Skocz do zawartości

Odświeżanie (migotanie) obrazu

Recommended Posts

Witam, mam pewien problem, otóż, niedawno zakupiłem gtx660Ti i od tego czasu mam dziwny problem z monitorem czy raczej z obrazem. Widać jakby odświeżanie, tzn na ciemnych tłach jest widać zmieniające sie poziome linie odcieni, coś właśnie jak odświeżanie monitora.

Czym to jest spowodowane? Monitor zły, czy może za stary? Mój monitor to LG W2243S.

Mam nadzieje tylko że to nie karta graficzna :P

Cóż jakieś propozycję?

Problemem może być też to że lichy kabel analogowy potrafi czasami zbierać zaklucenia od innych urządzeń domowych. Gdy Nie ma możliwości podłączenia sygnałem cyfrowym pozostaje sprawdzenie na lepszym najlepiej ekranowanym kablu analogowym. Kwestia uszkodzonej przejsciowki jest jak najbardziej prawdopodobna.

No może opisanie problemu jako "widoczne odświeżanie" jest nie dokładne, to bardziej przypomina zakłócenia.

Dodam również że z wydajnością karty jest wszytko jak najbardziej OK.

Mam coś w podobie z ciemniejszymi kolorami jak ten Pan tutaj na filmiku:

http://www.youtube.com/watch?v=iE3M2VnWA-w

Edytowane przez PaveuSan

Kiedyś miałem monitor podłączony kablem analogowym który leżał na podłodze za suwooferem. Obraz sprawiał wrażenie płynącego czy jakos tam (trudno to opisać ) po zmianie na kabel DVI jakość wyswietlanego obrazu znacznie się poprawiła ale to tylko mój przypadek i może Nie mieć żadnego związku z tym tematem.

co prawda mam małe biurko, i kabel idzie obok subufera, cóż dzisiaj przyjdę ze szkoły zrobię małe przemeblowanie i dam znać.

@Tarrok niestety tak, na tym samym kablu, ale zauważyłem też że ten problem nasila sie i czasami nawet jest on trudny do wykrycia, wczoraj gdy przyszedłem od kolegi i włączyłem z powrotem komputer, te "szumy" były nieznośne potem zaś na wieczór, prawie nie mogłem ich dostrzec.

Edytowane przez PaveuSan

no niestety mój monitor ma już jakieś 2-3 lata ma tylko d-sub (bo chyba vga i d-sub to jest to samo), miałem jeszcze niedawno gtx260 i tam było od razu gniazdo d-sub więc nie potrzebowałem przejściówek, od razu monitor podpoiłem lecz było wszytko w porządku. Jeszcze zobaczę inną przejściówkę bo ta jest z czasów świetności 9600GT :P

@tarrok11 wcześniej napisałem że testowałem na tym samym kablu, otóż nie, kolega miał swój monitor i swój kabel do niego, kabel był INNY.

Sorry, wczoraj miałem mały melanżyk i w tym czasie pisałem tutaj :P

@effendi360 jeszcze nie, ale dzisiaj to zrobię, sorry nie mam zbyt dużo czasu, bo tracę go na zło jakim jest szkoła, ehhh....

Dam znać jak wszystko przetestuje.

Witaj!

Ja już się tyle naczytałem o tych pasach,jak ty to nazywasz '''zakłóceniach'',jedni twierdzą że to winna analogowe złącza d-sub(większość).Tak jak bonuz napisał,sprawdź czy coś w pobliżu nic nie zakłóca.U mnie też występowały pasy na monitorze podłączonym na d-sub do laptopa,i okazało się że te pasy powoduję podłączenie laptopa do ładowania(a gdy odłączę pasy znikają),ale na matrycy laptopa nie widać tych pasów.Ja radzę ci tak przede wszystkim spróbuj z innym kablem,przejściówka,wyczyść sloty karty graficznej na płycie.Być może przyczyną jest listwa zasilająca(pewnie też ją posiadasz)spróbują sprawdzić czy wymiana listwy coś da.Oraz spróbuj uporządkować wszystkie kable koło biurka,usuń zbędnie podłączone rzeczy.

Ja ogólnie doszedłem do takiej teorii na temat tych pasów,że cyfrowy sygnał(dvi,hdmi) nie powoduję żadnych pasów bo nic jest go w stanie zakłócić,a na sygnale analogowy występują pasy tylko wtedy kiedy coś w pobliżu zakłóca,jakieś pole elektrostatyczne coś z tych rzeczy.

Ta teoria by wszystko wyjaśniała...

@up sygnał Analogowy zawsze był podatny na zakłócenia przez pole elektromagnetyczne. Do autora:Owiń kabel folią mosiężną(ew.aluminiową) to czasami pomaga(folia robi za ekran).

Czyli logicznie myśląc,pasy mogą występować na d-sub poprzez zakłócenia ale gdy tych zakłóceń nie ma to i pasów nie ma.Chyba dobrze rozumuję :D?