Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prawdopodobnie nigdy. Ultra-wydajne laptopy do gier to nisza na naszym rynku, znając realia taka maszyna kosztowałaby u nas zdrowo ponad 10 000 zł i umówmy się zainteresowanie byłoby marne.

Jeżeli chcesz złożyć coś bardzo wydajnego do mobilnego grania proponuję zainteresowanie się tematem barebone i stronę www.bluemobility.pl

• Popieram 1

Prawdopodobnie nigdy. Ultra-wydajne laptopy do gier to nisza na naszym rynku, znając realia taka maszyna kosztowałaby u nas zdrowo ponad 10 000 zł i umówmy się zainteresowanie byłoby marne.

Jeżeli chcesz złożyć coś bardzo wydajnego do mobilnego grania proponuję zainteresowanie się tematem barebone i stronę www.bluemobility.pl

Alternatywą tych MSI jest oczywiście Alienware, ale nie wiem czemu cena z GTX675M sięga około 10.000.

Na tym bluemobility rozumiem, że konfiguracja dostępna tylko przy podanych przez nich modelach?

Dodam, że zależy mi na 680M z 4GB ramu.

Wielkie dzięki za odzew!

Edytowane przez shoovtime

Na bluemobility wybierasz barebone, następnie samemu dobierasz do niego interesujące cię części.

np. taki "kadłubek" http://www.bluemobil...oducts_id=24523

10 000 - bo tak kosztują najwydajniejsze gamingowe notebooki w Polsce i nic się z tym nie zrobi.

Będzie jakaś różnica w wydajności/chłodzeniu pomiędzy Alienware/CLEVO/MSI?

Należy zdać sobie sprawę że tak wydajny laptop na pewno nie jest przenośny, to po prostu DTR. Używanie mobilne tego (ciężar, bateria) jest właściwie wykluczone.

Co do chłodzeń definitywnie najlepsze mają ASUS'y z serii ROG, ale powiem tak. O Clevo opinie nt. temp. są raczej pozytywne (oprócz W110ER), Alienware osobiście miałem kiedyś M11xR2 (no ale to też "kurdupel") i problemów nie było, MSI z serii GT są mi obce to się nie wypowiadam.

Aczkolwiek zdaj sobie sprawę że w takich lapkach 90-95C to zwyczajne wartości.

• Popieram 1

Należy zdać sobie sprawę że tak wydajny laptop na pewno nie jest przenośny, to po prostu DTR. Używanie mobilne tego (ciężar, bateria) jest właściwie wykluczone.

Co do chłodzeń definitywnie najlepsze mają ASUS'y z serii ROG, ale powiem tak. O Clevo opinie nt. temp. są raczej pozytywne (oprócz W110ER), Alienware osobiście miałem kiedyś M11xR2 (no ale to też "kurdupel") i problemów nie było, MSI z serii GT są mi obce to się nie wypowiadam.

Czyli konfigurując tego http://www.bluemobility.pl/laptop_customization.php?products_id=24523 CLEVO raczej nie zrobię chybionego zakupu? Szczerze liczyłem na te MSI bo GT70 z GTX675M już można za 6700zł znaleźć, więc te dostępne w US pewnie by w granicach 9000zł były, ale mają 4GB GTX680M.Za to ogromny plus i wielkie dzięki dla Ciebie za tą stronę, szukałem czegoś takiego już pare tygodni!

4GB w GTX680M jest zbędne, do mobilnych kart ładują duże ilości pamięci bo moduły są tanie i zalegają w magazynach, a jakoś trzeba się ich pozbyć. Do tej karty spokojnie połowa tej wartości by wystarczyła.

Generalnie moim zdaniem ładowanie się w tą kartę jest bezsensowne, ale Twój wybór. Pobór prądu zabije mobilność tego sprzętu, temperatury niestety też nic dobrego, a wydajność takiego 7970M spokojnie wystarcza.

680M = 670 z obniżonymi zegarami

7970M = 7870

• Popieram 1

4GB w GTX680M jest zbędne, do mobilnych kart ładują duże ilości pamięci bo moduły są tanie i zalegają w magazynach, a jakoś trzeba się ich pozbyć. Do tej karty spokojnie połowa tej wartości by wystarczyła.

Generalnie moim zdaniem ładowanie się w tą kartę jest bezsensowne, ale Twój wybór. Pobór prądu zabije mobilność tego sprzętu, temperatury niestety też nic dobrego, a wydajność takiego 7970M spokojnie wystarcza.

680M = 670 z obniżonymi zegarami

7970M = 7870

Zgadzam się, że mobilność wtedy byłaby znikoma, ale bazując na notebookcheck 680M osiągnie w niektórych grach dużo lepsze rezultaty od takiego 675M czy 670M, biorąc na przykład chociażby Battlefield'a 3 - na ustawieniach FHD/Ultra 680M daje komfort grania bez klatkowania etc. zaś GT675M/670M chyba by nie podołał, co o tym myślisz?

