MrAndy 14 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Dla mnie trochę za daleko ale może kogoś zainteresuje informacja o zlocie. Cytuj Link to post Share on other sites
DJBOSS 34 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Dzieki za wiadomość, będe Zaczynałem przygode z komputerami w 1984 na ZX SPECTRUM + to były czasy. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 To były piękne czasy. Osobiście zaczynałem od ZX Spectrum + a następnie był Amstrad CPC 6128 ze stacją dyskietem bodajże 3.5 cala i zielonym monitorem. Niestety nie mogę tam być bo z Cieszyna do Gdańska nie jest blisko, niestety Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17785 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Fajna sprawa szkoda tylko że tak daleko, niestety... Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Podobnie jak up, do Gdańska mam 490 km, trochę za daleko, ale sama idea takiego zlotu zacna. Ze staroci miałem ino Amisię 500, ale u kumpli czy kuzyna na atarynach i C64 pogrywało się piknie. Choć nasze wyobrażenie o tych czasach jest nieco zakłamane, no bo co niby takiego fajnego było w tym, że trzeba było czekać 300 obrotów, żeby się gra wgrała? Albo w tym, że jak kichnąłeś to wyskakiwał błąd? Teraz tak się myśli "to były czasy", owszem miały swój urok: gry nagrywane w sklepach czy na giełdach, scena, łamanie joysticków...ale jakoś nie zamieniłbym mojego blaszaka i nielimitowanego internetu... Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17785 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 co niby takiego fajnego było w tym, że trzeba było czekać 300 obrotów, żeby się gra wgrała?wystarczy spojrzeć na obecne forum aby zobaczyć ile problemów mają ludzie z nowo złożonym sprzętem, nie mówiąc już o sterownikach, patchach itp. dziś są inne „problemy" sprzętowe a ja jestem sentymentalny i C64 mam do dziś. a jak byłem kiedyś u kuzyna to na Atari 65xe znowu zagrywaliśmy się w gierki, tyle frajdy było. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 ile problemów mają ludzie z nowo złożonym sprzętemDokładnie, wtedy podłączałem mojego ZX Spectrum + pod telewizor, joystick pod kempstona, uruchamiałem kasprzaka i się grało. Bo monitor telewizor od razu się uruchamiał po podłączeniu, nie trzeba było wgrywać żadnych aktualizacji czy sterowników, nie było wirusów ani innych problemów, może poza długością wczytywania gier. Ile było frajdy z posiadania sprzętu i grania po 20 minutach od wgrania? A dzisiaj to nierzadko tyle pecet się ludziom uruchamia i płaczą na forum, co zrobić a by było lepiej - a wtedy było lepiej z samego faktu posiadania sprzętu. I wcale nie chodzi tu o jakość grafiki czy o dostęp do globalnej sieci ale grywalność - w gry pykało się całymi tygodniami z grupą kolegów. I do tego miało się czas na rower, piłkę, szkołę, rodzinę i inne takie... A dziś co? Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Jasne i mleko i bułki przynosili pod drzwi rano, wypas. A rozmowy zamiastowe trzeba było zamawiać... ale nie odbiegajmy od meritum, nie zrozumcie mnie źle, ja również uważam, że wtedy pod wieloma względami było lepiej: gry miały przede wszystkim grywalność/miodność, były tworzone przez pasjonatów, nie koniecznie z myślą o zyskach, był klimat i poczucie przynależności do wąskiego grona. Ale czy nie jest trochę tak, że osoby, które kiedyś zagrywały się w River Raid i inne 8 bitowe klasyki miło wspominają te czasy, bo kojarzą im się z dzieciństwem? Beztroską? Prostotą? Kopaniem gały na podwórku i zabawą w chowanego? Wtedy niewiele potrzebowaliśmy do szczęścia. Teraz mamy ze 3 dychy na karku, beztroskę zamieniliśmy na pracę/żonę/dzieci, czasu na gry jakby mniej a do tego narzekamy bo Internet nam zamula (tj. nie chodzi tak szybko jak u szwagra), dysk SSD nie osiąga parametrów deklarowanych przez producenta a smartfon nie działa tak szybko, jakby mógł z tą aktualizacją, której na niego nie ma. Coś w tym jest. Cytuj Link to post Share on other sites
Caulfield 3 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Nostalgia w najczystszym wydaniu. Dzisiejsze 'dzieciaki' za 20 lat będą tak samo wspominały dzisiejsze platformy. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17785 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 (edytowane) Dzisiejsze 'dzieciaki' za 20 lat będą tak samo wspominały dzisiejsze platformy.Szczerze, to nie sądzę Teraz jest za dużo tego wszystkiego, aby coś wyjątkowego wspominać, tak myślę. Inne czasy. Przykład: grałem na C64 w gierki na czarnobiałym tv marki Junost 402 BE i bez dźwięku http://www.radiomuseum.org/images/radio/moscow_radio/junost_402be_452546.jpg potem rodzice wystali w nocnej kolejce tv kolor marki Elemis: http://srvimg17.tablica.pl/images_tablicapl/47814249_1_644x461_telewizor-elemis-lodz.jpg nooo...i to się pamięta trzeba było w dotychczas grane tytuły "łoić" od nowa nabrały blasku. Kto będzie pamiętał że zmienił 22" LCD TN na 27" PVA Edytowane 18 Października 2012 przez wormadam Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 @up: miałem tego czerwonego dziada w domu Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17785 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Player1 - u mojego taty chyba jeszcze jest Cytuj Link to post Share on other sites
Caulfield 3 Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Taki czerwony spalił mi się dekady temu... Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Był ktoś na tym zlocie w Gdańsku? Czekam na podzielenie się wrażeniami, zdjęciami i innymi osobistymi przeżyciami... BTW - Tu też zaplanowano część dotyczącą retro-komputerów Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Widziałem materiał z tego zlotu w Wiadomościach. Poszukaj na stronie www TVP1. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 30 Października 2012 Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Cóż, myślałem że ktoś z forumowiczów tam się uda i zda nam choć krótką relację (sam z racji odległości nie miałem możliwości). Niemniej trudno, może następnym razem... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts