Skocz do zawartości

podkręcanie procka AMD - pytania od początkującego.

Recommended Posts

Ok , ale i tak dziękuję za pomoc.

Ja podkręcałem tylko mnożnikiem , więc nie wiem czemu ta płyta się spaliła.

Może opiszę dokładnie jakie są objawy spalenia płyty , może ktoś będzie wiedział co się spaliło , chipset czy może fazy zasilania.

A więc tak , podkręciłem procesor i testowałem go orthosem , aż nagle komputer się sam wyłączył i już się nie włączył. Jak naciskałem przycisk power , to zielona dioda zasilania mrugnęła i tyle , komputer się nie włączał , a dioda gasła. Rozebrałem komputer , wyjąłem wszystko (proc,ram,grafę) , podpiąłem tylko zasilacz i wentylator i próbowałem uruchomić , ale był ten sam objaw. Dopiero jak odłączyłem zasilanie 8 pinowe od płyty głównej , to płyta raz na ileś naciśnięć się uruchamiała. Więc nie wiem co to mogło być.

Przepraszam za offtopa , ale może ktoś wie co mogło się stać i uniknę tego błędu na nowej płycie.

I tak przy okazji , 19arek93 - widzę że masz tą płytę co zamierzam kupić. Czytałem od niej instrukcję i znalazłem na tej płycie dwa porty GSATA , wiesz może do czego one służą ? Bo słyszałem , że podobno szybciej wtedy działa dysk , jak się podepnie do GSATA , a nie zwykłego Sata II

I czy jest na tej płycie jakiś przycisk do resetowania , włączania komputera i czyszczenia biosu ?

Przycisków niestety ta płyta nie posiada. Porty GSATA są to z tego co wiem podpięte do jakiegoś kontrolera Gigabyte'a - stąd "G" w nazwie. Nie widzę powodu dla którego dyski miałyby pracować szybciej na tym złączu skoro i tak nie wykorzystują transferu SATA2.

EDYTKA:

Znalazłem informację z której najprawdopodobniej wynika iż kontroler "GSATA" daje nieco większą przepustowość jak SATA2, ale jak już wspomniałem dzisiejszym dyskom (HDD) nic to nie daje.

Ok , dzięki za pomoc. Dzisiaj przyjechała do mnie płyta. Właśnie pożegnałem kuriera. Niestety teraz muszę wyjść i dzisiaj nie będę miał czasu jej zamontować. Jutro się tym zajmę , ale z tego co widzę to fajna ta płyta. :)

Jeszcze przyjdą tylko pamięci i zabieram się za podkręcanie i reanimację komputera :)

A więc tak , po naprawie komputera ,wracam do podkręcania procesora. Ustawiłem mnożnik na x18 , co daje 3600MHz , testowałem orthosem i wyświetlił mi się BSOD chyba po 6 teście , więc nie jest źle. Później grałem w GTA IV i też po jakimś czasie wyświetlił się blue screen , więc teraz podwyższyłem w BIOSie napięcie o minimalną wartość i będę zaraz testował komputer.

Po podwyższeniu napięcia wszystko działało.

Teraz zwiększyłem taktowanie do 3,8GHz. Mnożnik x19. Musiałem też jeszcze dovoltować , bo po uruchomieniu windowsa komputer się zresetował.

Napięcie procesora wynosi 1,4250V , rozumiem , że to jest jeszcze bezpieczne napięcie ?

Martwią mnie trochę temperatury. Mam chłodzenie wodne , a mimo tego temperatury są wysokie.

Teraz testuję orthosem.

EDIT:

Mam blue screena po 30 sekundach testowania orthosem. Co mam zrobić ? Ciągle podwyższam napięcie , a i tak się wywala.