670M = GTX 460

675M = GTX 560Ti

na niższych zegarach oczywiście

Ja myślę że laptop to jednak sprzęciwo przenośne i czasem warto zamiast Ultra dać np. High, czy wył. AA ale mieć coś co bierze się pod pachę i śmiga na wakację/uczelnię/działkę. GK104 (GTX680M) to jednak bardzo duży i gorący układ jak na realia mobilne ofc. Ja brałbym np. 7970M, a resztę pieniędzy zaoszczędził na ew. modernizacje.

Zwłaszcza że do Clevo wrzucisz sobie później każdą kartę pod MXM, więc długo jeszcze będzie to modernizowalne.

• Popieram 1

670M = GTX 460

675M = GTX 560Ti

na niższych zegarach oczywiście

Ja myślę że laptop to jednak sprzęciwo przenośne i czasem warto zamiast Ultra dać np. High, czy wył. AA ale mieć coś co bierze się pod pachę i śmiga na wakację/uczelnię/działkę. GK104 (GTX680M) to jednak bardzo duży i gorący układ jak na realia mobilne ofc. Ja brałbym np. 7970M, a resztę pieniędzy zaoszczędził na ew. modernizacje.

Zwłaszcza że do Clevo wrzucisz sobie później każdą kartę pod MXM, więc długo jeszcze będzie to modernizowalne.

Pomijając to, z tego co widzę to Bluemobility nie oferuje GTX680M 2GB niestety..

Co do chłodzeń definitywnie najlepsze mają ASUS'y z serii ROG

Tutaj sie z Toba nie zgodze. Moim zdaniem najsensowniej rozplanowane chlodzenie ma Clevo, pozniej AW / Asus. Kwestia oczywiscie modeli, ale u siebie z AW problemow z temperaturami nie mialem, z Asusem walczylem i wygralem :) (spadek temp. z 72 -> 54stC w idle i max 86stC w stresie dla GPU w Furmarku). Natomiast Clevo najlepiej wg mnie rozplanowuje system chlodzenia, dobor materialu do w/w chlodzenia itd. Generalnie nie oszczedzaja, co ostatnio mozna powiedziec o Asusie.

MSI nie mialem okazji miec jeszcze w rekach, wiec ciezko wypowiadac mi sie na ten temat.

Edytowane przez _Crypt_
  • Popieram 1

Notebook MSI GT70 0NE będzie dostępny w Polsce za jakieś 2-3 tygodnie. Przybliżona cena 6749 PLN.

Chodzi mi o wersję z GTX680M, będzie dostepna w takim razie?

GT70 0NE-276US / ten model

GT70 0NE za 6800zł? Wszędzie wiadomości,że około 9000zł a GT60 około 6500zł.

Edytowane przez shoovtime

Notebook MSI GT70 0NE będzie dostępny w Polsce za jakieś 2-3 tygodnie. Przybliżona cena 6749 PLN.

GT70 ONE w Polsce za cenę poniżej 7000PLN? Hmmm...dziwne... Skoro sugerowana cena za ten model wynosi 2599USD, czyli wg aktualnego średniego kursu dolara w NBP (3,1577PLN) powinno to być ok. 8200PLN, to czyżby "polska" wersja tego laptopa była okrojona? Mniej RAMu czy gorszy CPU? Stawiam, że będzie Core i5 zamiast i7 lub brak macierzy SSD, choć akurat ta ostatnia opcja wcale by mnie nie zniechęciła, wręcz cieszyłbym się, gdyby tak miało być.

Jest jakaś szansa na GT60 ONE w Polsce? Próbuję się dowiedzieć coś w tym temacie od kilku tygodni, ale informacji jak na lekarstwo.

Chodzi mi o wersję z GTX680M, będzie dostepna w takim razie? GT70 0NE-276US / ten model GT70 0NE za 6800zł? Wszędzie wiadomości,że około 9000zł a GT60 około 6500zł.

GT70 0NE-453PL za 6749 w specyfikacji :

CPU:Core i7-3630QM,2.4 GHz,

RAM:4GB*2,

HDD:750GB,

Matryca:17.3,FHD,Anti-Glare,

ODD:Super Multi,

GPU:GeForce GTX 680M,GDDR5 4GB,

WiFi:802.11 B/G/N+BT

Bateria: 9 Cell,

680M ma standardowo 4GB i innej wersji w ogóle nie ma na rynku.

Są. Popatrz na Alienware m17x r4.

W single ok. 30% ale 7970M dużo lepiej skaluje się w multiGPU, stąd już pomiędzy taką konfiguracją jest niewielka różnica.

Skąd te dane?

1. Pamięci 4GB są Samsunga i pozwalają na fenomenalne podkręcanie.

2. Pamięci 2GB są Hynixa i pozwalają na podkręcanie do poziomu 7970m OC, czasem więcej.

3. To prawda, że ta karta nie wykorzysta tyle pamięci, ale ze względu na producenta Samsunga warto dopłacić do tych 4GB

4. GTX 680m jest chłodniejszy i mniej prądożerny od 7970m. Polecam przejrzeć testy :)

Pytanie do przedstawieciela MSI:

Będzie jakaś tańsza wersja GT70 0NE-453PL, bez windowsa czy z mniejszą ilością ram?

Edytowane przez Lukadder