Eklerek 642 Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Witam, Obudowa Full Tower już mi się chyba znudziła - duże, nie ma swobody w przenoszeniu, nie potrzebny mi taki kloc, bo LC to jednak strata kasy. Tak sobie myślę żeby ją sprzedać i przy okazji zmiany platformy przejść na mini ITX. Obudowa jaką wypatrzyłem to Bitfenix Prodigy. Może wystarczyłby nawet Cooler Master Elite 120, ale po zerknięciu na panujące w niej temperatury - odpuściłem sobie. Procesor jaki będę kupował to albo i5 2400(ewentualnie jakieś Ivy) albo 2500k(może się trafi w dobrej cenie). No i potrzebna mi płyta główna - tu jest problem, nie mam rozeznania w mITX I teraz pytanie: Jakie zalety i wady ma takie rozwiązanie? Może nie warto pakować się w mini ITX i kupić np. Corsaira 300R i płytę główną w normalnym rozmiarze? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Ja bym się w coś takiego nie pakował. Przyznam, że kiedyś też mi przyszło na myśl żeby zbudować se min komp ale wydajny. Ale jak się zacząłem nad tym dłużej zastanawiać to doszłem do wniosku że to głupi pomysł. Jak chcesz małego kompa to laptop. Takie jest moje skromne zdanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Głupi pomysł, bo? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 (edytowane) Głupi pomysł, bo? Bo co Ci to tak naprawde daje? Będziesz miał troche mniejszą bude, no dobra może nawet więcej niż troche ale też ścisk w środku. Wyższe temp. kombinacje z układaniem kabli. Naprawde masz tak mało miejsca? Piszesz, że Ci się duża obudowa znudziła ale kupisz se małą i też Ci sie zaraz znudzi. A do czego Ci będzie służył przede wszystkim? Aha i jeszcze musisz korzystać ze zintegrowanej dźwiękówki. Edytowane 28 Września 2012 przez rezerwuar Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Będę miał mniejszą budę, którą będę mógł postawić na biurku i bez problemu w każdej chwili przenieść. ale też ścisk w środku. Wyższe temp. kombinacje z układaniem kabli.Teraz to dopiero mam kombinacje z układaniem kabli, a trochę wyższe temp to nie problem - będzie tylko niewielkie OC. A do czego Ci będzie służył przede wszystkim?Internet, Corel, gry. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 http://vr-zone.com/articles/asus-p8z77-i-deluxe-review-redefining-the-itx-gaming-pc/15357.html Cytuj Link to post Share on other sites
Spojler 23 Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 (edytowane) Ja sam przeszedłem z mITX na ATX gdyż dostawałem białej gorączki jak miałem coś dodatkowego podłaczyć. Miałem nawet specjalny zasilacz SFX 400W (więcej się nie da) i miałem cholerne problemy bo podłączyć 2 dyski. Komputer świrował bo miał za mało mocy co dopiero jak chcesz podłączyć grafe na PCI-X to życzę powodzenia w grach. A jak kumpel przychodził z dyskiem to o tych ściśniętych kabli dostawałem białej gorączki i chciałem już je nożyczkami obcinać Jestem twierdzenia że stary poczciwy Tower nie jest taki zły. Jak chcesz coś mniejszego to kup se laptopa. BTW: pozatym w budzie wszystkie komponenty będziesz miał dosłownie milimetry od siebie. Jak już sobie takiego złożysz to możesz pomażyć o szybkim i łatwym dostępie do części. Edytowane 28 Września 2012 przez Spojler Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Jak miałeś jakąś malusieńką obudowę to się nie dziwię... Tu jest mowa o Bitfenix Prodigy. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Ale ta buda jest duża jak na mini. Jak dla mnie bez sensu poza tym gdzie Ty z nią będziesz łaził. Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Wy jesteście nienormalni... Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Wy jesteście nienormalni... Cytuj Link to post Share on other sites
