Skocz do zawartości

RAM do gier - 1866MHz CL9 czy 1600 MHz CL8 ?

Recommended Posts

Kolega nie chce podkręcać o czym pisał.

Co lepsze w teorii wystarczy podzielić MHz przez CL

1866 / 9 = 207,3

1600 / 8 = 200

Ale skoro masz płytę której i procka z domyślną prędkością taktowania 1600 to bez podkręcania oba wspomniane ramy będą chodzić z taką właśnie częstotliwością. Czyli

1600 / 9 = 177,8

1600 / 8 = 200

Tyle teorii.

Odpowiedź co się bardziej opłaca jest złożona...

Pytanie ile masz pieniędzy, czy chcesz robić na tym coś więcej niż grać.

Jeżeli ceny są podobne, nie myśląc o kręceniu brałbym 1600 CL 8

• 2 tygodnie później...

Zauważyłem że np. Kingstony Grey, Blue przy 1600 mają 1,65V napięcie - a więc wyższe (temperatury).

Czy dobrze rozumiem 1600 cl9 najtańsze = najmiej problemów?

PC do grafiki 2D.

Nie chodzi o to, że nie ma większego sensu dopłacać do droższych ramów bo różnica w wydajności szczególniech w grach jest żadna.Lepiej wziąć 1.5v niskoprofilowe.

Nie chodzi o to, że nie ma większego sensu dopłacać do droższych ramów bo różnica w wydajności szczególniech w grach jest żadna.Lepiej wziąć 1.5v niskoprofilowe.

Dzięki rezerwuar, a dałbyś jakieś linki do ciekawychi lw i 1,5, 1600-1866.

A CL 11 nie będzie ograniczeniem?

Polecam nowe, mało znane jak na razie, ale za to wspaniałe Patrioty Viper 3.

Kupisz za 165zł 2x4GB 1600 MHz CL9 i zrobisz lekko CL8 i 1866 MHz ;)

Miałem swojego czasu vipery jeszcze DDR2, matko co to były za pamięci do podkręcania :) Jak złoto chodziły :D Standardowo 1066MHz CL5 i dało się z nich wycisnąć1200MHz z CL5, albo jeszcze cośtam więcej, nie pamiętam :) Jak na DDR2 to całkiem chyba. Więc myślę że DDR3 to też udane konstrukcje, chociaż piszą że standardowo 1,65V mają,a moje Vengaeance na 1,5V Cl8 śmigają 1600, i 1866 z CL8 spokojnie również po podbiciu napięcia. Edytowane przez mrgibbass
  • 4 miesiące temu...

Pany nie kupiłem i pluję sobie w brodę. Czy pamięci deczko podrożały? Niedawno 8gb/1600 można było kupić za ok. 1,5 stówki.

Widzę że teraz ta sama ilość sporo powyżej 2-óch.

Pomóżcie jeszcze raz znaleźć tanie 8gb 1600 Cl9 low voltaż i najlepiej niski profil. Myślę też nad jedną kością aby w przyszłości drugą 8-kę dokupić.

• 2 tygodnie później...