sokrates1906 0 Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Witam Zakupiłem taki monitor i teraz mam pytanie czy trzeba zmieniać jakieś ustawienia, czy jeśli wszystko działa i jest dobrze, to jest, ok? To mój pierwszy monitor lcd, tak więc nie wiem z czym to się je Na moje oko jest ok, ale moje oko jest zadowolone widząc tak wielki ładny obraz Dołączona jest płytka, nie wiem czy mam skorzystać z tego oprogramowania? Aha jeszcze pytanie odnośnie pokazującego się przy włączaniu i wyłączaniu w prawym górnym rogu małego kwadratu z napisem "video input", takie coś będzie się zawsze pokazywać? Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Perun 22 Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Monitor LCD to urządzenie Plug and Play, czyli po polskiemu: Włącz/podłącz i korzystaj/graj/działaj. Nic nie musisz robić, na dołączonej płycie masz sterowniki do monitora najczęściej służą do kalibracji obrazu. Ja nigdy tak owych nie instalowałem i podejrzewam, że 99 % os na tym forum też. W niektórych monitorach jest przycisk "AUTO" po jego wciśnięciu "monitor" sam powinien skalibrować optymalnie obraz. PS. Tak napis video input będzie się pokazywał to nic złego. Okienko z komunikatem mówi nam w jakim stanie jest monitor [podłączony, odłączony, wchodzi w tryb uśpienia] Good Luck. Edytowane 22 Września 2012 przez Perun 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 czy trzeba zmieniać jakieś ustawienia, czy jeśli wszystko działa i jest dobrze, to jest, ok? To mój pierwszy monitor lcd, tak więc nie wiem z czym to się je nie ma konieczności, ale warto ustawić zgodnie z poniższym poradnikiem http://www.lagom.nl/lcd-test/ Dołączona jest płytka, nie wiem czy mam skorzystać z tego oprogramowania? zależy czy masz tam tylko sterownik czy jakieś inne rzeczy, ale jak masz to użyj Aha jeszcze pytanie odnośnie pokazującego się przy włączaniu i wyłączaniu w prawym górnym rogu małego kwadratu z napisem "video input", takie coś będzie się zawsze pokazywać? tak, jak kolega wyżej napisał, to informacja o stanie monitora 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sokrates1906 0 Napisano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Na płytce są foldery: -Acrobat Reader -Adjustment Pattern (co to jest?) -Drivers -Manuals -NaViSet (też nie wiem co to?) -Version Warto coś zainstalować z tych rzeczy? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 23 Września 2012 Udostępnij Napisano 23 Września 2012 -Acrobat Reader olewka nowszy masz w sieci -Adjustment Pattern (co to jest?) zapewne plansze kontrolne do ustawiania monitora, coś a'la ten serwis, który linkowałem wcześniej -Drivers wgrać -Manuals odwołać się jak czegoś nie wiemy - manual to instrukcja obsługi -NaViSet (też nie wiem co to?) soft do ustawiania monitora z poziomu windy, jak chcesz możesz wgrać 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sokrates1906 0 Napisano 24 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Jeszcze parę pytań, niektóre pewnie dość banalne 1. Jak wygląda sprawa jeśli idzie o monitor-głośniki? Wiem, że na crt zalecało się by głośniki nie stały obok monitora, a przy lcd jak wygląda sytuacja? 2. Pewnie głupie pytanie czym czyścić ekran? Kupować jakiś specjalny preparat czy może jednak wystarczy woda, jakaś ściereczka i nic złego się monitorowi nie stanie? 3. Mam problem z janością/kontrastem, w dzień jest ok, teraz wieczorem strony gdzie jest biało strasznie walą po oczach. Znowu jak ściemnię, to wtedy pulip jest trochę za ciemny. Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia? Czy jednak zmniejszyć janość i kontrast, teraz jest to poziom: janość 70%, kontrast 45%. 4. Mam też wrażenie (właśnie może to tylko wrażenie, kwestia przyzwyczajenia, dlatego zadaję takie pytanie), że ekran (tzn. litery) są lekko zamazany, jakby za mgiełką, ale to dosłownie minimalnie. 5. W zestawie miałem tylko kabel do D-sub, warto kupić kabeli DVI-D? Różnica w obrazie będzie znaczna? Czy jest to obojętne jaki kabel bym kupił, czy muszę patrzeć pod kątem tego jaki mam monitor? 