PaveuSan 2 Napisano 15 Października 2012 Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Witam, mam pewien problem, otóż, niedawno zakupiłem gtx660Ti i od tego czasu mam dziwny problem z monitorem czy raczej z obrazem. Widać jakby odświeżanie, tzn na ciemnych tłach jest widać zmieniające sie poziome linie odcieni, coś właśnie jak odświeżanie monitora. Czym to jest spowodowane? Monitor zły, czy może za stary? Mój monitor to LG W2243S. Mam nadzieje tylko że to nie karta graficzna Cóż jakieś propozycję? Cytuj Link to post Share on other sites
sentiel28 21 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Monitory LCD Nie mają widocznego migotania nawet przy niskich częstotliwościach odswiezania co było udręką w CRTekach a to dla Ciebie Nie jest dobra wiadomość . Dla pewności sprawdź na innym monitorze . Cytuj Link to post Share on other sites
PaveuSan 2 Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 A czy przyczyną może być przejściówka dvi na vga? No nic dzisiaj wezme od kolegi komputer i monitor i będziemy testować. Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Może być przejściówka również, kiedyś miałem uwaloną i potrafiła mi przykładowo zmieniać kolory Cytuj Link to post Share on other sites
AMD Radeon Team 94 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 stawiam na grafikę Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 @czesław kompromitujesz się Miałem identyczny przypadek: uszkodzony kabel. Cytuj Link to post Share on other sites
PaveuSan 2 Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Podłączyłem kartę do innego monitora, było to samo, czyżby uszkodzone wyjście DVI? Nie mam przejściówki z hdmi na vga bo chętnie bym sprawdził. No nic mam jeszcze ze 5dni na odesłanie karty bez podania powodu, więc luz. Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 na tym samym kablu?? ps: Przejśćiówka HDMI>d-sub jest cholernie droga(ok.100PLN) Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Cóż jakieś propozycję? Miałem to. Weź wyciąg kartę, odkurz gniazdo, odkurz kartę, włóż porządnie i sprawdź inny kabel. U mnie pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
AMD Radeon Team 94 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 @czesław kompromitujesz się Miałem identyczny przypadek: uszkodzony kabel. nie mam się czym kompromitować, uszkodzony kabel przekłamywałby w wyświetlanym obrazie a nie pokazywał pionowe czy też poziome paseczki Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Weź też pod uwagę jakieś źródła elektryczne/elektromagnetyczne, nieopodal jednostki/monitora. Cytuj Link to post Share on other sites
sentiel28 21 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Problemem może być też to że lichy kabel analogowy potrafi czasami zbierać zaklucenia od innych urządzeń domowych. Gdy Nie ma możliwości podłączenia sygnałem cyfrowym pozostaje sprawdzenie na lepszym najlepiej ekranowanym kablu analogowym. Kwestia uszkodzonej przejsciowki jest jak najbardziej prawdopodobna. Cytuj Link to post Share on other sites
AMD Radeon Team 94 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 hmm przyznam że nie wiedziałem Cytuj Link to post Share on other sites
PaveuSan 2 Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 (edytowane) No może opisanie problemu jako "widoczne odświeżanie" jest nie dokładne, to bardziej przypomina zakłócenia. Dodam również że z wydajnością karty jest wszytko jak najbardziej OK. Mam coś w podobie z ciemniejszymi kolorami jak ten Pan tutaj na filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=iE3M2VnWA-w Edytowane 16 Października 2012 przez PaveuSan Cytuj Link to post Share on other sites
sentiel28 21 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Kiedyś miałem monitor podłączony kablem analogowym który leżał na podłodze za suwooferem. Obraz sprawiał wrażenie płynącego czy jakos tam (trudno to opisać ) po zmianie na kabel DVI jakość wyswietlanego obrazu znacznie się poprawiła ale to tylko mój przypadek i może Nie mieć żadnego związku z tym tematem. Cytuj Link to post Share on other sites
