kamil1114 1 Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Ok , ale i tak dziękuję za pomoc. Ja podkręcałem tylko mnożnikiem , więc nie wiem czemu ta płyta się spaliła. Może opiszę dokładnie jakie są objawy spalenia płyty , może ktoś będzie wiedział co się spaliło , chipset czy może fazy zasilania. A więc tak , podkręciłem procesor i testowałem go orthosem , aż nagle komputer się sam wyłączył i już się nie włączył. Jak naciskałem przycisk power , to zielona dioda zasilania mrugnęła i tyle , komputer się nie włączał , a dioda gasła. Rozebrałem komputer , wyjąłem wszystko (proc,ram,grafę) , podpiąłem tylko zasilacz i wentylator i próbowałem uruchomić , ale był ten sam objaw. Dopiero jak odłączyłem zasilanie 8 pinowe od płyty głównej , to płyta raz na ileś naciśnięć się uruchamiała. Więc nie wiem co to mogło być. Przepraszam za offtopa , ale może ktoś wie co mogło się stać i uniknę tego błędu na nowej płycie. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Do twojego opisu bardziej pasuje awaria zasilacza jak płyty. Cytuj Link to post Share on other sites
kamil1114 1 Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Na drugim zasilaczu jest to samo. A da się jakoś sprawdzić zasilacz , czy wszystko jest ok ? Zasilacz to tagan itz series 900W Cytuj Link to post Share on other sites
kamil1114 1 Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 I tak przy okazji , 19arek93 - widzę że masz tą płytę co zamierzam kupić. Czytałem od niej instrukcję i znalazłem na tej płycie dwa porty GSATA , wiesz może do czego one służą ? Bo słyszałem , że podobno szybciej wtedy działa dysk , jak się podepnie do GSATA , a nie zwykłego Sata II I czy jest na tej płycie jakiś przycisk do resetowania , włączania komputera i czyszczenia biosu ? Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Przycisków niestety ta płyta nie posiada. Porty GSATA są to z tego co wiem podpięte do jakiegoś kontrolera Gigabyte'a - stąd "G" w nazwie. Nie widzę powodu dla którego dyski miałyby pracować szybciej na tym złączu skoro i tak nie wykorzystują transferu SATA2. EDYTKA: Znalazłem informację z której najprawdopodobniej wynika iż kontroler "GSATA" daje nieco większą przepustowość jak SATA2, ale jak już wspomniałem dzisiejszym dyskom (HDD) nic to nie daje. Cytuj Link to post Share on other sites
kamil1114 1 Napisano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Ok , dzięki za info. Tutaj: http://www.frazpc.pl/news/23316-Nowa_p% ... A790XTUD4P , piszą że płyta posiada takie przyciski. Mają jakieś inne informacje. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Hehe. Chciałbym aby to była prawda ponieważ ułatwiłoby to bardzo sprawę O/C. Niestety płyta takich przycisków nie posiada. Wielka szkoda. Cytuj Link to post Share on other sites
kamil1114 1 Napisano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Ok , dzięki za pomoc. Dzisiaj przyjechała do mnie płyta. Właśnie pożegnałem kuriera. Niestety teraz muszę wyjść i dzisiaj nie będę miał czasu jej zamontować. Jutro się tym zajmę , ale z tego co widzę to fajna ta płyta. Jeszcze przyjdą tylko pamięci i zabieram się za podkręcanie i reanimację komputera Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Ja swojego Phenoma II B50 podkręciłem do 3,75ghz 250x15 tym samym pamięci skoczyły do 1666 (HypreX 2gb ) 250x6,66 timingi 8-8-8-21 napięcie procka 1,440 pamięci 1,650 aaa i bios do płytki MA770T UD3P OBOWIĄZKOWO BIOS F3!!!! na F2 czasami zwiecha była albo reset ooo tak poprostu. Cytuj Link to post Share on other sites
kamil1114 1 Napisano 10 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 No to nie źle. Ja właśnie instaluję system na komputerze i zaraz wezmę się za podkręcanie , tylko trochę się boję , bo już dwa razy przy podkręcaniu spaliłem płytę główną :oops: Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 No to nie źle. Ja właśnie instaluję system na komputerze i zaraz wezmę się za podkręcanie , tylko trochę się boję , bo już dwa razy przy podkręcaniu spaliłem płytę główną :oops: zasilacz też wkłada swoje parę groszy Cytuj Link to post Share on other sites
kamil1114 1 Napisano 11 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Ale przecież chyba dobry jest , nie ? Cytuj Link to post Share on other sites
kamil1114 1 Napisano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 A więc tak , po naprawie komputera ,wracam do podkręcania procesora. Ustawiłem mnożnik na x18 , co daje 3600MHz , testowałem orthosem i wyświetlił mi się BSOD chyba po 6 teście , więc nie jest źle. Później grałem w GTA IV i też po jakimś czasie wyświetlił się blue screen , więc teraz podwyższyłem w BIOSie napięcie o minimalną wartość i będę zaraz testował komputer. Cytuj Link to post Share on other sites
kamil1114 1 Napisano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Po podwyższeniu napięcia wszystko działało. Teraz zwiększyłem taktowanie do 3,8GHz. Mnożnik x19. Musiałem też jeszcze dovoltować , bo po uruchomieniu windowsa komputer się zresetował. Napięcie procesora wynosi 1,4250V , rozumiem , że to jest jeszcze bezpieczne napięcie ? Martwią mnie trochę temperatury. Mam chłodzenie wodne , a mimo tego temperatury są wysokie. Teraz testuję orthosem. EDIT: Mam blue screena po 30 sekundach testowania orthosem. Co mam zrobić ? Ciągle podwyższam napięcie , a i tak się wywala. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts