Skocz do zawartości

Define XL Black Pearl

Recommended Posts

Podpinam się, póki co bardzo mi się podoba Twój mod. W dodatku zastanawiam się nad kupnem Define XL, lub R4 ;)

Zauważ, że jak przedłużysz zatokę 5.25 do samego dołu, to wtedy bedziesz miał jeszcze kilka dodatkowych opcji aranżacji węży.

Cieszę się że się podoba :) Niestety z wężami mam to samo co z kablami, czyli nie chcę ich oglądać więcej niż to absolutnie konieczne, stąd cały ten karkołomny cyrk z upchaniem wszystkiego do zatoki 5,25" - teraz mam niby wszystko wymierzone (dosłownie na styk - co widać np po chodnicy nad płytą) aby wlazło do 5,25" i nie planuję przedłużać zatoki no chyba że podczas montażu zawiodą mnie moje obliczenia i będę musiał.

Po cichu dodam iż zastanawiam się jeszcze nad chłodnicą 1x140 właśnie pod zatoką i raczej dla niej bym to miejsce zachował - ale to na razie taka tylko myśl :)

Tak czy inaczej wracając do rozmieszczenia złączek mam pewną obawę iż w wersji nr. 1 mogę mieć nie lada problem z wygięciem węża bliżej tyłu obudowy ...

Nie znam się za bardzo na LC, ale wydaje mi się, że tą chłodnice 1x140 w przyszłości mógłbyś zmieścić w podobnym "kamuflażu" jak min. z zatoką 5.25 zrobiłeś ;)

Edit: Tylko nie wiem czy to nie pogorszy tego chłodzenia :P

Edytowane przez B o r o

Nie znam się za bardzo na LC, ale wydaje mi się, że tą chłodnice 1x140 w przyszłości mógłbyś zmieścić w podobnym "kamuflażu" jak min. z zatoką 5.25 zrobiłeś ;)

Edit: Tylko nie wiem czy to nie pogorszy tego chłodzenia :P

Zobaczymy, jak będę miał chwilę przytnę kawałek pleksi i zobaczę jak to się będzie prezentować :) A nóż możne mi się spodoba :P

Jak to moja Babcia mawiała "jak nie urok to sraczka" tak czy inaczej problem z przedłużkami to dla mnie nowość...

EPS - od darmacza ni cholery nie chce wejść w gniazdo płyty głównej - no nie i już - kabel z zasilacza czy przedłużka Phobya nie stwarzają takich problemów.

ATX 24pin - od darmacza trzeba - UWAGA - kablem poruszać w górę i w dół aby komputer włączyć, a wtyczki dociśnięte do samego końca - no kurde bez jaj. Podobnie jak wyżej oryginalny kabel czy Phobya - nie ma takich problemów.

Aż się boję o kable 6pin ale mam tylko jeden bo drugi "zapomniał się spakować" do paczki ...

EDIT:

Rozbiłem coś czego nigdy się nie spodziewałem że będę musiał robić na tak drogich przedłużkach ... Mianowicie wszystkie piny we wtyczce EPS rozwarłem za pomocą główki od dość dużej igły natomiast wszystkie piny we wtyczce ATX 24pin ścisnąłem pincetą - póki co wszystko działa i kable "wlazły" ...

http://i.minus.com/ibgCpqhNRuxVOo.JPG

Jako ciekawostka, na układanie kabli zużyłem właśnie drugie opakowanie opasek zaciskowych czyli łącznie 200sztuk!

Edytowane przez Mardok
  • Popieram 3

Huh, to jestem przyznam w szoku, że takie problemy z przedłużkami od darmacza - wszyscy przecież zachwalają jakość i wykonanie. Może płytę masz dziwną, w sensie wtyki męskie niekompatybilne z żeńskimi w przedłużkach ? Czasami się tak zdarza, wbrew pozorom jest dużo rodzajów pinów i nie wszystkie ze sobą w pełno zgodne.

