Mardok 73 Napisano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 (edytowane) Mi chodziło bardziej o to czy nie ma tak że na jedno wejście na zasilaczu są 2 kable, coś takiego. ... A teraz łapię No więc kabli SATA/Molex jest 6 a gniazd w zasilaczu widzę 5 tak więc wszystkie nie wejdą. http://www.overclockersclub.com/siteimages/articles/corsair_ax850/013_thumb.jpg Reszta wejdzie. EDIT: No i mam temperatury oto one po 1h grania w GTA4: CPU MAX : 54stC GPU MAX : 41stC Hym to forum ostatnio częściej nie działa niż działa ... Tak czy inaczej kolejne przymiarki za pomocą chłodnicy testowej: Pierwsza planowana lokalizacja: http://i.minus.com/iPCVmzStLvzsn.JPG Niestety miejsca nie ma na żadne manewry ze złączkami: http://i.minus.com/iIyNA1PgTCf6G.JPG Druga planowana lokalizacja dla chłodnicy: http://i.minus.com/iboQJJC0csgTQi.JPG Niestety w opcji z 2 wentylatorami to miejsca praktycznie nie ma na poprowadzenie węży: http://i.minus.com/ik8B6XHCYAOxk.JPG Z jednym wentylatorem i złączkami do dołu jeszcze da się coś zrobić: http://i.minus.com/iDZ0eLqAKUurf.JPG Jak to zwykle bywa dopiero przymiarki na prawdziwym sprzęcie weryfikują plany, oto projekt dla chłodnicy pod zatoką: http://i.minus.com/ibhKepI7PS6761.png A tu projekt dla chłodnicy koło CPU: http://i.minus.com/ixlY6dWGSMAog.png W zasadzie są to jedyne możliwości aby coś dodać. Pierwsza opcja w ogóle mi się nie podoba - zapaćka mi całą minimalistyczną koncepcję, natomiast druga spowoduje niezłą ciasnotę koło CPU. Muszę się w ogóle przespać z tym problemem Na koniec: Chwila strachu właśnie była ... Podczas grzebania przy kablach przypadkiem odłączyłem pompkę i zorientowałem się po 30min łażenia po necie! ... A teraz ciekawostka max odnotowane temperatury przez HWMonitor v1.20 x64: CPU:72stC GPU:54stC Edytowane 9 Listopada 2012 przez Mardok Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Ja bym nagiął minimalizm i wziął opcję 1. Cytuj Link to post Share on other sites
Mardok 73 Napisano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Ja bym nagiął minimalizm i wziął opcję 1. Wiesz ja się zastanawiam czy to w ogóle ma sens, temperatury są ok więc dodanie kolejnej chłodnicy nie jest niezbędne z punku widzenia wydajności, a chciałem ją dodać aby nie było takiej pustki pod zatoką 5,25" tylko czy opłaca się to robić kosztem wyglądu bo naprawdę nie mam jak ładnie poprowadzić węży w takim układzie ... Cytuj Link to post Share on other sites
arekdbz 13 Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Opcja 2 ze względu na węże będzie znacznie lepsza. Cytuj Link to post Share on other sites
kubapomocny15 242 Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 CPU MAX : 54stC GPU MAX : 41stC weź po testuj jakimś programem który obciąży na 100% wtedy dowiesz się jak sobie układ radzi Cytuj Link to post Share on other sites
Mardok 73 Napisano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Opcja 2 ze względu na węże będzie znacznie lepsza. I chyba na niej się skończy ale to muszę się jeszcze nad kwestią zmiany pompki zastanowić weź po testuj jakimś programem który obciąży na 100% wtedy dowiesz się jak sobie układ radzi Dla testów stabilności było to robione i max odnotowana temperatura na CPU to 65stC w LinX, natomiast podczas "normalnego użytkowania" w tym wypadku na przykładzie 2h gry w BF3 CPU: 61stC GPU: 48stC. CPU: 4,5GHz GPU: 1085MHz Cytuj Link to post Share on other sites
kubapomocny15 242 Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 no to temperatury świetne zwłaszcza gpu, ja w idle mam standardowo ok 37 Cytuj Link to post Share on other sites
Mardok 73 Napisano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Tak czy inaczej postanowiłem wdrożyć ten projekt: http://i.minus.com/ixlY6dWGSMAog.png Czekam na przelew i zamawiam: - Corsair SP120 QE - EK RAD XT 120 - 2x Bitspower SM10/16 G1/4 Matt Black I lecimy dalej Cytuj Link to post Share on other sites
bujok 20 Napisano 12 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Jakieś dwa miesiące temu sprzedałem EK RAD 120 XT (bodajże 80zł, zalana na tydzień). Szału nie robi ta chłodnica, jeśli chodzi o wydajność i lakier się łatwo rysuje. Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 12 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 A potrzebna Ci ta druga chlodnica? Cytuj Link to post Share on other sites
Mardok 73 Napisano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Jakieś dwa miesiące temu sprzedałem EK RAD 120 XT (bodajże 80zł, zalana na tydzień). Szału nie robi ta chłodnica, jeśli chodzi o wydajność i lakier się łatwo rysuje. To jest tylko 1x120 więc pewnie że sama wiele nie zdziała, a rysuj ą się wszystkie, trzeba być delikatnym A potrzebna Ci ta druga chlodnica? Zdefiniuj "potrzebna" To jest tylko dodatkowy klocek do układanki Cytuj Link to post Share on other sites
bujok 20 Napisano 12 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 A potrzebna Ci ta druga chlodnica? A chłodziłeś kiedyś Ivy Bridge i jeszcze do tego GTX 670 na jednej chłodnicy 360? Jak dla mnie, to bym wpakował zamiast 120, 240, ale czytałem worklog i rozumiem dlaczego 120. Mardok już zamówiłeś EK? Może w takim razie Alphacool NexXxoS Monsta 120? Powinna być wydajniejsza od EK. Cytuj Link to post Share on other sites
Mardok 73 Napisano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 A chłodziłeś kiedyś Ivy Bridge i jeszcze do tego GTX 670 na jednej chłodnicy 360? Jak dla mnie, to bym wpakował zamiast 120, 240, ale czytałem worklog i rozumiem dlaczego 120. Mardok już zamówiłeś EK? Może w takim razie Alphacool NexXxoS Monsta 120? Powinna być wydajniejsza od EK. EK jest ze względu na grubość, a raczej jej brak ... To jest najgrubsza chłodnica jak mi tam wejdzie po prostu, ale nic poza jednym SP120 jeszcze nie zamówiłem. Natomiast co do pierwszego pytania przecież teraz mam 3770K @ 4,5GHz oraz GTX670 @ 1085MHz na jednej chłodnicy 3x120 (360) więc nie bardzo rozumiem o co chodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
bujok 20 Napisano 12 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Jakie masz temperatury i na jakim napięciu muszą ci działać wentylatory? Ja w swoim konfigu mam 360 + 240 i mam nadzieję, że bez OC będę mógł skręcić wentyle na 5v. Cytuj Link to post Share on other sites
Mardok 73 Napisano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Jakie masz temperatury i na jakim napięciu muszą ci działać wentylatory? Ja w swoim konfigu mam 360 + 240 i mam nadzieję, że bez OC będę mógł skręcić wentyle na 5v. Chyba jednak nie czytasz tematu, kilka postów wyżej przecież na prośbę kubapomocny15 podawałem temperatury. ... Dla testów stabilności było to robione i max odnotowana temperatura na CPU to 65stC w LinX, natomiast podczas "normalnego użytkowania" w tym wypadku na przykładzie 2h gry w BF3 CPU: 61stC GPU: 48stC. CPU: 4,5GHz GPU: 1085MHz Natomiast co do napięcia pracuję na 12v - w końcu po to kupiłem wersję Corsair SP120 Quiet Edition. Cytuj Link to post Share on other sites
bujok 20 Napisano 12 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 W takim razie Cie przepraszam za zamieszanie. Musiałem gdzieś przeoczyć. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 12 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Może być fajny projekt Cytuj Link to post Share on other sites
Mardok 73 Napisano 14 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) W takim razie Cie przepraszam za zamieszanie. Musiałem gdzieś przeoczyć. Nie masz za co przepraszać Po prostu informacje o które pytałeś były na tej samej stronie zaledwie 2 posty wyżej Może być fajny projekt Postaram się zrobić najlepiej jak umiem, w końcu to już 3ci etap tego LC EDIT: Jednak zajdzie trochę więcej zmian niż dodanie samej chłodnicy, mianowicie planuję zmienić pompkę oraz rezerwuar. Co do rezerwuaru już decyzja zapadał i będzie to dalej zestaw zintegrowany z pompką w zatoce 5,25" a wybór padł na najmniejszego z rodziny EK mianowicie: EK Water Blocks EK-DDC X-RES Laing 100 Acetal CSQ http://www.sleeveking.pl/userdata/gfx/877263f883340b882ee88311311c2b9e.jpg Natomiast co do samej pompki jeszcze dokładnie nie wiem ale na pewno któraś z tycz trzech MCP350/355/35X, wszystko zależy jaką upoluję Nie zamierzam poprzestać na dodaniu tylko jednej chłodnicy dlatego też postanowiłem od razu zadbać o większy przepływ, to na razie tyle BTW: jak by ktoś słyszał lub sam ma na sprzedaż którąś z wymienionych pompek proszę o kontakt Edytowane 14 Listopada 2012 przez Mardok Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Poszukaj na allegro pomp po przewinięciu(są o połowę tańsze od nowych) Cytuj Link to post Share on other sites
Mardok 73 Napisano 14 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Poszukaj na allegro pomp po przewinięciu(są o połowę tańsze od nowych) Już szukałem i póki co nie ma nic ciekawego. Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Ja u niego brałem,możliwe że ma ale niewystawione na Allegro(polecam kolesia,sprzedaje pompy wykonane niemal tak samo jak Swiftech a za połowę ceny) Serbitw Cytuj Link to post Share on other sites
Mardok 73 Napisano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) No niestety ten Pan już nic niema, póki co odstałem jedno PW z ofertą na 350 zobaczę w jakim jest stanie EDIT: I zakupiłem MCP350 powinna wystarczyć Edytowane 15 Listopada 2012 przez Mardok Cytuj Link to post Share on other sites
Sleeveking 58 Napisano 15 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 No to git Ile zapłaciłeś za nią ? Cytuj Link to post Share on other sites
Mardok 73 Napisano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 No to git Ile zapłaciłeś za nią ? 120zł z przesyłką Cytuj Link to post Share on other sites
Sleeveking 58 Napisano 15 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Mamusiu, jak Ty to robisz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts