Patyk 0 Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś zmieniał w swoim modelu tej karty bios bo czytałem, że producent wypuścił te karty z niedopracowanym BIOS'em, co objawia się głośna praca wentylatorów które pracują cały czas na duzych obrotach. Na oficjalnej stronie producenta nie znalazłem BIOS'u natomiast dokopałem się do tej stronki: http://www.techpowerup.com/vgabios/index.php?page=1&architecture=ATI&manufacturer=Gigabyte&model=HD+6850&interface=&memSize=0 ale nie mam pojęcia na ile pewne sa z niej BIOS'y i czy ktoś testował ten najnowszy z nymerkiem F21? Jeżeli ktoś testował to jakim programem wgrywał bo gigabyte udostepnia program do flashowania BIOS'u tylko niewiem czy będize się nadawać do tego z tej strony co podałem. Dziekuje z góry za wszelkie informacje na ten temat. Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Wgraj ten od msi .Najlepszy http://www.techpowerup.com/vgabios/89880/MSI.HD6850.1024.101125.html Cytuj Link to post Share on other sites
shadloger 83 Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Wgraj go za pomocą ATIwinflash, Ja osobiście robiłem update i jedyna różnica jaką zauważyłem była zmiana obrotów wentylatorów Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 atiwinflash chyba nie wgra bo nie ma forceflash o ile pamiętam .Ale rbe ma pomijanie id karty Cytuj Link to post Share on other sites
shadloger 83 Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Atiwindflash to jest program właśnie do wgrywania BIOSU http://www.techpowerup.com/articles/34/images/atiwinflash.gif Widac to na załączonym screenie Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 No faktycznie ma f flash chyba więc można buos od msi Cytuj Link to post Share on other sites
Patyk 0 Napisano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Wgraj ten od msi .Najlepszy http://www.techpower...024.101125.html A czy nie uwalę tym mojej grafy bo to od MSI i jak widzę to tam jest chyba ustawione trochę wyższe taktowanie rdzenia. A próbowałeś może tego F21 dedykowanego dla windforce OC ? Tak wogóle to co to jest za stronka, kto robi te BIOS'y bo na oficjalnej stronie nie ma żadnego BIOS'u dostepnego? Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 6 Października 2012 Udostępnij Napisano 6 Października 2012 nie wgrywaj od windforce oc bo ma dziwny kontroler v i wtedy "uwalisz" nie ma nic lepszego niż ten od msi w standardzie 860/1100 po oc 960/1150 .Przetestowany musisz tylko zaznaczyć force flash to najlepsza stronka Cytuj Link to post Share on other sites
Patyk 0 Napisano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) Napisz mi dokładnie jak użyłeś Ati Winflash bo ja włączyłem pod windowsem 7 z poziomu administratora i najpierw dałem "load image" wskazując ten .rom od MSI a potem dałem "Program" pojawiło się okienko CONTINUE dałem ok i przeszło bez żadnych komunikatów o błędach. Po tym nic się nie zmieniło, więc uruchomiłem komputer ponownie i jak włączyłem program GPU Caps Viewer to tam widzę w linijce MAX Clock: core: 820 MHz , Mem: 1050 MHz. Więc wnioskuję, że z nieznanych przyczyn nowy bios nie został wgrany i nadal mam mój oryginalny. Acha do flash-owania użyłem Ati WinFlash 2.0.1.18 i tam nie ma już opcji do zaznaczania " FORCE". Napisz mi też czy po flash-owaniu biosu na ten MSI od razu samoistnie wiatraki mają zwolnić i będzie ciszej czy muszę jeszcze sam ręcznie ustawić prędkość wiatraków?Po flash-owaniu uruchomiłem raz jeszcze ATI WinFlash i zwróciłem uwagę na informację w prawym górnym rogu programu, gdzie pisze Flash Type: M25P10/c a wcześniej miałem bodajże coś z F10 w nazwie ale nie zwróciłem wcześniej na to uwagi więc głowy nie dam ale czy to jest oznaczenie flashu od MSI ? Bo w info odnośnie tego biosu pisze "lock State 0 Core Clk: 820.00 MHz" tak jak u mnie w tej chwili bo karta nie jest niczym obciążona. Edytowane 7 Października 2012 przez Patyk Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 7 Października 2012 Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Najlepiej poproś sklep, w którym będziesz kupował aby wgrał Ci najnowszy bios do tej karty. Albo usera, który sprzedaje - aby to wykonał Cytuj Link to post Share on other sites
Patyk 0 Napisano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Przy pomocy programu MSI Afterburner mogę zmieniać obroty wiatraków, tylko czy to oznacza, że udało mi się wgrać ten bios bo tak mi się wydaje, że przy starym/oryginalnym biosie nie da sie nic a nic regulować. Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 7 Października 2012 Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Napisz mi dokładnie jak użyłeś Ati Winflash bo ja włączyłem pod windowsem 7 z poziomu administratora i najpierw dałem "load image" wskazując ten .rom od MSI a potem dałem "Program" pojawiło się okienko CONTINUE dałem ok i przeszło bez żadnych komunikatów o błędach. Po tym nic się nie zmieniło, więc uruchomiłem komputer ponownie i jak włączyłem program GPU Caps Viewer to tam widzę w linijce MAX Clock: core: 820 MHz , Mem: 1050 MHz. Więc wnioskuję, że z nieznanych przyczyn nowy bios nie został wgrany i nadal mam mój oryginalny. Acha do flash-owania użyłem Ati WinFlash 2.0.1.18 i tam nie ma już opcji do zaznaczania " FORCE". Napisz mi też czy po flash-owaniu biosu na ten MSI od razu samoistnie wiatraki mają zwolnić i będzie ciszej czy muszę jeszcze sam ręcznie ustawić prędkość wiatraków?Po flash-owaniu uruchomiłem raz jeszcze ATI WinFlash i zwróciłem uwagę na informację w prawym górnym rogu programu, gdzie pisze Flash Type: M25P10/c a wcześniej miałem bodajże coś z F10 w nazwie ale nie zwróciłem wcześniej na to uwagi więc głowy nie dam ale czy to jest oznaczenie flashu od MSI ? Bo w info odnośnie tego biosu pisze "lock State 0 Core Clk: 820.00 MHz" tak jak u mnie w tej chwili bo karta nie jest niczym obciążona. 820 mhz czy to gigabyte oc ? Jak oc to nie wgrywaj msi bo inny kontroler v . Jak wersja zwykła 775 mhz użyj Rbe 1.28 tam jest force flash. Niestety rbe 1.28 nie obsługuje edycji biosu hd6xxx i tylko wgrasz to co jest na biosie. Jak za głośno dla ciebie to ccc zmiejsz obroty went. Cytuj Link to post Share on other sites
Patyk 0 Napisano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) Tak ja posiadam Gigabyte OC czyli który ten bios wgrać i jakim programem? Może jednak ten bios o którym pisałem wyżej F21 ? Edytowane 7 Października 2012 przez Patyk Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 7 Października 2012 Udostępnij Napisano 7 Października 2012 To masz pecha raczej orginalny (najnowszy) Cytuj Link to post Share on other sites
Patyk 0 Napisano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2012 no dobrze ale skąd go wziąć jak na oficjalnej stronie nie ma, a przynajmniej nie znalazłem, jak wiesz to podaj link ? Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 7 Października 2012 Udostępnij Napisano 7 Października 2012 To jaki chcesz f21? Ten najnowszy http://www.techpowerup.com/vgabios/111582/Gigabyte.HD6850.1024.111014.html Cytuj Link to post Share on other sites
Patyk 0 Napisano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Ok zrobione, faktycznie z tym flashem inaczej sie flashowało bo jak wgrywałem ten od MSI Cyclone to Ati Winflash nie poprosił mnie na końcu o ponowne uruchomienie kompa a tutaj tak. Jak narazie wszystko działa poprawnie, wiatrakiem mogę ręcznie sterować. Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 7 Października 2012 Udostępnij Napisano 7 Października 2012 ten od msi by nie działał z wersją oc Cytuj Link to post Share on other sites
shadloger 83 Napisano 8 Października 2012 Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Windforce ma zablokowane napięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 8 Października 2012 Udostępnij Napisano 8 Października 2012 może i ma niewiem ja w wersji non oc wgrałem bios hd6870 i było 1.15@1,175v Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts