pezet 1 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Zamierzam zakupić ten cooler z białym wentylatorem, i pytanie jest takie, czy pasta dołączona do tego chłodzenia jest dobra czy kupić inna polecana pastę? I jak najlepiej nałożyć pastę na 2500k? Bo właśnie dzisiaj go dostałem.....Czy na krzyż, czy rosmarowac po całym procku jak to jest.... Licze na wasza pomoc. Dzieki Pawlo Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Do macho dołączona jest chill-factor 2. Szału nie robi. Dokupienie czegoś w typie MX-2 pomoże lepiej wykorzystać potencjał chłodzenia. Pastę najlepiej równomiernie i cienko rozsmarować. W przypadku MX-2 to dziecinnie proste. Masz też pewność że nie dasz za dużo i nie wypłynie Ci ona bokiem po dociśnięciu chłodzenia (co w przypadku past które nie przewodzą prądu nie jest końcem świata ale ciężko to potem wyczyścić). Cytuj Link to post Share on other sites
06radcho 1495 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) Kropelkę na środek i rozsmarować równomiernie po całej powierzchni procesora. Możesz użyć do tego celu woreczka foliowego albo karty kredytowej Na twoi miejscu nie używałbym pasty dołączonej do coolera, nie mowie ze jest zła ale można mieć lepsza.Przeważnie jak kupujesz cooler to nie ma aż tak dobrych past...... Up- Podał bardzo dobra pastę Ja chwale sobie http://www.ceneo.pl/4378886 Edytowane 17 Października 2012 przez 06radcho Cytuj Link to post Share on other sites
pezet 1 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Dzieki wam.....radcho mi także proponowali ta pastę....... Ale procka jak rozsmaruje to mam całego czy zostawić końcówkę trochę......? Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Cienko na całość. STG2 jest równie dobra ale w testach przegrywała z MX-2 o jeden stopień http://chlodzenie.net/reviews/test-past-termoprzewodzacych-mity-i-fakty/4/ Co oczywiście znaczy tylko tyle że różnica między nimi jest pomijalna Bierz albo jedną albo drugą i do roboty. Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Ja osobiście pastę używam Noctua NT-H1 i rozsmarowuję kawałkiem papieru. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Jak ktoś mocno podkręca, to lepiej żeby wziął lepszą pastę Cytuj Link to post Share on other sites
KepasOM 15 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Link t.tluka rozwieje twoje wszelkie wątpliwośći. A rozsmaruj na krzyż :-). p.S Phanteks daje mega dobrą pastę,je noctue na sniadanie. pzdr ^_^ Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Jeśli chodzi o ten test to myślę, że X był najwydajniejszy dlatego, że wpakowałeś tam na prawdę dużo pasty. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 @ UP Oczywiście, że nie dlatego bo przecież za dużo pasty dać też "niezdrowo" Cytuj Link to post Share on other sites
06radcho 1495 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) Jeśli chodzi o ten test to myślę, że X był najwydajniejszy dlatego, że wpakowałeś tam na prawdę dużo pasty. Tak ci sie wydaje ze dużo ale tak nie jest.Jak nałożysz duzo pasty to bedzie gorzej a temp nie zejdą niżej,a tak duzo ludzi robi, co jest błędem. Nakladac z umiarem Edytowane 17 Października 2012 przez 06radcho Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Jasne, że za dużo to nie zdrowo, ale mimo wszystko na ziarnku dałeś o wiele mniej niż na X. Wg mnie wszystkie sposoby dają takie same efekty (no oprócz nałożenia na chłodzenie). Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 co znaczy lepsza , testował ktoś sam ile stopni jest mniej Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Wg mnie wszystkie sposoby dają takie same efekty (no oprócz nałożenia na chłodzenie).No niestety ale tutaj się mylisz. Każdą metodę w teście sprawdzałem kilka razy Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 (edytowane) Jak chcesz, myślę, że jak odpowiednio dużo nałożysz jeśli chodzi o ziarnko to też osiągnie te 83 stopnie. Ale dobra, koniec tematu. Edytowane 18 Października 2012 przez Jaazik Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 A ja mysle, ze to indywidualna sprawa i zalezy od tego jak bardzo krzywy jest IHS oraz podstawka coolera. Cytuj Link to post Share on other sites
grzegorz8955 2 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Hmmm zalecacie mu pastę Zalmana, tylko, że ona osiągnęła w podanym teście tyle samo stopni co ta załączona do Macho, czyli ChillFactor... trochę bez sensu?? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 STG2 ma lepszą konsystencję i mniejsze ryzyko, że "wypłynie" Cytuj Link to post Share on other sites
grzegorz8955 2 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 (edytowane) aha czyli na forum jedno a w teście drugie Nie tak dawno pisałeś, że pasta od SilentiumPC może być w porównywalna do STG, a teraz robisz różnice między Chillfactorem a STG... dla mnie dziwne. Edytowane 18 Października 2012 przez grzegorz8955 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Nie tak dawno pisałeś, że pasta od SilentiumPC może być w porównywalna do STG, a teraz robisz różnice między Chillfactorem a STG... dla mnie dziwneAle o co chodzi? Mówiłem tam pewnie o paście ze Spartana LT / PRO oraz z Fery PRO, które są porównywalne z pastą Zalman STG1 / STG2M Cytuj Link to post Share on other sites
grzegorz8955 2 Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Zle to ujałem, nie przeszkadzało Ci, że SilentiumPC daje gorszą pastę i mimo wszystko polecałeś fortisa... w Twoich testach wychodzi bardziej, że ten Factor jest porównywalny do STG niż ten ostatni do pasty Silentium. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Ale u mnie w teście jest Chill Factor 2 a to zupełnie inna pasta http://chlodzenie.net/wp-content/uploads/2011/12/Test-past-termoprzewodz%C4%85cych-mity-i-fakty-logo_0.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
grzegorz8955 2 Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 (edytowane) Ktoś wcześniej napisał, że właśnie Chill Factor 2 dołączony jest do Macho... to jak nie ta to jaka wreszcie?? Chill Factor 1? To dużo gorsza pasta od "2"?? Edytowane 19 Października 2012 przez grzegorz8955 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Nie wiem kto napisał, że w HR-02 Macho tam jest CF2 Cytuj Link to post Share on other sites
grzegorz8955 2 Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Do macho dołączona jest chill-factor 2. ... więc jest dołączona chill factor 1?? To dużo gorsza pasta? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts