donmaras 0 Napisano 29 Września 2012 Udostępnij Napisano 29 Września 2012 (edytowane) Witam Was serdecznie .Jak w temacie napisałem posiadam płytę główną asus crosshair iii formula z SATA 2 3Gb/s (jeżeli się mylę to mnie poprawcie) . Na dysku zamierzam mieć system + kilka gierek więc ok 250 GB raczej na dwuch partycjach . Moim największy dylematem jest mianowicie to czy zainwestować w dysk z SATA 3 - czy SATA 2 na płycie jest kompatybilne z SATA 3 dysku ? Kwestia podłączenie - wybaczcie jestem laikiem . A kolejna sprawa to czy inwestycja w Vertex 4 lub SAMSUNG 830 nie mija się z sęsem ( duże koszty małe efekty w wzroście wydajności ) ? Proszę o poradę .procesor - Phenom II X4 975ram - 8 GBgrafika - Radeon HD 6970zasilacz - Corsair HX 850 Wsystem - Windows 7 64bit Edytowane 29 Września 2012 przez donmaras Cytuj Link to post Share on other sites
badbwoy 5 Napisano 29 Września 2012 Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Płyta osbługuje wg strony Asusa 5 portów sata3 wiec podłacz ssd na system i programy a dostaniesz niezle przyspieszenie.Reszte badziewia daj sobie na zwyklego talerzowca ( taki ssd do 120 gb da rade na system i 1 czy 2 gierki).Mam i sobie chwale. Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 29 Września 2012 Udostępnij Napisano 29 Września 2012 SSD SATA3, działajac w trybie SATA2, wypadają dość słabo. Zdecydowanie gorzej niż najlepsze SSD zaprojektowane pod SATA2. Sam to testowałem i bardziej spodziawałem się raczej spłaszczonej góry wykresu, przy granicy przepustowości SATA2 ale w praktyce okazało się, że osiągi były znacznie gorsze od próbki 0,5kB do samej góry. SSD SATA2 wypadł zdecydowanie lepiej. Bardzo dobre SSD 120GB pod SATA2 możesz dostać już od 240zł. Cytuj Link to post Share on other sites
donmaras 0 Napisano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2012 (edytowane) Dzięki za wasze opinie Specyfikacja mojej płyty głównej : http://pl.asus.com/M...#specifications Chipset SB750 1 kanał UltraDMA 133/100/66 for up to 2 PATA devices 5 portów SATA 3 Gb/s (rozumiem to jako 3 Gb/s anie jak SATA 3 ? ) obsługą RAID 0,1,5,10,JBOD 1 x External SATA 3Gb/s port on rear (SATA On-the-Go) * Due to the Windows XP/ Vista limitation, the RAID array with the total capacity over 2TB cannot be set as a boot disk. A RAID array over 2TB can only be set as a data disk only. Ewentualnie jaki dysk SSD SATA II byś polecił ale raczej ok 250 GB a dwoma partycjami lub może jest lepiej mniejszy na system + większy na gierki itd Edytowane 29 Września 2012 przez donmaras Cytuj Link to post Share on other sites
wallhack 125 Napisano 29 Września 2012 Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Mogę zapytać ile dysków przetestowałeś, skoro piszesz "wszystkie dyski z SATA II", "wszystkie dyski z SATA III"? Cytuj Link to post Share on other sites
donmaras 0 Napisano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Kogo się pytasz ? Cytuj Link to post Share on other sites
wallhack 125 Napisano 29 Września 2012 Udostępnij Napisano 29 Września 2012 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/Saddamcapture.jpg/220px-Saddamcapture.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
donmaras 0 Napisano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2012 On już chyba Ci nie odpowie . Cytuj Link to post Share on other sites
playhard 4 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 ocz vertex 2 Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) Mogę zapytać ile dysków przetestowałeś, skoro piszesz "wszystkie dyski z SATA II", "wszystkie dyski z SATA III"? Gdzieś Ty w ogóle widział w moim poście 'wszystkie', LOL. Sam testowałem corsair force2 i force3gt na kontrolerach SATA2 i SATA3, a te wykresy dają podobne wnioski: http://public.arch3d.fr/img/read.jpg http://public.arch3d.fr/img/write.jpg Edytowane 30 Września 2012 przez saddam Cytuj Link to post Share on other sites
wallhack 125 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Napisałeś "SSD", a nie "2 egzemplarze SSD, które testowałem" Te wykresy, które wkleiłeś chyba nie różnicują dysków ze względu na wydajność na porcie sata II/III. Z tego co ja przeglądałem testy to samsung 830 wypada bardzo dobrze na SATA II, żaden dysk starej generacji nie wypada "znacznie lepiej". Cytuj Link to post Share on other sites
Quotermain 1 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 - link do testu OCZ Vertex 4 podpiętego pod Sata II (wypada całkiem dobrze). Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Napisałeś "SSD", a nie "2 egzemplarze SSD, które testowałem" Te wykresy, które wkleiłeś chyba nie różnicują dysków ze względu na wydajność na porcie sata II/III. Z tego co ja przeglądałem testy to samsung 830 wypada bardzo dobrze na SATA II, żaden dysk starej generacji nie wypada "znacznie lepiej". Weź już nie kręć. Proponuje też nauczyć się odczytywać dane z wykresu. Masz przecież po 2 wykresy do niektórych SSD + magiczny parametr 6Gbps. Zgadnij co to oznacza. Dokładnie widać, że corsair F120 SATA2 wypada najlepiej z wszystkich SSD w trybie SATA2. Cytuj Link to post Share on other sites
wallhack 125 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Pomijając fakt, że wykres jest nieczytelny, to dyski z interfejsem SATA II są już niedostępne w sklepach. Nie widzę też w teście naprawdę dobrych SSD, jak samsung 830 czy crucial m4, z tego co się orientuję one wypadają bardzo dobrze, również na sata II. Cytuj Link to post Share on other sites
donmaras 0 Napisano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Raczej zdecyduję się na jakiś SATA 3 , ale napiszcie mi czy podłączenie takowego dysku do płyty głównej z SATA 2 wymaga jakiś specjalnych kabli ( przejść ) oraz czy muszę wgrać jakieś sterowniki ( płyta główna ) ? Cytuj Link to post Share on other sites
currahee 292 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Niczego specjalnego nie wymaga, SATA jest kompatybilne wstecz, to jest standard więc tak czy inaczej będzie działać. A co do wydajności to sam miałem Vertexa 2 na SATA II a teraz mam Agility3 na SATAIII oba działały z tą samą płytą na kontrolerze SATAII (Sabertooth 55i) i lepsze wyniki ma Agility3 mimo, że nie działa w swoim natywnym trybie SATA III. Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Bez sensu kupowac SSD pod SATA2 bo maja gorsze kontrolery i sa bardziej zawodne. Sam majac SATA2 kupilem dysk pod SATA3 i wydajnosc wzgledem HDD i tak o niebo wzrosla. A niebawem wymienie mobo na majace SATA3 i mam juz gotowy wypasiony dysk, nie musze kupowac nowego. Cytuj Link to post Share on other sites
donmaras 0 Napisano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Wielkie dzięki za cenne porady . Ostatecznie zaszalałem i zamówiłem Samsung SSD 830 SERIE 256GB SATA III . Czy dobrze czy zle dowiem się wkrótce . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts