gorgrid 11 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Witam. Mam pewne obawy co do zasilacza, który zasila mój konfig (podpis). Mianowicie jest to Seasonic s12II 520W 2x12V po 20A. Nie tak dawno temu zauważyłem pewne stukanie, które pojawia się tylko podczas obciążenia sprzętu (czyli gry/benche/strees aidą64 itp). Stukanie to można porównać do takiego jakby "szybkiego uderzania wykałaczką w stół". Jedno przychodzi mi na myśl, że być może jest to wina cewek, albo uzwojenia (nie wiem dokładnie bo nie znam się na budowie zasilaczy). Nie wiem również, czy mam się martwić, że zasilacz zachwilę padnie czy cokolwiek, natomiast nie jest to wina wentylatora bo go zatrzymałem na kilka sekund a stukanie nadal występowało. Zasilacz ma parę miesięcy, kupiony gdzieś tak w marcu, czy mam go zgłosić do sklepu w ramach gwarancji? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 zmierz mu napięcia w idle i stresie, jeśli są ok to bym się zanadto nie przejmował chyba, że cię to wkurza to próbuj reklamować Cytuj Link to post Share on other sites
gorgrid 11 Napisano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2012 zmierzyłem miernikiem i wychodzi wg. mnie, że jest w porządku, troszkę te napięcia szaleją. IDLE - stałe 12.213V LOAD - średnio 12.082 (ogólnie to jest taki zakres w stresie 12.115V - 12.082V), stuka nadal Aida pokazuje bardzo zbliżone wyniki. Wygląda mi to na wadę, bo nawet zasilacz się zbytnio nie przegrzewa. Komputer zjada około 370W w stresie. Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 No to nic innego ci nie pozostaje jak opisać problem i oddać na gwarancję Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Sprawdzałeś, czy stukanie nie dochodzi z wentylatora? Mnie to wygląda na zepsute łożysko w śmigle. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 @up natomiast nie jest to wina wentylatora bo go zatrzymałem na kilka sekund a stukanie nadal występowało. czytaj posty Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Zasilacz nie wyrabia, przegrzewa się bo brakuje mu mocy(tu zaraz odezwą się inni, że nie mam racji i to nie to). Jak podkręcasz CPU, to wróć do nominalnych ustawień. I sprawdź co się dzieje. Jak nie będzie stukania to wszystko się wyjaśni. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 tu zaraz odezwą się inni, że nie mam racji i to nie to owszem, bo to technicznie nie możliwe, żeby przeciążyć ten model takim zestawem Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 haha dobry gościu Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts