Skocz do zawartości

Pierwszy smartfon

Recommended Posts

Witam

Od kilku dni przymierzam się do kupna pierwszego smartfona.

Myślałem już nad galaxy nexusem, czy xperią s ,lecz myślę iż bym nawet w połowie nie wykorzystał potencjału tych maszynek ( priorytet to wygodne przeglądanie neta, ew. jakieś filmiki na yt, słuchanie muzyki, aparat i nagrywanie w ogóle mnie nie interesuje, jeśli chodzi o gry to wystarczy jak uciągnie gry pokroju angry birds ).

Upatrzyłem sobie kilka ciekawych w miarę tanich modeli :

http://www.gsmarena.com/lg_optimus_l7_p700-4565.php

http://www.gsmarena.com/htc_one_v-4575.php

http://www.gsmarena.com/samsung_s8600_wave_3-4126.php

Ogólnie zamierzam zakupić jeden z tych telefonów w mixplusie z tym że jeśli wybór padłby na wave 3 to bym musiał poszukać u innego operatora.

Tak więc który waszym zdaniem model okaże się najlepszy by zacząć swą przygodę ze smartfonami?

Ew. jakieś inne modele

pzdr

Ten LG bym sobie darował - ma dość stary procesor i układ graficzny, do tego nagrywanie video VGA (? chyba, że to błąd w specyfikacji na gsmarena?) .

Co do Wave 3 – tu się nie wypowiem bo system Bada nie znam dobrze.

Z podanych twoich 3 telefonów wybrałbym HTC One V.

Zobacz też na Samsunga Galaxy Ace 2 – dwu rdzeniowy procesor i przyzwoity układ graficzny (chyba lepszy niż w HTC One V).

• Popieram 1

Ja polecam Ace'a 2 - solidne parametry za stosunkowo niewielkie pieniądze. W porównaniu do One V to na korzyść Samsunga przemawia lepszy procesor oraz więcej pamięci RAM. Niby HTC ma fabrycznie ICS ale nie wiem czy to zaleta jak na taką specyfikację.

Z pewnością po najnowszym Ace można się spodziewać że będzie na niego dostępna duża liczba modyfikacji nawet jeżeli nie otrzyma on oficjalnej aktualizacji do wersji 4.0.

• Popieram 1

Ja polecam Ace'a 2 - solidne parametry za stosunkowo niewielkie pieniądze. W porównaniu do One V to na korzyść Samsunga przemawia lepszy procesor oraz więcej pamięci RAM. Niby HTC ma fabrycznie ICS ale nie wiem czy to zaleta jak na taką specyfikację.

Z pewnością po najnowszym Ace można się spodziewać że będzie na niego dostępna duża liczba modyfikacji nawet jeżeli nie otrzyma on oficjalnej aktualizacji do wersji 4.0.

ICS nie dostanie (oficjalnego) ale bedzię podobno Jelly Bean:

http://samsungomania.pl/samsungi-galaxy-ace-2-i-galaxy-s-advance-nie-otrzymaja-ics-tylko-od-razu-jelly-bean.html

Dobra to pozostaje mi już tylko iść i wybrać ace lub htc, wybór padnie raczej na ace 2 albowiem wystarczy dopłacic te 150 zł za lepsze parametry, htc v by mi w zupełności wystarczył, ogólnie według mnie ma fajniejszy design, lecz cena moim zdaniem w porównaniu do ace 2 nie jest zbyt zachęcająca, gdyby wołali za niego max 200 zł w tym plusmixie to pewnie bym go wybrał ale cóż, pozostaje mi po prostu iść i wybrać.

Tu ostanie pytanie czy ten htc v miałby znacząco lepszy dźwięk z tym betas audio względem samsunga, który z resztą podobno sam gra nie najgorzej ??? :D

Edytowane przez muldek

możesz się rozglądnąć za sony xperią u, chociaż nie wiem w jakiej cenie stoi w mixie, ale jest na podobnym poziomie co ace 2, co do htc, jest już raczej przestarzały, głównie przez jednordzeniowy procesor, teraz jak już coś brać to najlepiej z min. dwoma rdzeniami

Edytowane przez jempierozki

Na podobnym poziomie co ace 2? co Ty mowisz? 8gb pamieci wbudowanej z czego pewnie z 2-4gb zajmuje sam andek, pamiec nierozszerzalna, w samsungu niezaleznie od pamieci wbudowanej zawsze mozna wepchac te microSD 32gb... jak juz wrzucac Soniacze do tematu to chyba tylko Sola sie nada.