Hah ale ładnie z tyłu, u mnie burdel ^^

Oj całą elektrykę to ja już przerabiałem chyba z 10 razy jak nie lepiej. Dalej nie jestem do końca zadowolony ale lepiej już się chyba u mnie nie da, obecnie wygląda tak:

http://i.minus.com/iO6WwGEvluEHu.JPG

Huh, to jestem przyznam w szoku, że takie problemy z przedłużkami od darmacza - wszyscy przecież zachwalają jakość i wykonanie. Może płytę masz dziwną, w sensie wtyki męskie niekompatybilne z żeńskimi w przedłużkach ? Czasami się tak zdarza, wbrew pozorom jest dużo rodzajów pinów i nie wszystkie ze sobą w pełno zgodne.

Płyta nie jest dziwna a wręcz bardzo normalna ot zwykły ASUS, do tego przedłużki Phobya czy zasilacz BQ nie ma najmniejszych problemów z moimi gniazdami. Tak czy inaczej z EPS sobie poradziłem ale ATX coś nie wzbudza mojego zaufania ...

• Popieram 1

Chciał bym mieć taki porządek w budzie, ale póki co w laptopie nie ma co "sprzątać" :D

Z tymi przedłużkami, to chyba miałeś po prostu pecha, tak jak pisze Sleeveking ;p Tak czy inaczej, powodzenia w kontynuacji moda.

Można układać przewody od nowa albo nawet oploty dać :P znam takich.

Sam mod jest dość ciekawy lecz ciut za dużo carbonu.

Edytowane przez matt105

Można układać przewody od nowa albo nawet oploty dać :P znam takich.

Sam mod jest dość ciekawy lecz ciut za dużo carbonu.

Po rozj***niu mobo w laptopie, już się w tego typu rzeczy nie bawię %-)

Ale już nie spamujmy tutaj. Czekamy na postępy, a ja osobiście mogę też czekać na jakąś inspirację do mojej przyszłej budy :P

Carbon to kwestia gustu i albo się podoba albo nie, jak dla mnie jest ok. Dziś powinienem dostać paczkę z kolejnymi fillportami oraz cześć złączek - pozwoli mi to popchać trochę prace nad zatoką 5,25" ale dalej nie mam węży, minęło już 15dni od daty złożenia zamówienia a węży jak nie było tak nie ma ... Aby było ciekawiej mam mały problem ze śrubami montującymi grill do topu obudowy - zahaczają o chłodnicę. Po krótkiej wymianie zdać z ELDER (pewnie cześć osób kojarzy tego Pana) wymyśliłem że zakupię 4 śruby M3x05 z podkładkami i powinny się zmieścić - zabieg czysto estetyczny bo zarówno grill jak i chłodnica trzymają się bardzo dobrze. Na koniec kwestia przedłużek od darmacza - EPS jest zamontowany i działa natomiast dalej mam zastrzeżenia co do ATX 24pin - jakoś nie wzbudza mojego zaufania, chyba będę musiał się temu dokładniej przyjrzeć.

To na razie tyle :)

EDIT:

Dzisiaj przyszło:

http://i.minus.com/ibuITYsibypFOj.JPG

No cóż pozostało czekać już tylko na paczkę z cooling.pl z wężami oraz śruby z bit-tech i w końcu mam komplet do składania :)

EDIT2:

Ok przymiarka zrobiona, miejsce na otwory zaznaczone - jutro do wiercenia:

http://i.minus.com/i6hd0kAbzWfyG.JPG

EDIT:

I kolejny klocek gotowy do instalacji, nie ma to jak zaślepka za prawie 3 stówy :P

http://i.minus.com/iVM2oA9vgjebE.JPG

http://i.minus.com/iYZUcqfuCNaqC.JPG

Edytowane przez Mardok
  • Popieram 1

Czy by się nie dało zamontować pompki na samym dole i ukryć ja tam wyprowadzając w niższym poziomie fliporty. Przecież tyle miejsca jest przy tym wiatraku z przodu na dole. Nawet za tym wiatrakiem można zamontować kieszeń z dyskami. Wiatrak by dmuchał na dyski.

Jest trochę możliwości? Tyle tylko jak właściciel ma swoje priorytety, a może to jest związane z kosztami wprowadzać modyfikacje teraz, jak projekt jest ku końcowi. Trochę trudno .............

Edytowane przez seele

Czy by się nie dało zamontować pompki na samym dole i ukryć ja tam wyprowadzając w niższym poziomie fliporty. Przecież tyle miejsca jest przy tym wiatraku z przodu na dole. Nawet za tym wiatrakiem można zamontować kieszeń z dyskami. Wiatrak by dmuchał na dyski.

Jest trochę możliwości? Tyle tylko jak właściciel ma swoje priorytety, a może to jest związane z kosztami wprowadzać modyfikacje teraz, jak projekt jest ku końcowi. Trochę trudno .............

Nie bardzo, tam w przyszłości planowana jest chłodnica 1x140mm. Edytowane przez Mardok

Zmieści się patrzyłeś jakie wymiary ma taka chłodnica ? Wymiary: 197x 145x 60mm

No tak jak planujesz pewnie tak zrobisz..................

Ja już się zastanawiam na dole dać 3*140 tzn wymienić u siebie

3x140 chciałem u siebie dać na top ale nie wejdzie, cóż moja obudowa jest zdecydowanie mniejsza od twojej. Natomiast wymiary 1x140 zaczynają się od 177mm tak więc spokojnie - mowa oczywiście o wysokości. Więc póki co moja 3x140 leży i się kurzy gdyż jedynie 3x120 dało się wcisnąć a konfiguracje z chłodnicą poza obudową strasznie mi się nie podobają - miałem tak kiedyś i wolałbym już do tego nie wracać ...

czemu ci 3x140 nie wejdzie?

Jest za gruba i za szeroka. Zahaczała by o mobo i nie weszłaby w zatokę 5,25".

EDIT:

Wczoraj w mojej głowie narodził się projekt przedłużek, dzisiaj dostałem odpowiedź od sklepu SleeveKing.pl że mogą mi takie przedłużki wykonać na zlecenie :) Gotowy produkt powinienem otrzymać na początku przyszłego tygodnia.

Ostateczny projekt wygląda tak:

http://i.minus.com/iCtFMXlr67Ptf.png

- wtyczki czarne

- oploty białe i czarne

- rurka termokurczliwa pod kolor oplotu

Jak przyjdą to pochwalę się zdjęciami :)

Edytowane przez Mardok

A co z przedłużkami od darmacza? Sprzedajesz je może?

Jak będę miał oba wybiorę sobie jeden a drugi pójdzie na sprzedaż :)

Jak to w życiu bywa teoria a praktyka to dwie różne rzeczy ;) Znalazłem w domu jakieś stare węże brudne i za duże ale do pierwszej przymiarki w sam raz, po 2h kombinowania w końcu udało mi się upchać wszystko do zatoki 5,25" i powiem że nie było to łatwe. Z racji tego że nie mam jeszcze wszystkich elementów musiałem łączyć "na raty".

Pierwsze zdjęcie przedstawia powrót do rezerwuaru i tutaj sprawa jest raczej prosta:

http://i.minus.com/ij9eGR9f0KOAT.JPG

Komplikacje pojawiły się dopiero tutaj, czyli jak wyjść z tej cholernej chłodnicy - po wielu różnych koncepcjach dopiero taka konstrukcja umożliwiła mi podłączenie węza bez jego zaginania. Na zdjęciu nie ma już powrotu do rezerwuaru bo nie mam aż tylu kolanek - dokładnie jedno za mało.

http://i.minus.com/isWXCtrFHtzLG.JPG

I aby nie było za łatwo to jeszcze fillport do napełniania układu jest na "dachu":

http://i.minus.com/iba0FloC6dTNyu.JPG

Tak czy inaczej - wlazło :P