drachenfeles 5499 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 przeskalowanie elementów OS nie będzie miała wpływu na zawartość stron internetowych itp zresztą ewidentnie coś ma nie tak albo z monitorem albo z grafą/sterownikiem, że tak rozmywa Cytuj Link to post Share on other sites
HiszpańskiInkwizytor 85 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Czyli standardowo: Reinstalka systemu-> instalacja najnowszych sterów-> sprawdzenie kabla od monitora-> oddanie ekranu na gwarancję/serwis. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 tak przy okazji mrlazio ile czasu masz już ten monitor? Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Monitor mam okolo 3-4 lat. Mam najnowsze sterowniki, z karta wszystko w porzadku, a system byl niedawno reinstalowany i wczesniej bylo to samo, wiec to nie wina systemu. Tutaj raczej chodzi o ostrosc, a dokladniej chce, zeby tekst byl ostrzejszy, bo jest za bardzo 'rozmazany'. To nie jest dokladnie rozmazane, ale kazda litera ma taka obwodke dookola. Monitor zawsze taki byl jak jest teraz. Kupilem go glownie pod PS3 te pare lat temu, ale gdybym wiedzial, ze pod PC tak sie sprawia to bym go nie bral. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 czyli mamy prawie pewność, że i tym razem szajsung zasłużył sobie na swoją ksywę... Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) No niestety. Do tej pory kiedy ktos podaje mi do wyboru Samsunga. Od razu odmawiam. Moze to byc dobry model, ale mam juz uprzedzenie co do tej firmy. Dlatego jak znalazlem Eizo i jego dobre opnie to sie nim zainteresowalem. Nadal nurtuje mnie kwestia tego tekstu. Szkoda, ze nie moge go nigdzie zobaczyc na zywo, a na YouTube'ie jest strasznie malo recenzji tego monitora. Jezeli byloby cos wiecej wyjasnione na temat tego monitora to bym sie nie zastanawial. Wlasciwie to widzialem tylko mini recenzje z tego forum i ze 2 filmiki typu ogladania obudowy, ale nic zadnej konkretnej recenzji. Edytowane 17 Października 2012 przez mrlazio Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Szkoda, ze nie moge go nigdzie zobaczyc na zywo przejdź się do salonu ale nic zadnej konkretnej recenzji może to pomoże http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1288694516 http://www.prad.de/new/monitore/test/2010/test-eizo-fs2331-bk.html http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1319623405 http://www.prad.de/en/monitore/review/2011/review-eizo-fs2332.html Cytuj Link to post Share on other sites
HiszpańskiInkwizytor 85 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 mrlazio a sprawdzałeś, czy kabel jest ok? Podłączałeś inny monitor do kompa? Może cyknij zdjęcie rozmazanego tekstu, chętnie zobaczę jak to wygląda. Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Raczej tego aparat nie uchwyci. To by trzeba było na żywo zobaczyć. Co do przejścia się do salonu to niestety odpada, bo mieszkam w Anglii i nie ma koło mnie takiego salonu, a tym bardziej z monitorami Eizo. Jak już to prędzej jakieś Samsungi w sklepie zobaczę. Właśnie to mnie najbardziej nurtuje. Kabel raczej jest dobry. Fakt, że nie podłączałem kompa przez DVI tylko przez HDMI, ale wielkiej różnicy chyba odczuć nie powinienem. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Fakt, że nie podłączałem kompa przez DVI tylko przez HDMI, ale wielkiej różnicy chyba odczuć nie powinienem. żadnej Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) Czy na moim miejscu kupilibyście tego FS2333? Czy nie obawialibyście się o czytanie na nim? Nie mówię, że czytałbym na nim książki, ale zwykły tekst, posty na facebook'u, strony, recenzje itp. Edytowane 17 Października 2012 przez mrlazio Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 jakbym miał kupować monitor pod czytanie brałbym NEC EA223WM lub Eizo S2202W FS2333 to model gamingowy, niemniej nie widzę powodu, by czytało się z niego jakoś źle, może nie tak dobrze, jak z wyżej wymienionych, ale powinno być ok Cytuj Link to post Share on other sites
