kojo92 0 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 (edytowane) Witam, jako że nie mogłem kupić nigdzie w moim mieście takiej przejściówki a nie chce mi się czekać na przesyłkę z internetu wykonałem ją sam, oceńcie czy została wykonana poprawnie, głównie chodzi mi o to czy kable czarne są w dobrych miescach i czy mogą być na odwrót?( nie wiem w jakim dziale powinien być ten temat, ale przeróbka to modding więc chyba dobrze ) http://s6.ifotos.pl/mini/molex-to-_xrhrnpp.JPG Edytowane 27 Września 2012 przez kojo92 Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Nie mogłeś nigdzie takiej przejściówki kupić, bo nie będzie działać! Molex daje tylko jakieś 30W, a zasilanie procesora potrzebuje ponad 100W. Trzeba by ze 3 molexy albo nawet 4 połączyć razem, aby dały taką moc która wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
kojo92 0 Napisano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2012 (edytowane) Nie mogłeś nigdzie takiej przejściówki kupić, bo nie będzie działać! Molex daje tylko jakieś 30W, a zasilanie procesora potrzebuje ponad 100W. Trzeba by ze 3 molexy albo nawet 4 połączyć razem, aby dały taką moc która wystarczy. No tak wiem, Tylko że na płycie głównej mam złącze na 8 pinów, a na zasilaczu mam jedną kostkę cztero pinową i brakuje mi po prostu czterech pinów dlatego musiałem dorobić, a kupić mogłem w internecie są nawet takie.Mam wątpliwości co do tych czarnych kabli czy są w dobrej kolejności, bo jeśli dobrze wyczytałem to jeden to masa 12v a drugi to 5v, nie chce tego pomieszać bo kiedyś w samochodzi tak usmażyłem sonde, więc jak będzie? dalej za mało? Ile W daje 4 pinowa kostka z zasilacza? Edytowane 27 Września 2012 przez kojo92 Cytuj Link to post Share on other sites
Eidems 4 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Dlaczego dotykasz się czegoś czego w ogóle nie potrafisz zrobić? Pod drugie, pomyliłeś spawarkę z lutownicą? Nie wiesz co to lutownica, pasta do lutowania, cyna, rurka termokurczliwa i oplot (opcjonalnie)? Po trzecie, potrafisz czytać ale teraz pytanie podchwytliwe, ze zrozumieniem? Więc weź do rączki manual od płyty głównej (jeżeli wiesz co to jest), i przeczytaj dokładnie instalacje płyty głównej krok po kroku. Jeżeli już przebrniesz przez to, powinieneś się dowiedzieć, że najprawdopodobniej, tylko jedna wtyczka 4pin wystarczy (jeżeli nie zainwestuj w nowy zasilacz) Po czwarte, nie oszukujmy się, jeżeli tak robisz jakąkolwiek przejściówkę, czy inne rzeczy związane z komputerem/elektroniką, odpuść sobie i idź grać sobie w cs'a Pozdrawiam 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gienekot 0 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 No tak wiem, Tylko że na płycie głównej mam złącze na 8 pinów, a na zasilaczu mam jedną kostkę cztero pinową i brakuje mi po prostu czterech pinów dlatego musiałem dorobić, a kupić mogłem w internecie są nawet takie.Mam wątpliwości co do tych czarnych kabli czy są w dobrej kolejności, bo jeśli dobrze wyczytałem to jeden to masa 12v a drugi to 5v, nie chce tego pomieszać bo kiedyś w samochodzi tak usmażyłem sonde, więc jak będzie? dalej za mało? Ile W daje 4 pinowa kostka z zasilacza? Ja też posiadam płytę z 8 pin i mam wpiętą jedynie 1 wtyczkę 4 pin . Wsio działa jak trza. Cytuj Link to post Share on other sites
kojo92 0 Napisano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Dlaczego dotykasz się czegoś czego w ogóle nie potrafisz zrobić? Pod drugie, pomyliłeś spawarkę z lutownicą? Nie wiesz co to lutownica, pasta do lutowania, cyna, rurka termokurczliwa i oplot (opcjonalnie)? Po trzecie, potrafisz czytać ale teraz pytanie podchwytliwe, ze zrozumieniem? Więc weź do rączki manual od płyty głównej (jeżeli wiesz co to jest), i przeczytaj dokładnie instalacje płyty głównej krok po kroku. Jeżeli już przebrniesz przez to, powinieneś się dowiedzieć, że najprawdopodobniej, tylko jedna wtyczka 4pin wystarczy (jeżeli nie zainwestuj w nowy zasilacz) Po czwarte, nie oszukujmy się, jeżeli tak robisz jakąkolwiek przejściówkę, czy inne rzeczy związane z komputerem/elektroniką, odpuść sobie i idź grać sobie w cs'a PozdrawiamJa nie mam żadnych problemów, Ty chyba masz problemy ze wzrokiem i z myśleniem, bo na zdjęciu widać że jest założona termokurczliwa opaska i tak, wiem jak wygląda lutownica i spawarka, lutować umiem, pytanie było czy jest wykonana poprawnie, więc odpowiadaj na pytania a nie mędrkuj. Gienkot dziękuję za informacje Cytuj Link to post Share on other sites
OldSmuggler 48 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Pomijam fakt ludzi których ego przerasta doświadczenie (lub jego brak) i wolą opieprzać kogoś nie powiedzieć i/lub wytłumaczyć. Sprawdź na internecie poprawne ułożenia kabli pamiętaj tylko by sprawdzić stronę molexa, by kable nie były do góry nogami. Co do adaptera Molex-CPU pin są adaptery, które mają 2 molexy do 8 pinowego wejścia do płyty tak więc każdy ma prawo liczyć, że molex przejdzie na wejście CPU. Molex przy 12V jest w stanie utrzymać 144W. Kwestia typu procesora i OC (lub jego braku). Adaptery tego typu są określane jako zło ostateczne. Jak wyżej Ci podpowiadają - sprawdź książeczkę płyty plus sprawdź pobór twojego procesora. Jak ją podłączysz pierw staraj się nie przesadzać z testowaniem CPU jeśli nie masz dobrych zabezpieczeń w zasilaczu. Nie wspominam, że wszystko robisz na własną rękę i nikt nie jest tutaj odpowiedzialny @Gienekot Wszystko zależy od wymaganej mocy procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 W ZDECYDOWANEJ większości przypadków, i mówię to z własnego doświadczenia, jedna wtyka 4pin wystarczy żeby wszystko poprawnie śmigało. Smuggler ma całkowitą rację- wszystko zależy od wymaganej mocy procka. Drugie 4pin wymagane jest zazwyczaj dopiero przy OC. Pierwsza sprawa---> instrukcja od płyty i czytamy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts