elaano 0 Napisano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Witam, posiadam ASUS EAH4850, i mam z nim dość dokuczliwy problem. W niektórych grach, takich jak Spore, Far Cry 2 (o dziwo) nie dzieje się nic, ale już np. w NFS Undercover, Race Driver GRID Karta strasznie się grzeje, co powoduje reset karty. Karta w spoczynku ma jakieś 50 - 51 * C, po wyłączeniu Race GRID (mierzone ASUS Smart Doctor) Temperatura dochodzi do 73 - 75 * C. Wiecie może o co chodzi ? Zauważyłem, że tego modelu nie ma już w sprzedaży (z tym chłodzeniem). Reklamować Ją, czy może jest na to jakieś rozwiązanie ? Mój PC to : AMD QC 9550, 4GB RAM 800 Mhz, Zasilacz Be Quiet 550 W Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 73 - 75 C to wcale nie jest za dużo. Ta karta może bez problemu pracować nawet w temperaturze 90C. Masz jakies dodatkowe wentylatory w obudowie? Może chłodzenie karty się zakurzyło? Cytuj Link to post Share on other sites
elaano 0 Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Komputer w sumie ma miesiąc, zaglądałem do obudowy i karta zbytnio się nie zakurzyła :| Troszkę zaczyna Mnie to irytować, bo kupiłem TRDG i nie mogę w nią pograć, bo po 3, 4 wyścigach karta się resetuje, albo wyskakują artefakty Cytuj Link to post Share on other sites
Krzychu1290 0 Napisano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Komputer w sumie ma miesiąc, zaglądałem do obudowy i karta zbytnio się nie zakurzyła :| Troszkę zaczyna Mnie to irytować, bo kupiłem TRDG i nie mogę w nią pograć, bo po 3, 4 wyścigach karta się resetuje, albo wyskakują artefakty Hmm dziwne 70 pare stopni w stresie to dla tego radka w sumie standard,spróbuj przestawić sterowanie wentyla(jeśli jest taka opcja,powinna być) na manual i daj na 80 lub 100 procent wtedy karciocha powiina byc chłodniejsza powinno pomoc,probowales cos ze sterami?,buda dobrze wentylowana?,a wogole jak już to prędzej pamiątki sie przegrzewają raczej niz GPU?! Cytuj Link to post Share on other sites
Maximus 0 Napisano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Ja mam HD4850 PALIT SONIC i ja jak gram w takie gry to mam max 45*C ;D Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Nie masz 45C, tylko czujnik ci źle podaje - no chyba, że założyłeś sobie chłodzenie wodne - ale elaano nie pyta o temperatury z chłodzeniem wodnym, tylko referencyjnym... Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 To że w samochodówkach bardziej się grzeje to nic dziwnego, natomiast tak jak pisali inni 70 stopni to nie jest dużo dla tego GPU, spróbuj pograć przy otwartej obudowie żeby upewnić się, czy to na pewno kwestia temperatury, jeśli tak, to pozostaje zamontować dodatkowe wentyle skierowane na kartę, ewentualnie założyć radiatory na pamięci na karcie graficznej jeśli nie ma ich w standardzie. Cytuj Link to post Share on other sites
yakusa 1 Napisano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Mam ASUS EAH4850/512 z chłodzeniem Glaciator. Sterowniki pokazują temperaturę na poziomie 50 spoczynek i 55 obciążenie. Masz referencyjną wersję chłodzenia. Jeśli komp jest nowy jak piszesz i karta tak dziwnie się zachowuje oddał bym do serwisu bez wahania bo tak jak koledzy wyżej napisali karta powinna wytrzymać okolice 90stC Cytuj Link to post Share on other sites
elaano 0 Napisano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Problem został rozwiązany, a częściowo wynikał z mojej winy. :oops: Przyczyną były sterowniki. Nowe od ASUS-a rozwiązały problem. Sorki za zamieszanie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts