Skocz do zawartości

Wysoka temperatura karty graficznej

Recommended Posts

Witam.

Mam problem z kartą graficzną, a mianowicie z jej wysoką temperaturą.

Otóż od tygodnia zauważyłem ,w programie GPU-z ,temp.64 stopni w spoczynku(tj.żadna aplikacja nie uruchomiona).Gdy uruchomię jakąś grę temperatura po pięciu minutach skacze do.. ok.84 stopni.

Dodam, że wcześniej miałem problem z zawieszaniem się komputera,jednak podpiełem na nowo kilka kabelków i jak narazie wszystko gra.

Moja specyfikacja:

AsRock G31M-VS2

Intel Pentium Dual Core E5700 BOX

1x2 GB RAM Samsung DDR2 800 MHz

nVidia GeForce 9500 GT z radiatorem (tak wiem demon prędkości to on nie jest..)

Dysk twardy 120GB WD

Zasilacz marki MODECOM feel 350W

PS:Jeśli trzeba moge wrzucić ss-y z GPU-z to nie ma problemu.

Bardzo proszę o szybką pomoc w tej sprawie.

Edytowane przez MrDude

Ja również miałem problem z przegrzewaniem się kompa, lecz ten występował w GTX 470. Karta grzała się do ok.90C a potem komputer sam się resetował by nie spalić owej karty. Po parokrotnym testowaniu karty w serwisie wykryto tą wadę i wysłano do producenta. Po ok. 2tyg. Doszła korekta mówiąca o nieprawidłowym działaniu karty.

Edytowane przez norocos

Oczyść kartę z kurzu. Mi po czyszczeniu sprężonym powietrzem temp. spadły o ok 10 stopni.

Niestety nie pomogło,karta nadal się nagrzewa

z radiatorem - znaczy sie że pasywna? tak czy siak może czas już wymienić pastę termoprzewodzącą? :)

tak tak z chłodzeniem pasywnym, jutro kupię pastę Arctic MX-2 i zobaczę czy pomożę

Ja również miałem problem z przegrzewaniem się kompa, lecz ten występował w GTX 470. Karta grzała się do ok.90C a potem komputer sam się resetował by nie spalić owej karty. Po parokrotnym testowaniu karty w serwisie wykryto tą wadę i wysłano do producenta. Po ok. 2tyg. Doszła korekta mówiąca o nieprawidłowym działaniu karty.

wiem,że jest taka możliwość ale odkładam to w czasie,bo może nie jest to nic poważnego

Tak jak napisali poprzednicy- podstawa to przedmuchanie radiatora i zmiana pasty.

Ponadto zamontuj na radiatorze jakiś wentylator (np 80mm) i podepnij go pod molexa, inna opcja to zdjęcie bocznej ścianki z obudowy. Daj znać jak wyglądają temperatury po takich zabiegach.

niestety zmiana pasty nie za bardzo pomogła(tzn.na początku mial 32 stopnie ale po jakimś czasie znowu doszło do 60 w spoczynku)

dodam, że dzisiaj, kiedy próbowałem właczyć komputer pierwszy raz ,ukazał mi się migający podkreślnik w lewym górnym rogu(biały migająćy znak na czarnym ekranie).

Pomógł tylko twardy reset a po nim już wszystko chodzi normalnie.

[...] inna opcja to zdjęcie bocznej ścianki z obudowy.

cały czas mam zdjętą boczną sciankę od obudowy,więc to nie pomaga

[....] Ponadto zamontuj na radiatorze jakiś wentylator (np 80mm) i podepnij go pod molexa [....]

jakieś polecane modele do 50zł? nie za bardzo się na tym znam a nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto

Hmm...

Sprawdź jeszcze czy radiator dobrze przylega.

Co do wentylatorów to np Enermax TB Silence- 80-120mm. Jak coś co mocniej dmucha- Enermax Magma ale na max jest dość głośny ;) Nie gwarantuje, że to pomoże. Jak masz jakiś stary wentyl, czy to z nieużywanego chłodzenia czy chociażby obudowy to także może być.

Aha, jak podkręcałeś kartę to przywróć domyślne takty, jeżeli nie robiłeś OC to zmniejsz nieco taktowania i wtedy sprawdź wartość temperatur. Zobacz też jak się przedstawia sprawa z różnymi wersjami sterowników.

Hmm... Sprawdź jeszcze czy radiator dobrze przylega.

Jak o tym mowa,to próbując docisnąć radiator do karty usłyszał taki "klik" ,ale na moje oko myślę,że dobrze przylega.

Aha, jak podkręcałeś kartę to przywróć domyślne takty, jeżeli nie robiłeś OC to zmniejsz nieco taktowania i wtedy sprawdź wartość temperatur. Zobacz też jak się przedstawia sprawa z różnymi wersjami sterowników.

http://imageshack.us/photo/my-images/827/gpuzdn.jpg/ <-----domyślne taktowanie

http://imageshack.us/photo/my-images/853/gpuzeb.jpg/ <-----obecne temperatury po 20 minutach od właczenia

Mógłbyś mi powiedzieć jak zmniejszyc taktowanie na karcie graficznej,bo jestem w tym "zielony"?

A co do sterowników to zaczęło się, tak sądzę, wtedy kiedy zainstalowałem przed ostatnią wersję.

@dam111111

Narazie nie mam okazji go kupić ale będę go miał w przeciągu tygodnia może dwóch i wtedy napiszę czy pomogło

@edit

Ten wentylator (AAB Cooling Black Silent Fan 8 2000rpm) ma być zamontowany bezpośrednio na karcie czy ma dmuchać na radiator?

Jeżeli to drugie to jak go zamontować(stabilnie)?

Edytowane przez MrDude

Widze że temat jeszcze aktualny i na czasie więc z chęcią się podłącze dzisiaj zauważyłem że moja karta Gigabyte 7770 OC RC 2.0 ma temperature w spoczytnku czy tak teraz jak przeglądam internet 59-61stopni. Wcześniej nie przekraczał 40 w spoczynku, zaczęło mnie to martwi (podczas grania z kumplem w Borderlands 2 komputer automatycznie mi się wyłączył) i sprawdziłem temp i okazało się że są dość wysokie ale to było zaraz po wyłączeniu jak tylko go odpaliłem. Koło 20:00 wyłączyłem kompa i załączyłem go spowrotem po godzinie czasu żeby wystygł i sprawdziłem temp. prektycznie zaraz pod załączeniu pulpitu temp. przekraczała 50stopni i po chwili doszła do około 60 i na tym się zatrzymuje. Wiec szukam po forach, kartę mam od sierpnia, ostatnio otwarłem obudowe i tak przy otwartej korzystam wiec mam nadzieje że tylko się zakurzyła i z rana postaram się ją przeczyścić i mam nadzieje że to pomoże oczym napisze z rana, jeśli nie to czy ktoś ma jakiś pomysł co może się dziać ?

A więc przeczyściłem ,karte i cały komputer i jest poprawa temperatura wynosi stałe 56 stopni. Grałem przez godzine w Borderlanda 2 na full detalach (bez Physixa oczywiście jak to radeon) i temperatura się nie zmieniła cały czas mam 56 stopni. czyli w stresie jest OK ale czemu w spoczynku przy zwykłym korzystaniu z internetu temp nie spada. FAN SPEED się nie zmienia ( temp i statystyki sprawdzam GPU Z 0.6.4) nawet podczas grania. Jedynie rośnie GPU LOAD podczas grania ale później spada. No i nie wiem co zrobić czy dać karte na gwarancje ? czy jeszcze zostawić możę to wina sterowników bądź czegoś innego ?

PS. Tak sobie pomyślałem czy możliwe że jakiś program działa w tle i karta mocniej pracuje ?

ZROBIŁEM MIAŁEM RACJE W TLE DZIAŁAŁ JAKIŚ PROGRAM:

Sprawdziłem "msconfig" co się uruchamia wraz ze startem systemu i wyłączyłem 3 rzeczy:

-itunes (apple shit)

-java (żeby nie startowała wraz z systemem)

-RPCResolver (i to jest chyba to co powodowało że karta graf. się tak grzała ścieżka dostępu to: C:\archive\data\WinINIT.vbs)

Nie wiem co to jest dlatego to wyłączyłęm a powodował że zegary cały czas pracowały na max, zreszta ma jakąś dziwną ścieżke dostępu i po wyłaczeniu temp. na pulpicie 32 stopnie mam nadzieje że komuś się to przyda. !!!

Edytowane przez LukisK

@SPIDER987

U mnie radiator jest dużo mniejszy niż na twoim zdjęciu( coś takiego http://www.komputron...UB_&_DVI_(PCI-E)_(DDR2).html)

Tak szczerze to nigdy nic nie kombinowałem z moją kartą graficzną.

Byłbym wdzięczny,gdyby ktoś mi objaśnił jak i gdzie te wkręty wkręcić.

Edytowane przez MrDude
  • 2 tygodnie później...

Niestety,okazało się,że karta jest uszkodzona.Tak więc dziękuje za wasze rady i pomoc.

Narazie używam zintegrowanej karty graficznej i mam pytanie - Jaką kartę polecacie do 350 złotych(no może 370)?

Mam na oku te dwie karty:

+ http://www.komputronik.pl/product/174576/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Radeon_7750_MSI_2GB_DVI_HDMI_DP_PCI_E_.html

+ http://www.komputronik.pl/product/175001/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Radeon_7750_Club3D_1GB_HDMI_DVI_VGA_PCI_E_.html