HiszpańskiInkwizytor 85 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 I jeszcze przeczytaj: http://mva.pl/viewtopic.php?f=6&t=685 "Jeśli rozważał Pan FS2333 to niewiele droższy jest S2243W a to najlepszy uniwersalny monitor na świecie do kwoty ok 2,5 tys zł. Różnica w cenie jest dużo mniejsza niż różnica jakości." A FS2333 podobno jest najszybszym "nie-TN" na rynku. Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) Tylko, że oba monitory nie posiadają rozdzielczości 1920x1080 na pewno NEC posiada panel TN. Kurcze, naprawdę nie wiedziałem, że to będzie taka trudna decyzja Tego drugiego Eizo nigdzie u siebie nie dostanę. A jeżeli mielibyście wybierać pomiędzy stratą na jakości obrazu i wziąć BenQ XL2420T (za to szybszym responsem), a lepszym obrazem Eizo FS2333 to co byście wybrali. I jak by było z czytaniem na tym BenQ. Edytowane 17 Października 2012 przez mrlazio Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 jakbym miał wybierać pomiędzy BenQ, a Eizo wybór byłby oczywisty, muszę pisać jaki? Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Eizo? Nie wiem co preferujesz. Jakość obrazu czy szybkość, bo za tą szybkość niestety jakość obrazu cierpi. Cytuj Link to post Share on other sites
HiszpańskiInkwizytor 85 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 FS2333 ma rozdziałkę 1920x1080:) Wybrałbym tak czy siak Eizo. Szybszy response BenQ nie jest wart start na jakości. Z czytaniem będzie niewiele lepiej. Ma niby jeden cal więcej, ale do normalnej rpacy wystarczają 23cale Jak chcesz monitor uniwersalny- bierzesz Eizo. Jak do czytania- coś z dużą plamką. Jak do profesjonalnego grania- TN 120Hz Cytuj Link to post Share on other sites
sql84 0 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Nie chcę zakładać nowego tematu, stoje przed podobnym dylematem. Założyłem górną granicę budżetu 1500 zł. monitor ma być do grania ale jak czytam o wadach TN'ek (nierównomierne podświetlenie, kiepskie kolory) to krew zalewa i więcej kasy za TN nie wydam. Jeszcze kilka dni temu ostro nakręcałem się na GW2750hm z matrycą VA. Niby 4ms gtg a jednak zbiera negatywne opinie. Szukam więc szybkiej TN'ki 27 cali z dobrymi kolorami i WLED (pełne podświetlenie matrycy a nie tylko boki). Kilka typów: iiyama ProLite E2773HDS iiyama ProLite XB2780HSU LG DM2752D-PZ - mało "wiarygodnych" opinii jest na jego temat. Na ceneo same cuda wianki, coś tu śmierdzi. Asus VE278Q Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Jeszcze kilka dni temu ostro nakręcałem się na GW2750hm z matrycą VA. Niby 4ms gtg a jednak zbiera negatywne opinie. czas reakcji to bullshit, nie patrz na to natomiast z budżetowych dwudziestek-siódemek to jedna z lepszych opcji Cytuj Link to post Share on other sites
sql84 0 Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) Rozważam 3 modele ACER 3D 120Hz HN274HBMIIID - nie zależy mi na 3D ale podobno ma fajne kolorki i 120Hz iiyama ProLite G2773HDS iiyama ProLite E2773HDS ============================================== drachenfeles - znalazłem AOC e2752Vq wygląda, że to nowość. Recenzje są świeże, lecz mało opinii. Czy wiesz coś na jego temat z opinii użytkowników bo nic nie mogę znaleźć. http://www.digitalve...14445/test.html http://www.expertrev...143/aoc-e2752vq Ogólnie monitorek ma wszystko czego potrzebuję. + super kolory jak na TN + doskonały czas reakcj + niska cena - brakuje mi tylko 120hz ============================================== Kupiłem AOC e2752Vq za 910 zł (z darmowa wysyłka). Monit dotrze pewnie do czwartku. Chciałbym go jakoś zrecenzować ale sam nie wiem czy będę potrafił ponieważ nie mam porównania. Mogę na życzenie zrobić jakiś test, ewentualnie powiedzieć czy podoba mi się czy nie. Inna ciekawa opcja na monitor to ACER 3D 120Hz HN274HBIIID w BARDZOOOOO dobrej cenie (ale bez okularków nvision) http://allegro.pl/li...Hz HN274HBMIIID - zniechęciłem się przypadkiem znalezioną opinią o ghostingu (choć może być nie wiarygodna), do tego nie mam zaufania do allegro. Z okularkami ten sprzęt chodzi po 2600 zł więc naprawdę ciekawie to wygląda. Ostatni miesiąc wiele godzin czytałem o monitorach starając się dokonać najlepszego z możliwych wyboru, właściwie to kompromisu pomiędzy zaletami a wadami. Głównie pod kątem gier, zależało mi na jakości, a więc dobre kolory, szybka matryca, jak najmniejsze nierówności przy podświetleniu matrycy. Raczej bagatelizowałem kąty widzenia (bo siedzę na wprost a do filmów jest telewizor), olałem 3D. Górna granica 1500 zł. Dziś mogę powiedzieć, że z opinii, recenzji i testów wyczytanych na necie, nie znalazłem nic lepszego niż AOC e2752Vq. Dopiero powyżej 2000 zł zastanawiałbym się nad Asusem lub samsungiem (a to i tak tylko zwykłe TN'ki). W AOC brakuje mi 120Hz. Szkoda, szkoda. O 120Hz opinie są mieszane ze wskazaniem na większą płynność obrazu. Jednak nie jestem takim maniakiem BF3 multi etc. by decydować się na gorszą jakość matrycy lub dodatkowe 1000 zł dla efektu który może być ledwo zauważalny. Mam nadzieję, że komuś pomoże ta opinia. Edytowane 22 Października 2012 przez sql84 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts