daredevil90 0 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 (edytowane) Witam, chciałbym złożyć komputer. Niestety odkąd zakupiłem laptopa przestałem się tym wszystkim interesować. Gdy miałem PC to czasem coś w nim pogrzebałem więc jakieś minimalne pojęcie mam. Nie chce już laptopa, ponieważ są drogie, mało wydajne i strasznie się grzeją, przede wszystkim z powodu zbierającego się kurzu, a otwieranie ich jest strasznie uciążliwe. Mimo wszystko nie chciałbym rezygnować z zalety jaką jest możliwość łatwego przenoszenia sprzętu. Stąd wpadłem na pomysł by złożyć Pc do gier stawiając na jego minimalizm, a zarazem nie rezygnując z jego wydajności i wybór padł na obudowę oraz płytę główną typu: mini ITX. Poczytałem co nieco i pomyślałem, że przy moich preferencjach jest to możliwe (mogę się mylić, stąd tytuł tematu), ponieważ nie będę rozbudowywał komputera (żadnego Overclockingu itd.), więc nie potrzebuję wielu slotów na Ram i podpinania kilku dysków czy dwóch kart graficznych. Przechodząc do rzeczy, proszę o pomoc przy doborze podzespołów biorąc pod uwagę, że chodzi o sam PC bez myszki, monitora, klawiatury itd. na podstawie moich "widzi mi się", a mianowicie: -bardzo rzadko korzystam z Dvd-romu więc nie jest konieczny, przy czym nie spotkałem się z obudową mini itx bez miejsca dla niego przeznaczonego (ewentualnie w jego miejsce dodatkowe chłodzenie?) -dysk 300 Gb w zupełności wystarczy -karta dźwiękowa zintegrowana również wystarczy (wejście na mic i słuchawki/głośniczki) -chciałbym móc w przyszłości korzystać z USB 3.0 -czytając różne dziwne info doszedłem również do wniosku, że wystarczy mi 4gb pamięci ram, ponieważ mało jest gier i programów, które wymagają jej więcej (zmienię to ewentualnie w przyszłości) -dobra karta i procesor w miarę tych możliwości finansowych (całość zestawu 1500-2000zł) -wydajny i w miarę cichy zasilacz Szukając, szperając, czytając znalazłem obudowę, która odpowiadałaby moim preferencjom, z tym, że jest naprawdę "przytulna" i mogę się zastanowić nad opcją lepszego chłodzenia kosztem czegoś innego. Zaznaczę również, że komputer będzie stał w przewiewnym miejscu, będzie często czyszczony i może chodzić z otwartą obudową w razie upojnych nocy z jakąś konkretną grą. Wybrałem obudowę: COOLER MASTER Elite 120 Advanced - cena ok. 200zł, wybrana ze względu na dobry stosunek cena/jakość (na podstawie opinii na różnych forach i ilości filmików na Youtubie polecających tą obudowę pod zabudowę mini itx) oraz możliwość włożenia pełnowymiarowego zasilacza do obudowy ATX co również uważam za zaletę. Proszę o opinie oraz jeśli to możliwe o wypisanie dobrych podzespołów nadających się do takiego zestawu, czyli można również brać pod uwagę oddawanie ciepła/pobór energii czy ich gabaryty, a przy doborze płyty głównej mini ITX czy posiada odpowiednie złącza do dołożenia karty graficznej, bo widzę, że większość takich ma zintegrowaną grafikę. Dziękuję za uwagę :-) Edytowane 20 Września 2012 przez daredevil90 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 (edytowane) http://www.morele.net/inventory/info/gZrH6O/ mozna dorzucic do radeona 7850 1 GB w cenie okolo 700 zł. jak gdzies dorwiesz, to procek mozesz zmienic na http://www.arest.pl/30846 do karty graficznej uzyjesz przejsciowki 2x molex >> PCIE. zasilacz jest bardzo dobry, ze sprawnoscia 80plus gold. Edytowane 20 Września 2012 przez wujashek 1 Cytuj Link to post Share on other sites
daredevil90 0 Napisano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Dzięki za szybką odpowiedź. Popełniłem błąd przy pisaniu posta, a właściwie zapomniałem wspomnieć, że chciałbym mieć wsparcie dla Wifi. Da się to jakoś rozwiązać? Nie chciałbym już nic dokładać do środka więc może mógłbyś polecić jakąś inną płytę? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 a karta wifi na usb nie wchodzi w gre? Cytuj Link to post Share on other sites
