Skocz do zawartości

hd7870

Recommended Posts

No dobrze, ale Skyrim jest kiepskim przykładem, bo mocno obciąża CPU - jego OC pozwoliło Ci podskoczyć do 30FPS (minimalny FPS) i dlatego było ok %-) To OC procka uratowało Ci tyłek, a nie fakt ograniczania karty przez CPU. Niefortunny przykład :P

@Ave20 mój drogi :) Czyli się po prostu nie zrozumieliśmy bo w zasadzie w temacie ogólnej relacji procesor - karta graficzna to my się zgadzamy.

Jednak dalej mimo wszystko trochę o czym innym mówimy. Przynajmniej w kontekście multi w BF3. Problemem w tej grze częściej jest właśnie niedomaganie procesora, a nie karty graficznej. Jeśli dana karta jest za słaba to możemy zmniejszyć rodzielczość czy ustawienia graficzne i przy karcie spełniającej wymagania gry to pomoże. Jednak jeśli procesor nie posiada tych trzech fizycznych rdzeni to jest pozamiatane niezależnie od tego jak mocną kartę graficzną posiadamy. I to jest meritum tego o co mi chodzi.

Powtarzam więc - zasadniczo się zgadzamy i popieram prawie wszystko to co napisałeś wyżej. Z wyjątkiem podawania za przykład wszelkich testów z BF3 i kilku innych gier. One mogą wprowadzać w błąd i o to mi się głównie rozchodzi. Po prostu wszelkie powtarzalne, labolatoryjne testy nie są w stanie oddać rzeczywistości. I dlatego tak się czepiłem multi w BFie :) Singiel to zupełnie inna bajka, po prostu zykła gra o zwykłych wymaganiach.

Co do jeszcze niefortunnego przykładu w Skyrim. Właśnie on jest fortunny :) bo trzeba sobie zdawać sprawę, że jest coraz więcej gier mocno obciążającyh procesor więc po prostu nie ma co generalizować i pisać, że procesor nie będzie ograniczal danej karty. Będzie ograniczał w konkretnych produkcjach i jeśli ktoś zakłada temat podobny jak ten to trzeba mu uczciwie o tym napisać. I mnie właśnie o to chodzi :)

Nie no zgadam się z Tobą i nie mam żadnego "ale". My po prostu mówimy o różnych rzeczach. Ja, o typowo ograniczaniu karty przez procka, a Ty o wykorzystaniu wydajniejszych procesorów chociażby w multi w BF3.

Tyle że ja nie mówię, że mocniejsze procki nie będę lepiej się sprawować w multi w BF3. Ja po prostu mówię, że nie wszystkie słabe procki można od razu uznać za ograniczające karty :) O wykorzystaniu mocniejszych jednostek nie ma po co rozmawiać. Ja po prostu chcę udowodnić fakt, że słabsze procesory - mimo że są słabsze, wcale nie muszą ograniczać kart.

Faktycznie, nie zrozumieliśmy się kompletnie :)

• Popieram 1

Teraz ja mam pytani do Ciebie ? ALE PO CO ?!

Zamienisz i5 na FX z praktycznie tej samej półki, gdzie FX w niektórych grach potrafi się sprawować gorzej od PII.

No ale dobrze, przyjmijmy dla zabawy, że procki są porównywalne - pomińmy te dropy u FX, pytanie brzmi: po jaką cholerę przesiadać się z tej samej półki wydajnościowej na tę samą półkę wydajnościową...? T_T

Interesu swojego życia to Ty nie zrobisz, tym bardziej, że będziesz musiał też przesiąść się na inną platformę, więc wymienić będziesz musiał także płytę główną...Bajzel totalny, a w wydajności to Ty się nawet nieco cofniesz...