Ambasador 16 Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Jest nas 2, bo ja też myślałem nad takim rozwiązaniem ;-p Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Eklerek jak najbardziej podpisuję się pod Twoim pomysłem... a pan parę postów powyżej jak "doszł do wniosku" (jak inaczej odmienić wyraz "doszłem"?), no cóż (tym razem bez mojego wrednego komentarza, bo już 2 ostrzeżenia są) Moim zdaniem wspomniany BitFenix, do tego P8H77-I + jakiś i5-2400 i niezbyt gorące GPU aka HD 7850 i masz malutkiego potworka. Zasilanie nie będzie problemem bo BF mieści normalny zasilacz ATX, a jako dysk wrzuć sobie 240GB SSD i tyle Btw. ja przez moją Switch 810 nie mam gdzie położyć nóg, ale w nic mniejszego LC nie wrzucę Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 29 Września 2012 Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Eklerek jak najbardziej podpisuję się pod Twoim pomysłem... a pan parę postów powyżej jak "doszł do wniosku" (jak inaczej odmienić wyraz "doszłem"?), no cóż (tym razem bez mojego wrednego komentarza, bo już 2 ostrzeżenia są) Moim zdaniem wspomniany BitFenix, do tego P8H77-I + jakiś i5-2400 i niezbyt gorące GPU aka HD 7850 i masz malutkiego potworka. Zasilanie nie będzie problemem bo BF mieści normalny zasilacz ATX, a jako dysk wrzuć sobie 240GB SSD i tyle Btw. ja przez moją Switch 810 nie mam gdzie położyć nóg, ale w nic mniejszego LC nie wrzucę Podaj mi w takim razie czym taki mały komp góruje nad zwykłym midi tower poza wielkością, która przy tej budzie(Bitfenix) wcale nie jest taka mała. Cytuj Link to post Share on other sites
batdal 55 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) idzie "tylko" o wielkosc latwiej to gdzies ustawic i z********* wyglada . Ja bym się w coś takiego nie pakował. Przyznam, że kiedyś też mi przyszło na myśl żeby zbudować se min komp ale wydajny. Ale jak się zacząłem nad tym dłużej zastanawiać to doszłem do wniosku że to głupi pomysł. Jak chcesz małego kompa to laptop. Takie jest moje skromne zdanie. No prosze cie zaden laptop porownac sie nie da , twoja konfiguracja z plyta mATX bedzie miala te same temperatury i wydajnosc w mojej budzie tylko ze twoja jest ze 2x wieksza . 2 Wiatraki 120 na front przy tak malej glebokosci obudowy i cisniesz OC jak w "normalnej" wielkosci. Fakt ukladanie kabli zajmuje sporo czasu tylko ile razy bede to robil? To moja buda (ja mam czarna) Dajesz zasilacz wiatrakiem do srodka + chlodzenie http://www.scan.co.u...6-1366-amd-am3- I procek chlodzi sie pasywnie bo wiatrak zasilacza jest 1 mm nad chlodzeniem swietne Rynek mitx rosnie szybko bo ceny nie sa takie jak kiedys i wyglad zaczyna miec znaczenie Edytowane 30 Września 2012 przez batdal Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 jestem za tym pomyslem. jakies IVY+ 7850 i super sprzet. silverstone, lian li maja fajne budy w tym rozmiarze. obejrzyj sobie i cos wybierz. zasiłke mozna wziac fortrona egn. ma krotkie kable, wiec idealny do mITX- latwiej sie bedzie ukladac. plyty do wyboru do koloru: http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z77e-itx-471793/ http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h61m-itx-420716/ http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-h61n-usb3-423086/ Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Wracam Co myślicie o płycie Asrock H67M-ITX/HT? Mogę ją mieć z pełnym wyposażeniem za 220 + kw. Teraz tylko znaleźć fajną ofertę na Ivy. A, no i jakiś RAM by się przydał. . Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 http://hdtvpolska.com/topic/25346-htpc-na-asrock-h67m-itxht/ tu masz cos o tej plycie napisane. Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2012 (edytowane) Tam jest tylko notka o pilocie/odbiorniku Chodzi mi o waszą opinię Ogólnie podoba mi się antena wi-fi w wyposażeniu No i jest problem z procesorem, nie wiem czego konkretnie szukać. i5 2400 czy Ivy? Ta płyta pozwoli mi wykorzystać Quick Synca itd? Adobe Premiere Pro czy Sony Vegas w ogóle wspierają tą technologie? Edytowane 3 Października 2012 przez Eklerek Cytuj Link to post Share on other sites
kr1t1c 33 Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Raczej ciężko Ci będzie uzyskac jakiś konkretne odpowiedzi o tych płytach tutaj na forum. mITX to niespotykany temat tutaj Ja posiadam Asrocka Z77E-ITX i moge Ci go polecić ale mało nie kosztuje. Jak kupujesz płyte mITX do Prodigy to popatrz na umieszczenie socketu. Tylko płyta Asusa na z77 pozwoli ci na zamontowanie radiatora typu tower, ponieważ posiada socket na środku. W reszcie płyt znajduje sie on koło slotu pcie i można uzywać tylko horyzontalnych coolerów albo chłodzenia wodnego. Popatrz tez na Fractal Design Node 304. Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2012 ak kupujesz płyte mITX do Prodigy to popatrz na umieszczenie socketu. Tylko płyta Asusa na z77 pozwoli ci na zamontowanie radiatora typu tower, ponieważ posiada socket na środku. W reszcie płyt znajduje sie on koło slotu pcie i można uzywać tylko horyzontalnych coolerów albo chłodzenia wodnego. Rzeczywiście. Nie pomyślałem o tym. Heh, lekko mówiąc lipa. Na tego Asusa na Z77 mnie zbytnio nie stać, a cooler, jest jakiś dobry i przede wszystkim cichy, którego da radę zamontować na tym Asrocku na H67? Cytuj Link to post Share on other sites
kr1t1c 33 Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Dobry i cichy jest Cooler Maste GeminII SF524. Ale on powinien mieć wentylator nawiewny w obudowie nad nim a nie z przodu tak jak w przypadku coolerów typu tower. Ogólnie jak nie będziesz podkręcać to powinno byc cicho i chłodno nawet na horyzontalnym. Tylko wtedy nie wykorzystujesz potencjału Prodigy i marnujesz dużo miejsca (można kupić mniejszą obudowę która to pomieści). Możesz tez pomyśleć nad wodnym AIO. A co powiesz na Silverstone SG05-450 (obudowa z bardzo dobrym zasilaczem 450W) za ok 500 zł (SG05 222 x 176 x 276 mm vs Prodigy 250 x 404 x 359 mm, to jest ok 3x więcej) Do tego kupujesz Prolimatech Samuel 17 - ok 160 zł (można też inne tańsze) Mniejszej obudowy z wydajniejszym chłodzeniem juz się nie da (chyba że wstawić do tego wodne ale wtedy nie ma miejsca na dysk). Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2012 (edytowane) Nie będzie OC procesora - nie stać mnie na model z odblokowanym mnożnikiem. I tu nie chodzi o jak najmniejszego kompa. W porównaniu do obecnej obudowy Prodigy to będzie mikrus. Chcę żeby zestaw był niesłyszalny i wydajny - to wszystko Woda? Może będzie, ale to nie teraz. H100 z Enermaxami T.B. Silence albo jakaś konkretniejsza konstrukcja. Edytowane 4 Października 2012 przez Eklerek Cytuj Link to post Share on other sites
kr1t1c 33 Napisano 5 Października 2012 Udostępnij Napisano 5 Października 2012 (edytowane) W takim razie smiało moge Ci polecić geminii sf524 (lub s524), do tego przenieś wentylator w prodigy ten wyciągowy na góre obudowy i obróć go żeby działał jako intake. Jak uzywasz horyzontalnego coolera to wentylator wyciagowy nie jest tak istotny, ważniejszy jest nadmuch na cooler. Edytowane 5 Października 2012 przez kr1t1c Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Dobrze, po kilku dniach wracam z łupem Może nie takim jak zakładał temat, ale co tam. Otóż zakupiłem i7 870 oraz Asusa P7P55D-E PRO za całe 570 zł. Dodatkowo znalazł się potencjalny kupiec na moją obudowę. Teraz mam dylemat... Czy sprzedawać tego i7 i Asusa, czy może je sobie zostawić? Jak miałbym to zostawiać, to potrzebna byłaby jakaś mała, fajna buda mieszcząca płytki ATX. Jeśli nie, to mogę za 300 zł kupić używkę Asusa P8H77-I oraz cooler Prolimatech Samuel 17 za 110 zł. Tak czy siak do tego wszystkiego potrzebny jest RAM. 8GB - to chyba jasne. Nie wiem tylko czy brać Geil Black Dragony czy może coś z radiatorem. A i 1x8GB czy 2x4GB? Wiem, że Dual Channel i te sprawy, ale może do tej jednej kostki 8GB dołożyłbym drugą taką samą w niedługim czasie? Przy tych cenach to chyba nie jest zły pomysł Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts