godz i po tym zaczela swirowac, oddalem na gwarancje i dali mi nowa. Kumpel mial taka sama i rowniez mu sie to dzialo, duzo czytalem i wiele ludzi pisalo ze po jakims "przebiegu" one tak swirowaly jakby byly wyeksploatowane... Cytuj Link to post Share on other sites
Danielsnm 0 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Moja karta to model z 1GB pamięci Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Skoro po 2,5 roku od kupienia karta zaczęła Ci sypać artami to trzeba było wysłać ją na gwarancję a teraz już za późno na to. Możesz ją próbować naprawić w wyspecjalizowanym serwisie lub zagadać do przedstawiciela GB na forum czy ich serwis nie świadczy odpłatnych napraw. P.S. Wysokie masz temperatury jak na takie chłodzenie Cytuj Link to post Share on other sites
arekinho 3 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 co za regula jeden czy 2gb? konstrukcja ta sama tylko wiecej pamieci dolozono, pozatym ta karta kumpla to wlsnie byla wersja 1 gb Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Dawno temu Gigabyte oferował naprawę po gwarancyjną swojego sprzętu. Niestety na stronie nie można już tego znaleźć. Niemniej bardziej opłacalnym będzie kontakt z firmą trudniącą się naprawą kart graficznych. 80% uszkodzeń to lut BGA, który przez proces grzania-chłodzenia traci swoje połączenie. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
foxy97 121 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 (edytowane) precyzujac to traci przez glupia norme rohs ktora pozwala stosowac tylko do 0.1% olowiu w glowie sie po przewracalo tym europoslom czy jak im tam. Celem wprowadzenia dyrektywy jest zmniejszenie ilości substancji niebezpiecznych przenikających do środowiska z odpadów elektrycznych i elektronicznych. Tyle ze ludzie kupuja nowe sprzety i ilosc innych smieci sie zwieksza. Mam nvdie 6600fx i inne starsze karty które maja okolo 14lat i artefaktow nie ma, a inne karty jakie mialem wyprodukowane w 2007 juz zachorowaly na artefakty. Tak samo stare plyty po padaly jedynie kondensatory, a pozostale elementy plyty dzialaja bez zarzutu. Edytowane 18 Października 2012 przez foxy97 Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 W komputroniku mozna bylo chyba wykupic gwarancje na produkty gigabyte, jednak nie wiem czy jeszcze to funkcjonuje. Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Spróbuj ustawić taktowania poniżej domyślnych. Cytuj Link to post Share on other sites
xprzemcio 102 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Spróbuj ustawić taktowania poniżej domyślnych.i/lub podnieś napięcie na GPU jeśli to możliwe. Cytuj Link to post Share on other sites
Danielsnm 0 Napisano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2012 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi, Obniżyłem taktowanie z 850Mhz do 830Mhz na GPU i jest narazie ok. Na pamięciach jak obniżyłem z domyślnych 1200Mhz na 1180Mhz to karta zaczęłą wariować artefakty etc. więc mam z powrotem 1200Mhz. Myślę że odeślę kartę po wypłacie do odpowiedniego serwisu jak choćby ten - www.aid-servis.com.pl Teraz staram się jej nie przeciążać Edytowane 18 Października 2012 przez Danielsnm Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts