Skocz do zawartości

GTX 670 SLI EVGA czy Gigabyte

Recommended Posts

Witam :-)

Mam pytanko, postanowiłem zrobić sobie SLI z dwóch kart ale ze mam płyte główna matx asus IV gene-z zastanawiam sie nad kartami dwóch producentów Gigabyte GeForce GTX670 2048MB link: http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx670-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-1058-6008-wer-oc-overclock-gv-n670oc-2gd-475231/ lub EVGA GeForce GTX 670 4GB Superclocked+ link : http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-670-4gb-superclocked-w-backplate-04g-p4-2673-kr-506825/

pytanie która para kart lepiej sie sprawdzi w tej konfiguracji ? gdyż ze wzgledu na płyte główną nie będzie praktycznie żadnego odstępu miedzy kartami.

obudował fractal design core 3000 ( 2 wentylatory z przodu + 1 z boku wtłaczające powietrze do środka, 1 z góry wyciaga powietrze z obudowy)

Jeśli chodzi o moje rozterki w tym tematcie to wolałbym dwie karty gigabyte sa poprostu lepsze pod każdym wzgledem (wydajność chłodzenie głośność) ale na filmiku na stronie producenta evga link:http://eu.evga.com/products/moreInfo.asp?pn=04G-P4-2673-KR&family=GeForce dokładnie 2 minuta 50 sekund jest przedstawione takie rozwiazanie jakie mnie interesuje (karty sa jedna pod druga) i według producenta przy ich kartach a właściwie ich referyncyjnemu chłodzeniu takie rozwiazanie sie sprawdza.

głośność jak głośność, mi to nie przeszkadza ale na której parze kart bedzie niższa temperatura ? domyślam sie ze najbardziej po du**e bedzie dostawała karta ta wyzej zamontowana, w tej sytuacji który system chlodzenia lepiej sie sprawdzi od gigabyte czy od evga ?

W przypadku SLI lepiej sprawdzają się coolery typu referencyjnego. EVGA ma w nich ponoć lepiej wymodelowany wentylator który obniża głośność (kultura pracy mojej karty jest na świetnym poziomie a wcześniej miałem WF3). Zwłaszcza gdy masz mały odstęp między nimi. To dlatego że całe gorące powietrze wydmuch.ują z tyłu obudowy. Cooler Gigabyte (choć genialny) wieje we wszystkich kierunkach i może być tak że karty będą się wzajemnie mocno podgrzewać. Ma też paskudne niebieskie PCB :D Były już na forum osoby z kartami na DC2 od Asusa które w SLI nie mogły pracować bez pary dodatkowych wentyli na bocznej ściance bo zbyt mocno się wzajemnie ocieplały. Ryzyk fizyk. Wszystko będzie się rozbijać o budę i jaki w niej masz przewiew.

Edytowane przez Biafra1987

Na pojedyńczej gtx670 pójdzie ci przy tej rozdzielczości wszystko na maksa co tylko możliwe i to nie tylko na dzień dzisiejszy ale i całkiem długi czas. Już lepiej zainwestuj w monitor bo granie na małym monitorze przy 1680x1050 to bida w porównaniu do np. 2560x1600/1440 przy 30"/27"

Ja tak się składa, że mam gtx670 + apple cinema 30" 2560x1600 i nie zamierzam dokupywać drugiej gtx670 chociaż jakby chciało się wycisnąć wszystko na maksa z BF3 to przy tej rozdzielczości już drugi gtx670 miałby co robić.

Edytowane przez shadowsky