Skocz do zawartości

Komputer do 1400zł - gry/internet

Recommended Posts

Witam

Szukam komputera do max 1400zł (brutto!). Chodzi o całą budę, poza napędem - mam ze starego, jeżeli nie będzie pasował lub nie będzie sprawny to dopiero wtedy kupię nowy napęd. I tak na początku bez problemu obędzie się bez napędu.

Komputer ma głównie służyć do przeglądania internetu, oglądania filmów oraz grania w gry. Nie mam na myśli żadnych nowych gier, w większości sprzed kilku lat ale fajnie gdyby dało się również zagrać w coś np. z zeszłego roku.

Nikt raczej nie będzie się bawił w OC. Fajnie gdyby komputer był tak spasowany aby w przyszłości można go było rozbudowywać.

Zapewne będę zamawiał komputer wraz z usługą złożenia go więc to też ma znaczenie :)

Pozdrawiam i czekam na sugestię!

Jak taki mały budżet to lepiej brać gorszą płyte (H61) za 60zł taniej jest :

http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/asrock-h61m-s-intel-h61-lga1155-pciedzwvgaglansataddr3,20397.html

i wymienić karte na :http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/sapphire-ati-radeon-hd7750-1gb-ddr5128bit-dvihdmidp-pci-express,31135.html

Bo ten 4850 to straszny syf. Są to odpady tych kart a chłodzenie często jest do du*y. 7750 jest o wiele oszczedniejsze (2x mniej prądu pobiera a do tego jest szybsza i obsługuje nowsze technologie np dx11.

Edit: i3 nic tu nie da ... pentiumy spokojnie wystarczają do normalnego użytkowania ewentualnie pogrania w gry na mniejszych detalach lub jakieś starsze .

Edytowane przez Tridefy

Nie potrzebuję możliwości zagrania w BF3 czy MOH, nie ta liga :) To będzie komputer dla 6 latka i jego rodziców - rodzice raczej tylko internet + gry dla takiego dzieciaka. Poza tym mają jeszcze x360 więc tam będą grać. No chyba, że ojciec się napali na gry ale to wtedy będzie musiał wyłożyć kasę na sprzęt :)

Czyli i3 odpuszczamy. Teraz pytanie czy H61 i Radeon HD7750 czy ASRock B75M i Radeon HD4850 ?

Czy on mówił o bf3 którą jest jedna z bardziej wymagających gier ? Podaj mi jeden test kiedy 4850 jest wydajniejsze od 7750 bo o ile mi sie wydaje 7750 to jak juz to konkuruje z 4870 .

Jeżeli budżet nie wystarcza to lepiej zrezgnować z lepszej płyte .

Zreszta jestem pewny ze BF3 lepiej bedzie działał na tym procku i 7750 niż na i3 i na 4850 .

4850 to syf , odpady które vertex wykorzystuje a chłodzenie czesto sie psuje . Temperatury są bardzo wysokie .

H61 +7750 jeśli budżet by sie zwiekszył o 100zł to 7770 .

Ale zostając przy tym budżecie tylko 7750

Jakbyś nie widział są to te same karty z zmienioną naklejką od producenta , używka 275 jest ok ale sporo pobiera no i nie wiadomo jak autor jest skierowany do używek . Zresztą radeony lepiej troche radzą sobie na 2 rdzeniach (nowsze) nie wiem jak z serią gtx 2xx.

Eeeemmm... czy nie lepiej zmienić podejście i dobrać coś taniego, zamiast na chama wypełniać podany limit? Dodatkowe złotówki się przydadzą, a dodatkowa wydajność najwyraźniej nie.

Proponuję wpakować Celerona G550 i kartę graficzną sobie odpuścić na razie. Jeśli będzie potrzebna to sobie włożą.

Edytowane przez szatkus

Bardziej bym obstawiał przy Celeronie, jest tańszy, a jak nawet za 4 lata ktoś sobie wymyśli na tym grać to wrzuci i7 z Allegro (4 lata temu wyszedł Nehalem i dalej daje radę), jakąś tam nowoczesną kartę (PCI-E raczej nie wyginie), pewnie RAMy (jak będą DDR4 to pewnie trochę drogo wyjdzie) i może spokojnie działać.

Przypominam, że w pierwszym poście jest mowa o możliwości rozbudowy.

Edytowane przez szatkus

Bierz pierwszy zestaw od wujashek . Jeśli za mocno przekroczony budżet to poszukaj na innych stronach może być trochę taniej

Bardziej bym obstawiał przy Celeronie, jest tańszy, a jak nawet za 4 lata ktoś sobie wymyśli na tym grać to wrzuci i7 z Allegro (4 lata temu wyszedł Nehalem i dalej daje radę), jakąś tam nowoczesną kartę (PCI-E raczej nie wyginie), pewnie RAMy (jak będą DDR4 to pewnie trochę drogo wyjdzie) i może spokojnie działać.

Przypominam, że w pierwszym poście jest mowa o możliwości rozbudowy.

Może źle zrozumiałem ale ty chcesz za te 4 lata wrzucić ddr4 do tego zestawu?

Po za tym jest mowa o starszych grach , jak dla mnie gra która ma np 4-5 lat to starsza czyli podaje przykład Wiedźmin który na tym celeronie nie pójdzie nawet na minimalnych wiec myśl...

"fajnie gdyby dało się również zagrać w coś np. z zeszłego roku." Nie chodzi mi o nic super wymagającego , ale no np żeby gra działa . a zintegorowana w celeronie to wyklucza . Najpierw czytaj uważnie później komentuj!

Edytowane przez Tridefy
  • Popieram 1