6. Jeśli chodzi o płytkę, to rozumiem że warto zainstalować sterowniki (drivers), choć mam pewien problem bo płytka się dośc dziwnie otwiera i nie wiem czy mam wszystko instalować jak leci? Otwiera się płytka w folderach, w drivers jest folder Windows7, a tam pliki z dziwnymi ikonkami o nazwach z nazwą monitora, a jak najadę na nie, to jest napisane, typ: wykaz zabezpieczeń; profil ICC; informacje instalatora. W sumie za bardzo nie wiem jak mam to zainstalować, pliki mają po 8,1,2 kb... Dziwnie czyta tą płytkę. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 24 Września 2012 Udostępnij Napisano 24 Września 2012 1. Jak wygląda sprawa jeśli idzie o monitor-głośniki? Wiem, że na crt zalecało się by głośniki nie stały obok monitora, a przy lcd jak wygląda sytuacja? bez znaczenia dla monitora 2. Pewnie głupie pytanie czym czyścić ekran? Kupować jakiś specjalny preparat czy może jednak wystarczy woda, jakaś ściereczka i nic złego się monitorowi nie stanie? woda teoretycznie wystarczy, ale woda nie zmyje ewentualnych tłustych plam, zaleca się stosowanie pianek typu tft cleaner itp ostrożnie z innymi detergentami 3. Mam problem z janością/kontrastem, w dzień jest ok, teraz wieczorem strony gdzie jest biało strasznie walą po oczach. Znowu jak ściemnię, to wtedy pulip jest trochę za ciemny. Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia? Czy jednak zmniejszyć janość i kontrast, teraz jest to poziom: janość 70%, kontrast 45%. w ostatnim poście dałem ci link do strony, która pomaga ustawić monitor a co do pracy po ciemku - tego się nie robi, musisz mieć źródło światła przy pracy z monitorem 4. Mam też wrażenie (właśnie może to tylko wrażenie, kwestia przyzwyczajenia, dlatego zadaję takie pytanie), że ekran (tzn. litery) są lekko zamazany, jakby za mgiełką, ale to dosłownie minimalnie. na LCD musisz pracować w natywnej rozdzielczości w tym przypadku 1680x1050 jeżeli masz win7 ustaw sobie kreator ClearType czy jak on się tam nazywa, pozwala na optymalne dostosowanie wyświetlania czcionek 5. W zestawie miałem tylko kabel do D-sub, warto kupić kabeli DVI-D? Różnica w obrazie będzie znaczna? Czy jest to obojętne jaki kabel bym kupił, czy muszę patrzeć pod kątem tego jaki mam monitor? to ma znaczenie, kabel d-sub jest złączem analogowym, podczas gdy sygnał, którego używasz jest cyfrowy, co oznacza, że gdy użyjesz d-sub ów sygnał przechodzi podwójną konwersję, najpierw z cyfrowego na analogowy, by mógł być przesłany kablem, a potem z powrotem na cyfrowy, by monitor mógł go wyświetlić i nie byłoby w tym nic szczególnie złego, gdyby ta konwersja nie była stratna, także użyj DVI-D to złącze cyfrowe i na nim problem nie występuje, a co do kabla to generalnie obojętne, ma być signle link DVI-D 6. Jeśli chodzi o płytkę, to rozumiem że warto zainstalować sterowniki (drivers), choć mam pewien problem bo płytka się dośc dziwnie otwiera i nie wiem czy mam wszystko instalować jak leci? Otwiera się płytka w folderach, w drivers jest folder Windows7, a tam pliki z dziwnymi ikonkami o nazwach z nazwą monitora, a jak najadę na nie, to jest napisane, typ: wykaz zabezpieczeń; profil ICC; informacje instalatora. W sumie za bardzo nie wiem jak mam to zainstalować, pliki mają po 8,1,2 kb... Dziwnie czyta tą płytkę. zrób tak (pod 7): na pulpicie p-klik -> rozdzielczość ekranu -> zaawansowane -> monitor -> właściwości -> sterownik -> aktualizuj sterownik -> wyszukaj ręcznie -> podaj ścieżkę do odpowiedniego katalogu na płytce i każ mu załadować odpowiedni 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sokrates1906 0 Napisano 26 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2012 (edytowane) Tzn. nie pracuję po ciemku, chyba zostałem źle zrozumiany Ogólnie wygląda to tak, że w pokoju jest włączone głowne światło, a w rogu mam komputer. Tak wiec nie jest ciemno czy coś, zawsze miałem takie oświetlenie, nie jest tak że mam zgaszone światło i siędzę przed komputerem, wtedy bym chyba oślepł Ale odczuwam znaczną różnicę jak siedzę przed komputerem w ciągu dnia, a teraz pod wieczór. Wielkie dzięki za pozostałe odpowiedzi i wskazówki, postaram się je zastosować, a jak coś nie wyjdzie to będę pisał Sterowniki zainstalowałem, a przynajmniej tak myślę, bo jak sprawdzam w sterowniku monitora to jest NEC, więc chyba jest ok Wykorzystałem ten program ClearType, ale jednak dalej jest wrażenie lekko rozmazanych liter. Hmm w sumie nie dzieje się to zawsze, może wzrok szwankuje... Albo kwestia przyzwyczajenia oczu? A czy przy zmianie na kabel DVI-D byłaby tutaj jakaś zmiana? Tzn. polepszyłaby się ta czcionka? Jeszcze mam pytanie odnośnie ułożenia monitora, tzn. w tym modelu jest ponoć opcja ruszania w pionie, a przynajmniej tak kojarzę, ale jak próbowałem to tak za bardzo nie wychodzi, a wolę nie siłować się by czegoś nie rozwalić, więc robiłem to delikatnie A może trzeba te śrubki z tylu poluzować? Monitor ma mieć ułożenie tak by stał prosto? Teraz mi się wydaje, że jest lekko pochylony w dół. Kombinuję też sobie z ustawieniami jasność/kontrast, ale póki co wygląda to tak, że wieczorem ściemniam, rano rozjaśniam Hmm czy można sobie tak często zmieniać te parametry, czy trzeba po prostu ustawić jakiś kompromis? Tzn. chodzi mi o to czy takie częste zmiany nie są złe dla monitora? Teraz jasność mam 40% (ustawione na początku było 70%), kontrast 50% (tak jak było). Edytowane 26 Września 2012 przez sokrates1906 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 26 Września 2012 Udostępnij Napisano 26 Września 2012 A czy przy zmianie na kabel DVI-D byłaby tutaj jakaś zmiana? Tzn. polepszyłaby się ta czcionka? to możliwe w przypadku niewielkich anomalii clock/phase, które mogą wystąpić przy d-sub, generalnie DVI jest zalecane Jeszcze mam pytanie odnośnie ułożenia monitora, tzn. w tym modelu jest ponoć opcja ruszania w pionie, a przynajmniej tak kojarzę, ale jak próbowałem to tak za bardzo nie wychodzi, a wolę nie siłować się by czegoś nie rozwalić, więc robiłem to delikatnie A może trzeba te śrubki z tylu poluzować? Monitor ma mieć ułożenie tak by stał prosto? Teraz mi się wydaje, że jest lekko pochylony w dół. ten model umie się tylko pochylać przód/tył a ustawiony powinien być tak, by linia wzroku znajdował się pomiędzy połową, a górną ramką panelu Kombinuję też sobie z ustawieniami jasność/kontrast, ale póki co wygląda to tak, że wieczorem ściemniam, rano rozjaśniam Hmm czy można sobie tak często zmieniać te parametry, czy trzeba po prostu ustawić jakiś kompromis? Tzn. chodzi mi o to czy takie częste zmiany nie są złe dla monitora? Teraz jasność mam 40% (ustawione na początku było 70%), kontrast 50% (tak jak było). możesz sobie zmieniać, to tobie ma być dobrze Cytuj Link to post Share on other sites
sokrates1906 0 Napisano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2012 A takie pytanie jeszcze, czy normalne jest, że na górnej części ekranu odczuwalne jest przy przyłożeniu dłoni ciepło, tzn. reszta część jest normalna, a góra jest cieplejsza? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 8 Października 2012 Udostępnij Napisano 8 Października 2012 tak Cytuj Link to post Share on other sites
sokrates1906 0 Napisano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Jeszcze mam jedną kwestię o którą chciałem się spytać, a mianowicie czasem gdy oglądam jakiś filmik w odtwarzaczu który jest umieszczony na stronie, to po powiększeniu obrazu na cały ekran gdy jest na filmiku ruch, to można dostrzec takie wrażenie łamania obrazu (nie wiem czy to dobrze określiłem:) ) To łamanie jest gdzieś w połowie, może trochę powyżej połowy ekranu, czasem zdaje mi się też że gdzieś poniżej połowy. Czy to może być spowodowane brakiem odpowiednich kodeków? Czy może jest jakieś inne wytłumaczenie? Może jakieś ustawienia monitora? Nie wiem czy kodeki coś mają do filmów odtwarzanych na stronach internetowych? Jeśli idzie o sterowniki grafiki to mam zainstalowane aktualne, tzn. na pewno były aktualne 2tyg. temu, tak więc są świeże. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 21 Października 2012 Udostępnij Napisano 21 Października 2012 to raczej wina flash playera/karty graficznej i/lub jej sterownika 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sokrates1906 0 Napisano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Hmmm flash player ostatnio aktualizowałem więc chyba jest najnowsza wersja. Karta graficzna zintegrowana, procesor AMD A8 3850; sterownik też instalowałem najnowszy ze strony producenta. Hmmm a może mieć na to jakiś wpływ, że jeśli idzie o pamięć to mimo że mam 1600Mhz, to jest 1333Mhz (mam w planie to zmienić)? Z tego co gdzieś czytałem, to ponoć w przypadku tej zintegrowanej grafiki ma to jakieś znaczenie? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 takie jakby łamanie po prostu czasem występuje na różnych platformach a wysoko taktowane pamiątki do A8 3850 jak najbardziej, im więcej tym lepiej, także kręć je, tylko sprawdź czy aby mobo się na nich nie posypie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sokrates1906 0 Napisano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Hmmm dziś mi się pojawia w górnej części monitora taki biały pasek jakby, tzn. od czasu do czasu takie miganie, mignie i znika, w zasadzie gdy jest sam pulpit to się nie pojawia, pojawia się gdy na ekranie jest przeglądarka. Takie coś jakby coś zakłócało ekran. Jeszcze czegoś takiego nie miałem... Od czego to może być, wygląda to tak jakby coś zakłócało obraz, ale w zasadzie nie ma żadnych nowych urządzeń wokół, poza tym chyba wtedy też gdy przegląraka jest schowana, to takie coś by się pojawiało? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 jak pojawia się tylko w przeglądarce to zapewne jej wina, ale głowy nie dam Cytuj Link to post Share on other sites
sokrates1906 0 Napisano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) Tzn. wtedy ten pasek migał także na pulpicie (nie mam na całym ekranie przeglądarki), ale przeglądarka musiała być otwarta. Czyli możliwe, że to wina przeglądarki? Akurat sprawdziłem wersję i wczoraj pojawiła się nowa wersja Firefoxa, zaktualizowałem i póki co pasek mi nie migał. Tak więc mogła to być wina tego, że przeglądarka nie była zaktualizowana? Choć w sumie przecież nie miałem jakiejś bardzo starej wersji, tylko najświeższą poprzednią, i dziś rano wszystko było jeszcze ok. Ps. Jednak dalej od czasu do czasu jest to samo... Wygląda to faktycznie na przeglądarkę, gdy otworzę na pełny ekran to te paski latają po całej przeglądarce... Edytowane 27 Października 2012 przez sokrates1906 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 sprobuj z inna przegladarka, np. opera Cytuj Link to post Share on other sites
sokrates1906 0 Napisano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Hmm dziwne, wczoraj wieczorem wszystko się uspokoiło i dziś wszystko jest jak najbardziej ok. Na innym forum odpowiedziano mi, że to raczej nie wina przeglądarki, że prędzej coś z kartą graficzną. Ale jeśli problem byłby z kartą graficzną, to chyba problemy byłyby widoczne także na pulpicie, czy jak mam otwarty komunikator, albo word'a, a nie tylko gdy otwierałem przeglądarkę? Wczoraj jeśli miałbym to opisać, to wyglądało jak jakieś zakłócenia, przypominało reakcję monitorów crt na telefon komórkowy, choć wyglądało to zupełnie inaczej, ale takie miałem skojarzenie Były to bardzo cienkie, poziomie, pojawiające się i znikające paski, nie potrafię za bardzo tego w inny sposób opisać Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 problemy z grafą też są niewykluczone, obserwuj Cytuj Link to post Share on other sites
sokrates1906 0 Napisano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) Od tamtego momentu póki co (odpukać) wszystko jest ok, tak więc nie wiem co się wtedy działo. Mam natomiast takie pytanie, od paru dni po włączeniu monitora/komputera słychać takie lekkie stukanie, pojawia się raz na jakiś czas, co kilka-kilkanaście minut, i głównie na początku, potem gdy komputer jest już przez jakiś czas uruchomiony to tego nie słyszę. To jest tak jakby trochę obudowa trzeszczała, coś w niej stukało? Nie wydaje mi się by było to coś poważnego, częstotliwość nie jest duża, w niczym to nie przeszkadza, ale wolę spytać czy to normalne? Jeszcze mam też pytanie czy instalować najnowszy sterownik grafiki? Gdzieś przeczytałem, że nie zawsze opłaca się instalować? Obecnie mam bodajże z sierpnia, jakiś czas temu wyszedł nowszy i nie wiem czy aktualizować? Edytowane 4 Listopada 2012 przez sokrates1906 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 cykanie może dochodzić z zasilacza, możesz profilaktycznie sprawdzić napięcia miernikiem, ale nie przejmowałbym się a sterownik bierz zawsze ze steam, oni (z reguły) nie uploadują nowych dopóki się nie okażą bezproblemowe Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts