Skocz do zawartości

Wymiana wentylatora 135mm zasilacz xfx

Recommended Posts

Witam.

Złożyłem ostatnio nowy komputer, starałem się dobrać komponenty tak aby całość była w miarę cicha.

Niestety nie udało mi się bo zasilacz XFX pro 650w jest dla mnie ZDECYDOWANIE za głośny.

Po rozebraniu zasilacza okazało się wentylator to ADN512UB-A90 czyli 135mm chodzący z prędkością 2500rpm. Otwory wentylatora mają rozstaw 120mm, czyli dosyć niestandardowo. Przeszukałem trochę rynek i nie znalazłem produktu którym mógłbym zastąpić ten wentylator. W związku z tym pozostają mi 2 opcje

1. kontroler obrotów

2. dobry wentylator 120mm + jakiś patent na mocowanie.

No i tu właśnie chciałbym zapytać czy macie jakieś fajne patenty na zrobienie czegoś takiego?

Jakieś druciki, klej czy to może pomysł całkiem do wyrzucenia ?

Pozdrawiam

Enermax tb silence 14cm ma rozstaw na śrubki tak że można montować w rożnych rozmiarach. Tylko nie wiem czy na 12 cm tam będzie ale pewnie tak. Bo aż trzy dziurki do wyboru.

Podobnie: Phobya 140mm Nano-G 14 Black Silent, tylko że dwie dziurki

http://www.proline.pl/pic/emx-tb-silence-140mm_2.jpg

Edytowane przez 1985r7

O dzięki!

Faktycznie wentylatory mają otwory montażowe na 120mm. Te enermaxy nieco za wolne, ale Phobya wygląda nieźle.

Sprawdze tylko czy ramka 139mm zmieści mi się do zasilacza, wydaje mi się że to może być kłopot.

Wystarczy taki wentylator do zasilacza? Docelowo chce 2x radeon 7850 co da mi maksymalny pobór zestawu na poziomie około 360w.

No i nic z tego. Wentylator 140mm się nie zmieści. A co powiecie na bequiet silent wings 2 120mm? Ma otwory na 105mm, ale otwarte i jakiś śmieszny system montażu. Może udało by się rozszerzyć ten system o 7.5mm ?

Szlifować tworzywo sztuczne to chyba mocno karkołomne zadanie. Na zdjęciu wygląda jakby na środku ramka miała ze 2mm grubości. Żeby zamknąć zasilacz musiałbym urwać 2mm, ale po obu stronach i w ten sposób ta ramka raczej by nie przetrwała.

Zastanawiam się nad taką opcją dla wentylatora 120mm: wkręcam śruby do otworów w ramkach zasilaczy, blokuje nakrętką, i łącze śruby z otworami w wentylatorze za pomocą gumek recepturek.

Można też 120mm wentylator przymocować przy pomocy nakładek łączeniowych, opaski zaciskowe też niezły pomysł.

http://www.lazienkiabc.pl/photo/product/f600x600/Nakladka-laczeniowa-Geberit-GIS-461022001-24199.jpg

Edytowane przez 1985r7
Jest to wentylator typu [b]135 mm[/b] a zatem jego rozmiar jest dość nietypowy. Na szczęście rozstaw otworów montażowych odpowiada temu z typowych wentylatorów typu 120 mm
W standardowym 120mm wentylatorze odległość między otworami wynosi 105mm a według tego co pisze autor tematu to w jego wypadku odległość między otworami wynosi 120mm, chyba że ja źle go zrozumiałem. Edytowane przez 1985r7
  • 1 miesiąc temu...