Skocz do zawartości

Jednostka centralna ~3500PLN do użytku ogólnego

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do kupna nowego PC (sama jednostka centralna).

Komputer do użytku ogólnego - z naciskiem na szybkie przetwarzanie informacji.

Mój poprzedni blaszak już nie daje rady z takimi programami jak Netbeans IDE (indeksowanie plików po refaktoryzacji w średniej wielkości projekcie trwa do kilku minut - herbate można sobie wtedy zrobić :D)

Zakładam, że przy takiej kwocie jakieś nowości (gry) nie powinny być większym problemem. Ale nie zależy mi jakoś specjalnie na high-detalach w grach z wczoraj.

Nie planuje podkręcać sprzętu - także procesory ze zdjętą blokadą, płyty główne do overclockingu czy jakieś chłodzenie wodne nie wchodzi w grę.

Jako, że komputer u mnie dziala 24h, a śpię w tym samym pomieszczeniu to miło by było uzyskać dodatkowe rady dot. wyciszenia. Chociaż wydaje mi się, że pozbycie się dysku HDD już i tak jest dużym plusem. Nawiasem mówiąc, nie potrzebuje hdd, mam zewnętrznego Seagate 1TB na USB 3.0 - także jakiś boost USB mile widziany.

Załóżmy, że chce kupić komputer w całości nowy i nie mam żadnych rzeczy (pasta termoporzewodząca, obudowa itd.)

Proszę o radę czy ten zestaw http://www.morele.ne...ry/info/u1Ctcc/ jest ok, jeżeli nie to co trzeba jeszcze w nim zmienić

P.S

Nie odrzucam możliwości upgrade'u (w rozumieniu dokupowania rzeczy, nie zamieniania tych co już są) w późniejszym czasie (druga karta do cross fire, więcej ramu, dodatkowy dysk ssd)

Z góry dziękuje za poświęcony czas.

Edytowane przez Andriej

ja bym kupił takie coś

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=67495&s=58719&s=73104&s=70966&s=72498&s=56713&s=72628&s=65140

bo podkręcanie to banał, wystarczy wpisać w cpu ratio 45 co daje nam 4.5 ghz i cpu core voltage 1.4V

i tyle, masz już duuuzo wydajniejszego kompa niż tego bez OC , takie to by było trudne?

kupowanie komputera bez oc jest moim zdaniem głupotą bo podkręca się tak ja napisałem zmienić 2 opcje w biosie, naprawdę bardzo trudne!!

a komputer podałem niesłyszalny pod każdym względem

Pominąłęś kwestię ramu i cd-romu.. a to kolejne 200-300zł a budżet to MAX 3.500.

Z czego i5-3570K (100zł więcej w moim wydaniu) jest bardzo konkurencyjne do i5-2500K.(nowsza technologia i odblokowany mnożnik)

Tutaj zmieniony zestaw : http://www.morele.ne...ry/info/QpcTJv/

Zastanawia mnie jednak fakt czy 500W wystarczy ?

Natomaist jeżeli chodzi o OC, to ja nie mówiłem że nie potrafię.

Podkręcając zwiększasz wydajność, ale też wentylatory muszą mocniej pracowac = większy hałas.

Poza tym, czy przy takiej konfiguracji naprawdę trzeba podkręcać? Obecnie mam celerona 1.4Ghz, 1 Gb ramu, Radeona 9600 i hdd 40gb :P Myślę, że skok na taką maszynę przynajmniej przez jakiś czas wybije mi z głowy OC:P

Edytowane przez Andriej

Chciałeś mieć cisze a z tymi komponentami cisza ta bedzie umiarkowana.

2500k wiaze sie z wiekszszymi mozliwosciami przy oc.

SSD od OCZ zaleca sie branie najnowsza wersje, ze wzlegdu na szybkosc i kompatybilnosc.

Składasz sam a nie potrafisz samemu połączyć parę części ze sobą?

Zasilacz powinien dać radę.

2500k wiaze sie z wiekszszymi mozliwosciami przy oc.

Różnica cenowa niewielka między 2500k, a 3570K. Z czego ten drugi w nowszej technologii, mniejszy pobór prądu i z tego co czytałem - też się da kręcić nieźle.

SSD od OCZ zaleca sie branie najnowsza wersje, ze wzlegdu na szybkosc i kompatybilnosc.

Czy ta różnica szybkości jest na prawde tak znaczna ?

Składasz sam a nie potrafisz samemu połączyć parę części ze sobą?

Jak mają złożenie za 1zł to czemu mam sie sam z tym bawić?

Zasilacz powinien dać radę.

Przy crossfire (w przyszłości) pewnie odpadnie? Edytowane przez Andriej

Bo nikt Ci kompa nie złoży tak dobrze, jakbyś chciał. Przewinęło się sporo tematów o tym, jak to sklep spartolił montaż i podczas transportu coś się uszkodziło.

na prawde

naprawdę

Bo nikt Ci kompa nie złoży tak dobrze, jakbyś chciał. Przewinęło się sporo tematów o tym, jak to sklep spartolił montaż i podczas transportu coś się uszkodziło.

Odbieram kompa osobiście, także temat transportu mam nadzieje wyeliminowany. Ale wezmę pod uwagę zalecenie.

Różnica cenowa niewielka między 2500k, a 3570K. Z czego ten drugi w nowszej technologii, mniejszy pobór prądu i z tego co czytałem - też się da kręcić nieźle.

Tak i przy tym miec wysoką temperature.

Czy ta różnica szybkości jest na prawde tak znaczna ?

w 4 wersji jest nowy kontroller z ktorym nie ma tyle problemow co z wersja 3. Działa trochę szybciej, stabilniej i sie nie sypie.

49,00 zł no ale moze jakas promocja czy cos :) rob jak uwazasz

Przy crossfire (w przyszłości) pewnie odpadnie?

raczej odpadnie