PaveuSan 2 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) co prawda mam małe biurko, i kabel idzie obok subufera, cóż dzisiaj przyjdę ze szkoły zrobię małe przemeblowanie i dam znać. @Tarrok niestety tak, na tym samym kablu, ale zauważyłem też że ten problem nasila sie i czasami nawet jest on trudny do wykrycia, wczoraj gdy przyszedłem od kolegi i włączyłem z powrotem komputer, te "szumy" były nieznośne potem zaś na wieczór, prawie nie mogłem ich dostrzec. Edytowane 17 Października 2012 przez PaveuSan Cytuj Link to post Share on other sites
foxy97 121 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) podlacz kablem cyfrowym, analogowe sa do du*y bo wszystko je zakluca, no chyba ze kupiles kijowy monitor bez hdmi i dvi to pozostaje zmiana albo paseczki Edytowane 17 Października 2012 przez foxy97 Cytuj Link to post Share on other sites
PaveuSan 2 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 no niestety mój monitor ma już jakieś 2-3 lata ma tylko d-sub (bo chyba vga i d-sub to jest to samo), miałem jeszcze niedawno gtx260 i tam było od razu gniazdo d-sub więc nie potrzebowałem przejściówek, od razu monitor podpoiłem lecz było wszytko w porządku. Jeszcze zobaczę inną przejściówkę bo ta jest z czasów świetności 9600GT Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Wyjmowałeś kartę i czyściłeś sloty jak napisałem ? Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 @ PaveuSan VGA to rozdzielczość (640X480) D-sub to 15 pinowe analogowe wyjście obrazu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/SVGA_port.jpg/800px-SVGA_port.jpg Rozważ też zakup kabla ekranowanego(u ciebie powinien się sprawdzić) Cytuj Link to post Share on other sites
PaveuSan 2 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 @tarrok11 wcześniej napisałem że testowałem na tym samym kablu, otóż nie, kolega miał swój monitor i swój kabel do niego, kabel był INNY. Sorry, wczoraj miałem mały melanżyk i w tym czasie pisałem tutaj @effendi360 jeszcze nie, ale dzisiaj to zrobię, sorry nie mam zbyt dużo czasu, bo tracę go na zło jakim jest szkoła, ehhh.... Dam znać jak wszystko przetestuje. Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi512 63 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Witaj! Ja już się tyle naczytałem o tych pasach,jak ty to nazywasz '''zakłóceniach'',jedni twierdzą że to winna analogowe złącza d-sub(większość).Tak jak bonuz napisał,sprawdź czy coś w pobliżu nic nie zakłóca.U mnie też występowały pasy na monitorze podłączonym na d-sub do laptopa,i okazało się że te pasy powoduję podłączenie laptopa do ładowania(a gdy odłączę pasy znikają),ale na matrycy laptopa nie widać tych pasów.Ja radzę ci tak przede wszystkim spróbuj z innym kablem,przejściówka,wyczyść sloty karty graficznej na płycie.Być może przyczyną jest listwa zasilająca(pewnie też ją posiadasz)spróbują sprawdzić czy wymiana listwy coś da.Oraz spróbuj uporządkować wszystkie kable koło biurka,usuń zbędnie podłączone rzeczy. Ja ogólnie doszedłem do takiej teorii na temat tych pasów,że cyfrowy sygnał(dvi,hdmi) nie powoduję żadnych pasów bo nic jest go w stanie zakłócić,a na sygnale analogowy występują pasy tylko wtedy kiedy coś w pobliżu zakłóca,jakieś pole elektrostatyczne coś z tych rzeczy. Ta teoria by wszystko wyjaśniała... Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 @up sygnał Analogowy zawsze był podatny na zakłócenia przez pole elektromagnetyczne. Do autora:Owiń kabel folią mosiężną(ew.aluminiową) to czasami pomaga(folia robi za ekran). Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi512 63 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 @up sygnał Analogowy zawsze był podatny na zakłócenia przez pole elektromagnetyczne. Do autora:Owiń kabel folią mosiężną(ew.aluminiową) to czasami pomaga(folia robi za ekran).Czyli logicznie myśląc,pasy mogą występować na d-sub poprzez zakłócenia ale gdy tych zakłóceń nie ma to i pasów nie ma.Chyba dobrze rozumuję ? Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 tak. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts