mrlazio 0 Napisano 15 Października 2012 Udostępnij Napisano 15 Października 2012 (edytowane) Witam. Sorry, że zakładam podobny temat co kiedyś, ale mój budżet nieco się zmniejszył, a mianowicie do 1000zł = 200 funtów lub coś koło tego. Szukam dobrego monitora głównie do grania, ale także, żeby litery na ekranie były wyraźnie, bo mam teraz Samsunga HD2370HD i jest tragicznie. Czego potrzebuję to DVI, żeby podłączyć monitor do PC i HDMI, żeby podłączyć go do PS3. Najbardziej zależy mi na obrazie i matrycy IPS. Proszę o PODAWANIE KONKRETNYCH MODELI jakie Waszym zdaniem są warte uwagi w tej cenie. Oczywiście w 1920x1080 chyba, że wyższa rozdzielczość sprawiała by się lepiej. Komputer również mam do gier, więc o to się nie martwcie. Zależy mi na dobrym monitorze z najlepszą możliwą jakością obrazu w tej cenie podanej wyżej. Aha jeszcze coś, najlepiej chyba, żeby miał okolo 24". Dzięki. Edytowane 15 Października 2012 przez mrlazio Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 15 Października 2012 Udostępnij Napisano 15 Października 2012 BenQ GW2450HM lub Dell U2412M Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2012 U2412M nie posiada HDMI, a nad BenQ się zastanawiam. Czy są jeszcze jakieś propozycje warte uwagi w tej cenie, bo do tego BenQ mogę dorzucić jeszcze jakieś 300-400zł. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 15 Października 2012 Udostępnij Napisano 15 Października 2012 U2412M nie posiada HDMI no i? konsola śmiga na kablu dvi na hdmi Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 A co powiesz na Eizo FS2333. Cena może trochę wyższa, ale na każdym forum słyszę o nim i się zaczynam zastanawiać. Zastanawia mnie w nim czytanie tekstu. W moim obecnym monitorze czytanie to męczarnia i moje pytanie brzmi jakie by było w tamtym monitorze. Czy czytanie było by przyjemne, a nie drażniące oczy? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 porównanie tych dwóch pierwszych do FS2333 to jak porównanie Opla i Daewoo do Mercedesa czy BMW nie ta klasa natomiast jeśli chodzi o czytanie to zasadniczą rolę odgrywa tzn rozmiar plamki, generalnie im wyższa rozdzielczość na tej samej przekątnej tym mniejsza plamka, a im mniejsza plamka tym gorzej się czyta FullHD na 23" daje nam plamkę 0.265mm, a do komfortowego czytania powinna ona mieć ~0.28mm nie zmienia to faktu, że na Eizo potencjalnie będzie ci się czytało znacznie lepiej niż na innych monitorach w tym rozmiarze Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 A jeżeli miałbym na wydanie tyle co na tego Eizo to jaki monitor byś polecił w tej cenie. Czy zaproponowałbyś mi właśnie ten? Na swoim 23 cale ma problemy z czytaniem, ale to już dosyć stary monitor. Nie wiem jak będzie z nowym, bo przykładowo jak coś programuję do szkoły to mnie aż oczy bolą od czytania. Nie chcę się wpatrywać w monitor za 1600zł jak w ten co mam teraz. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 jak ma być dobry do czytania to weź NEC E222W Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 (edytowane) No właśnie rozdzielczość 1680x1050 i panel TN totalnie mi nie odpowiada. A jakiś monitor na którym normalnie widać i można pograć w cenie właśnie tego Eizo? Nie pokażę Ci jak widać u mnie teraz, bo się za bardzo nie da, ale jest źle. W grach też muszę zmniejszać rozdzielczość do 1600x1050 lub 1200, bo na 1920x1080 słabiej widać. Szukam takiego dobrego do przeglądania internetu, facebooka, ale takiego także dobrze sprawiającego w graniu. Edytowane 16 Października 2012 przez mrlazio Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 ta rozdzielczość na 22" da ci właśnie plamkę 0.28 w cenie poniżej 2k z hakiem i od eizo mamy tylko Forisy, wszystkie to 23" FullHD tak btw NEC to ta sama półka co Eizo Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 A więc jeżeli miałbyś do wyboru, któryś z poniżej wymienionych monitorów to, który byś wybrał do tych potrzeb, które podawałem w temacie? I mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak kupię któryś z tych monitorów to czy poziom czytania będzie lepszy niż w moim P2370HD kupionym parę lat temu? Oczy mnie już bolą. 1) Eizo FS2333 2) Dell U2412M 3) Dell U2312HM Cytuj Link to post Share on other sites
Misio-Jedi 18 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 (edytowane) 1. Wielkość czcionki można sobie zwiększyć w windowsie 2. Monitor powinien mieć niski minimalny poziom jasności 3. Jasność można jeszcze dodatkowo zmniejszyć w sterownikach karty graficznej 4. Czytanie z monitora jest generalnie męczące dla wzroku Edytowane 16 Października 2012 przez Misio-Jedi Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Ale jak patrze na monitory znajomych to normalnie widać jak się czyta, a tu u mnie to katorga. Nie liczę tego, że sam monitor męczy oczy, ale to, że ten konkretny model po prostu tak jakby 'rozmazuje' czcionkę lub pozostawia taką 'smugę' dokoła litery, wyrazu. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 to może go sobie ustaw poprawnie zamiast wymieniać Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Jak go mam poprawnie ustawić? On ma tak mało opcji, że nawet nie wypowiadam się na ten temat. Poza tym mówisz mi jakbym nie wiedział i nie próbował dziesiątki razy. Chyba jakby się dało go poprawnie ustawić to bym się dziś nie męczył, co? No nie wiem. Chyba kupie tego Eizo. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 a ClearType z poziomu windy nic nie dał? Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Żadnych zmian po ClearType'ie. Cytuj Link to post Share on other sites
mery_master 89 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Monitor posiadam od kilku tygodni. Pracuję głównie w CAD/3D trochę obróbka foto. Oceniam monitor na dobry z plusem. Standardowe ustawienia kolorów i jasności są nie do przyjęcia. Kolory również nie są właściwe. Trochę się pomęczyłem zanim wy-kalibrowałem do możliwych parametrów ale i tak nie ma możliwości doścignięcia NEC P221W. Plusy za pivot, usb, no i jednak IPS jaki by nie był, lepszy od TN. Spore możliwości regulacji też są na plus. Warto przed zakupem porównać z inną matrycą IPS. Za cenę największy plus. Cytuj Link to post Share on other sites
HiszpańskiInkwizytor 85 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Jak go mam poprawnie ustawić?A może masz ustawioną nienatywną rozdzielczość? Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) Mam ustawioną rozdzielczość 1920x1080 idealną dla karty graficznej. Mój monitor także obsługuję tą rozdzielczość. Gdy zmniejszą ją chociażby o trochę to zaczyna się rozmazywać. Z resztą co to za monitor z możliwością włączenia rozdzielczości 1920x1080 na, który trzeba patrzeć na niższej, bo słabo widać tekst. Dlatego pytam czy na tym Eizo by tak nie było. Obecnie mam kartę GTX 560Ti, która pozwala na włączenie rozdzielczości 1920x1080. Edytowane 17 Października 2012 przez mrlazio Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 według wszelkich posiadanych przez nas danych nie btw HiszpańskiInkwizytor świeżo nabył FS2331 możesz mieć info z pierwszej ręki Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 No właśnie może się coś na temat niego wypowiesz w końcu różnicy w tekście wielkiej nie będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
HiszpańskiInkwizytor 85 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 mrlazio nie patrz na to, co może wyświetlić karta graficzna, a na typową dla monitora rozdziałkę Moja grafika może wyświetlić obraż i 5000x4000 ale monitor to tylko FullHD. Mam porównanie z TNką obok, która ma większą plamkę i mimo to, na Eizo lepiej się czyta. Wzrok już się tak nie męczy- ustawiłem jasność na 45% i mogę siedzieć przy kompie cały dzień. Nawet z bardzo bliska (kilka cm) czcionka jest ok, nie wiem co mogłoby być z nią nie tak. Może opisz, co ewentualnie mam "zauważyć" czego się obawiasz. W dodatku jest jeszcze tryb Paper w Eizo, po którego włączeniu czytanie to sama przyjemność. Tak sobie jeszcze myślę nad tym brakiem ostrości, o której piszesz. Może masz popsuty kabel do monitora? Jak go podłączasz?Może w Catalyscie masz ustawioną jakąs opcję "ulepszania" tekstu? Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Nic nie ustawiałem w poprawianiu tekstu. Jeżeli nie zauważyłem zmian to wszystko cofałem lub anulowałem. Chodzi mi najbardziej o to czytanie, bo przez to głównie zmieniam monitor na droższy i lepszy. Obawiam się najbardziej tego, że każdą stronę internetową będę musiał przybliżać, bądź przybliżać głowę do monitora, aby coś dojrzeć. W grach słyszałem, że kolory i w ogóle są dobre i o to się nie martwię. Kiedy ktoś do mnie przychodzi i próbuje coś przeczytać z obecnego monitora to zadaje mi pytanie "jak ja tam coś w ogóle widzę?", bo na prawdę trzeba przybliżać się do odległości pół metra i mniej żeby niektóry tekst wyraźnie przeczytać. Jeżeli mógłbyś cokolwiek jeszcze o tekście napisać, czy swobodnie wszystko widać itp to byłbym wdzięczny. Cytuj Link to post Share on other sites
HiszpańskiInkwizytor 85 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Sam siedzę w odległości około 80cm od monitora, także mi odpowiada wielkość monitora. Wiele osób pisze, że do tekstu powinna być duża plamka, więc jeśli siedzisz w odległości ponad metra od monitora i głównie czytasz, to może lepiej zastanowić się na 27"? Mi 19" 4:3 1280x1024 pasowało do czytania, tak samo jak nowe 23" 16:9 FullHD. Czyli dobrze rozumiem, że czcionki są małe a nie nieostre? Może coś się przestawiło w systemie i trzeba zwiększyć wielkośc czcionki systemowej? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts