Skocz do zawartości

Jaką kartę do Q8200

Recommended Posts

Chciałbym kupić nową kartę graficzną, aktualnie posiadam 9800GT i teraz pytanie, co będzie się nadawać pod taką specyfikację komputera:

Procek: Intel Core 2 Quad Q8200

Płyta główna: ASRock G31M-S

Ram: DDR2 GoodRam 800 MHz

Zasilacz: 450W - Rasurbo RBP-450CL

Myślałem nad HD7770 lub HD7850, a może nawet nad GTX 660, chciałbym podkreślić że jeśli za kilka miesięcy będę miał środki to chciałbym złożyć nowy komputer, więc dobrze żeby karta była choć trochę przyszłościowa, najlepiej z 2 GB ramu. Aktualny budżet na kartę to około 800 zł (w przypadku 7770 byłoby trochę oszczędności ;p).

Wiem, że zasilacz słaby, ale nowe radeonki mają podobny pobór mocy co 9800GT więc chyba nie byłoby co się martwić.

Chciałbym zagrać w nowe tytuły takie jak Assassin's Creed 3 w rozdzielczości 1980x1080 na zadowalającym poziomie. Już w poprzedniej części AC mój 9800GT nie mógł mi tego za bardzo zapewnić ;p.

Co myślicie, może poczekać troszkę i kupić wszystko naraz?

Jak Ci się nie śpieszy to możesz czekać. W styczniu premiera HD 8850/70. Już one mają być stosunkowo tanie (podobno), a to by oznaczało, że cena HD 7850 spadnie jeszcze niżej od i tak rewelacyjnej obecnej.

Ale z drugiej strony wiem jak to jest, gdy chce się coś kupić bo obecny komp już nie domaga :) HD 7850 możesz brać śmiało ale z tym zasilaczem to ja bym był na Twoim miejscu ostrożny. Jeśli jest stabilny to zmiany z 9800GT chyba nie poczuje. Tyle, że jak masz zamiar kręcić procka to ryzyko się zwiększa. Najlepiej by było wymienić więc wraz z kartą i zasilacz.

Jak Ci się nie śpieszy to możesz czekać. W styczniu premiera HD 8850/70. Już one mają być stosunkowo tanie (podobno), a to by oznaczało, że cena HD 7850 spadnie jeszcze niżej od i tak rewelacyjnej obecnej.

Ale z drugiej strony wiem jak to jest, gdy chce się coś kupić bo obecny komp już nie domaga :) HD 7850 możesz brać śmiało ale z tym zasilaczem to ja bym był na Twoim miejscu ostrożny. Jeśli jest stabilny to zmiany z 9800GT chyba nie poczuje. Tyle, że jak masz zamiar kręcić procka to ryzyko się zwiększa. Najlepiej by było wymienić więc wraz z kartą i zasilacz.

Pokaz mi gdzie jest OFICJALNE INFO ze w styczniu...

A moze ?

http://4.bp.blogspot.com/_U2JkmRkRkTg/S8yipTTQJAI/AAAAAAAAAm8/TFJsUZ6YomI/s1600/wrozka_d.jpg

Kupuj bo to dobra karta a idac tokiem myslenia kolegi wyzej to juz lepiej poczekaj na serie 9xxx albo pozniejsza bo bedzie wydajniej , taniej , lepiej...Niepotzrebne skreslic...

Edytowane przez tommyt1983

Oficjalnego nie ma ale nie ma też co wyskakiwać z jakimiś magicznymi szklanymi kulami. Nie ma się co spinać :) Jak śledzisz branżowe wortale to z pewnością i Tobie ten termin obił się o uszy/oczy. Coś na rzeczy więc pewnie jest...

Swoją drogą, MOIM zdaniem (drukowanymi byś się znów mnie nie czepiał ;) ) obecne ceny HD 7850 są włąśnie odpowiedzią rynku na tą nieoficjalną zapowiedź serii HD 8000 oraz ich cen. Bo co mają zrobić sprzedawcy? Sprzedawać teraz po okazyjnych cenach albo potem (czyli czym bliżej owej wyczekiwanej premiery) oddawać za "pół-darmo" bądź liczyć się z tym, że im towar zostanie w magazynach.

A Autor tematu zapytał czy czekać to odpowiedziałem, że może bo wygląda na to, że może być w tym dodatkowy sens. Masz jednak rację co do tego, że nikt z nas wróżką nie jest, a to wszystko to póki co tylko dywagacje :)

Edytowane przez Huzar

Nawet jeśli to do stycznia nie będę czekał, bo przykładowy wymieniony wcześniej AC3 wychodzi wcześniej ;p.

Procka na tej płycie i tym zasilaczu wolę nie podkręcać, a nawet jeśli kupię nową kartę, to w przyszłym roku prawdopodobnie wymienię resztę kompa.

Coraz poważniej myślę nad 7850, może jakaś wersja 2GB na przyszłość.

Od jakiej firmy kartę polecacie? Fajnie było jakby była w miarę cicha, bo mój 9800 nie jest zbyt przyjemny...

W tej cenie to szukaj 7850 z 2 gb vram,ale licz się z tym,że karta nie rozwinie skrzydeł. Miałem ten sam procek podkręcony na 3.0ghz i kartę 6950 wersje 1gb i proc ograniczał kartę (zaraz się zlecą i powiedzą,że nie ma czegoś takiego).Jeżeli masz w niedalekiej przyszłości modernizować komputer to karta idealna.Brałbym szafirka bądź gigusia bo mają dobre i ciche chłodzenia.

Mocniejszy q6600 krecony na 3.2 ograniczal mi GTX 480 a jest slabszy od 7850... ale tragedi nie bedzie wiec brac 7850 :D

GTX480 jest szybszą kartą od 7850 przynajmniej w dx11, ale jak ograniczał miałeś 30% zużycia gpu czy co.

Bo czym jest ograniczanie jak na 8800GTS512 przy athlonie x2 60% zużycia gpu to było 20fps a przy athlonie x4 60% zużycia to było 40.

Jego procesor też pójdzie na 3,2Gh tylko trzeba umieć podkręcić.

A jaki jest według was stosunek HD 7850 do GTX 660?

660 to jak 7870.

W tej cenie to szukaj 7850 z 2 gb vram,ale licz się z tym,że karta nie rozwinie skrzydeł. Miałem ten sam procek podkręcony na 3.0ghz i kartę 6950 wersje 1gb i proc ograniczał kartę (zaraz się zlecą i powiedzą,że nie ma czegoś takiego).Jeżeli masz w niedalekiej przyszłości modernizować komputer to karta idealna.Brałbym szafirka bądź gigusia bo mają dobre i ciche chłodzenia.

Jak ograniczał miałeś 30% zużycia gpu??

W grze crysis 2 6950 podkręcony do 900/1350 (jeżeli dobrze pamiętam, na pewno max w zakładce overdrive) procku q8200 3.0ghz i monitorze 1440x900 miałem 30-40fps. Na 2500k na stock miałem stałe 60klatek na sekundę. Na procentowe zużycie cpu i gpu nie patrzałem.

Edytowane przez creatinfreak

W grze crysis 2 6950 podkręcony do 900/1350 (jeżeli dobrze pamiętam, na pewno max w zakładce overdrive) procku q8200 3.0ghz i monitorze 1440x900 miałem 30-40fps. Na 2500k na stock miałem stałe 60klatek na sekundę. Na procentowe zużycie cpu i gpu nie patrzałem.

A bo ty myślisz że jak miałeś na słabszym cpu mniej fpsów w crysisie to tamten cep ograniczał kartę a na tym masz więcej fpsów to ten nie ogranicza to ci powiem że są dużo szybsze cepu od twojego i na nich bedzie jeszcze więcej fpsów więc twój cpu tez ogranicza haha

Po to programy mają gpu i cpu usage wbudowane żeby sobie sprawdzić jak tandem karta+procesor się sprawójde w danej grze i takich bzdur jak ty nie pisać:)

Edytowane przez Lordonos
  • 2 tygodnie później...

Obecne karty potrzebują przecież jednej, lub dwóch wtyczek 6-pin do zasilania. Nawet nie wiem czy mój zasilasz oferuje chociaż jedną, bo przy obecnej karcie dodatkowe zasilanie nie było potrzebne. Co teraz?

Otwórz budę i zobacz czy zasilacz ma kabel z wtyczką 6 pin. Jeśli nie ma (pewnie nie ma) to są przejściówki z molex'a. Można kupić choć zapewne w pudełku z kupioną kartą graficzną taka przejściówka będzie.

gtx660 jest niewiele drozszy, ale znacznie lepszy. Lepiej doplacic pare zlotych, karta na pewno posluzy dlugo nawet po zmianie platformy.

zależy od gry ale jednak nie zgadzam sie do końca. Skoro 7870 to 660 Ti więc 7850 to w sumie to samo co 660. Wiem bo mam własnoręczne odczucia i testy.

http://www.abload.de/img/cr1btxph.png