:D hahaha, and zajmuje 2gb, "co ty mowisz?", lepiej tego nie skomentuje, ok, ma mniej pamięci, ale za to ma wyżej taktowany proc (ten sam co ace 2), w dodatku dostał już 4.0, po za tym jako pierwszy smartfon sie nada (2gb miejsca na appki i 4 na multimedia bodajże) Edytowane przez jempierozki

Sola ma taki sam procesor co U, ma rozbudowywana pamiec chyba wiadome co bedzie lepsze poza tym, 4gb na multimedia to prawie tyle co nic, z 2 filmy, troche zdjec i mp3 a fon pelny. Niemalze w tej samej cenie jest Sola ktora wg. mnie jest lepszym rozwiazaniem. Sola rowniez ma juz ICSa, a ace2 czeka na Jelly Beana.

Edytowane przez Gashu

sola jest droższa, po za tym nie wiem czy jest dostępna w mixie (w sumie mnie to nie interesuje - jeżeli jest, można wziąśc, nie ma, pozostaje albo u, albo ace 2, w zależności od ceny), wbrew pozorom gry pokroju angry birds nie zajmują dużo miejsca, a z tego co widze, to autor chce grać własnie w takie gry i słuchać muzyki (do tego powinno wystarczyć 4gb na multimedia i 2 na appki, również w zależności od ilości) i oglądać filmiki, ale na YT

na allegro może i nie, za to w mixie tak, jeśli miałbym kupować "w wolnej sprzedaży" wolałbym już tą sole, jeśli w mixie, nie wiem czy jest sens dopłacać tyle

moja lista

wg zakupu w mixie

1. xperia u

2. ace 2

3. sola

wg zakupu "w wolnej sprzedaży"

1. sola

2. ace 2

3. xperia u

W sumie to pierwszy raz brałbym sobie fona w mixie i nie wiem czy warto wydać drugie tyle na nowego ace 2 a nawet jeśli to wolałbym już dopłacić do czegoś lepszego by mi na dłużej starczyło. Faktycznie htc względem ace 2 to oferuje mi chyba tylko lepszy design no i może lepszy wyświetlacz więc raczej postawię na model od samsunga.

Aha i tylko jeśli brałbym ace 2 który ma dostać jellybeana to też bym go otrzymał jakbym miał w mixie bo coś natknąłem się, że niby operator ma na swe fony ''brand'' i mógłbym sobie wtedy pomarzyć o aktualizacji ?

Jeśli była by to prawda to pozostanie mi już tylko kupić nówkę/używkę :/

I tu też pytanie czy w xperi p

http://allegro.pl/so...2687553252.html

mógłbym wymienić sobie baterię i ile by kosztowała w miarę optymalna bateria do takiego fona?

Edytowane przez muldek

pytanie, jaka wysokość doładowań, ogólnie htc jest najsłabszym fonem z wszystkich wymienionych tutaj, co do aktualizacji, otrzymałbyś zapewne jakieś 3 miesiące po wyjściu oficjalnego jb na ace (lub mógłbyś wgrać paczke z niebrandowanym softem poprzez odin'a)

Na dłuższą mete to wszędzie wychodzą kwoty rzędu 2000 zł.

Dobra to pozostaje mi poszukać nówki na allegro coś najbardziej optymalnego, jakbyście znali na chwilę obecną smarty z dobrym stosunkiem ceny do możliwości w górnych granicach 1300 zł to byłbym wdzięczny.

Oczywiście najważniejsze by dobrze neta się przeglądało, by muzy sobie można było dobrze na nim posłuchać i by dobrze z yt mi się na nim korzystało

• 4 tygodnie później...

Witam,

Galaxy już zakupiony :) i już ostatnia prośba a mianowicie :

Jako ,że nigdy wcześniej z internetu w telefonie nie korzystałem chciałbym wiedzieć u jakiego operatora mógłbym spodziewać się najlepszego pakietu internetu, byłem już w plusie, playu i t-mobile, jedynie dowiedziałem się ceny za pakiety, a jako że wcześniej nie korzystałem z mobilnego neta chciałbym wiedzieć od was jaka ilość pakietu była by optymalna na tego nexusa i który operator posiada najszybszego neta w swej ofercie.

Ogólnie myślałem nad play'em jednak podobno z zasięgiem i szybkością neta jest u nich kiepsko.

pzdr