daredevil90 0 Napisano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Szczerze to nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje :-) Naprawdę jestem sto lat za murzynami. Wchodzi w grę oczywiście. Dzięki za odzew po raz kolejny. Chyba wszystko już mam upatrzone. Zestaw, który wybrałeś pasuje mi w zupełności. Zastanawiałem się jeszcze nad kwestią zasilacza modularnego ale chyba nie ma to żadnego sensu. Dysk tak duży mi nie potrzebny ale widzę, że nie ma nic rozsądniejszego i z tak dobrymi opiniami w tej cenie. Dzięki! Postaram się odświeżyć temat jak złożę całość do kupy, może komuś się przyda info, że wszystko hula jak należy :-) Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 (edytowane) ten zasilacz ma w Twoim przypadku zasadniczy plus, ma krotkie i ubogie okablowanie. nic sie nie bedzie platac, wiec modularnego nie potrzebujesz. zasilacz modularny o tych parametrach elektrycznych bylby z 2x drozszy. praktycznie kazdy kabel w nim wykorzystasz, nawet 2 wolne molexy beda podlaczone przez przejsciowke do karty graficznej. gdyby ten maly wentylator w obudowie okazal sie glosny, to go odlacz poprostu . czekam na opinie jak to wszystko dziala Edytowane 20 Września 2012 przez wujashek Cytuj Link to post Share on other sites
daredevil90 0 Napisano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Jeszcze malutkie pytania: jak się ma sprawa w przypadku gdybym jeszcze chciał dvd-rom do tego? Potrzebny inny zasilacz? Kabelków braknie do zasilania? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 kabli starczy. ten zasilacz ma conajmniej 2x SATA. Cytuj Link to post Share on other sites
daredevil90 0 Napisano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Jeszcze jedno pytanko się nasunęło i znów o zasilaniu. Na stronie http://www.powercolor.com/global/products_features.asp?id=400#Specification jest napisane Minimum System Power requirement (W): 450W. Nie będzie za słaby ten zasilacz? Edytowane 21 Września 2012 przez daredevil90 Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Ma dwie linie 12V po 16A co daje 2x192W, Bez oc to powinno GTX680 działać. Mimo wszystko takie 7770 nie weźmie nawet 100W. Edytowane 21 Września 2012 przez walker15130 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 oni tam podaja zalecany zasilacz klasy sporo nizszej niz ten fortron. ten komputer wezmie bardzo malo pradu i podany fortron spokojnie sobie z nim poradzi. to jest ta sama platforma, co tu http://www.ceneo.pl/13143626 tylko, ze o nizszej mocy i bez dodatkow w stylu dlugie oplecione kable, pomalowana obudowa itd. Cytuj Link to post Share on other sites
wallhack 125 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) ten fortron ma w końcu certyfikat 80+ gold czy nie, bo nie wspominają na morelach o rzeczy, która zwykle podwaja cenę zasilacza Jeżeli nie to ja kupiłbym to: http://www.morele.ne...500cxv2-404676/ Sprawdziłem na stronie producenta i faktycznie jest gold. Zasilacz wygląda paskudnie, ale jest elektrycznie dobry. Szkoda, że nie ma jednej linii 12V. Tak czy siak opłaca się go brać, do HD7770 jest w sam raz. Edytowane 21 Września 2012 przez wallhack Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 ma golda http://www.computerbase.de/forum/showthread.php?t=946998 recka Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Ma dwie linie 12V po 16A co daje 2x192WTyle tylko, że tego się przecież nie sumuje i maksymalne obciążenie linii 12V nie wynosi 384W a 336W. Jak dla mnie to zasilacz na styk... Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Nie chodziło o sumowanie, lecz pokazanie że zasilacz obsłuży hd7770 - ponieważ może jej dostarczyć 192W. Jak dla mnie to zasilacz na styk... ...do i5 + 6950 Autor nie planuje nic z tych rzeczy. Licząc że użyty w ich testach HCP-850 z certyfikatem 80+Gold ma około 90% sprawności przy 50% loadu, wynika że maksymalnie obciążone i5+6950 pobierało "zaledwie" 280W (315*0,9) Edytowane 22 Września 2012 przez walker15130 1 Cytuj Link to post Share on other sites
daredevil90 0 Napisano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Jeszcze raz dzięki, wszystko śmiga jak należy. Na razie grzałem go tylko w Diablo 3 i temperatury w normie. Kable poupychane jak tylko się da :-) Żadnych problemów, poza tym, że nie wiem gdzie zamontować w tej płycie głośniczek systemowy. Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 2 Października 2012 Udostępnij Napisano 2 Października 2012 (edytowane) w instrukcji nie widze miejsca na glosniczek systemowy. Edytowane 2 Października 2012 przez wujashek Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 2 Października 2012 Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Daj fotki i podaj konkretne temperatury. Jestem ciekaw jak to u Ciebie wygląda. Może nie będę się szarpał na Prodigy i wystarczy mi Elite 120. Cytuj Link to post Share on other sites
kr1t1c 33 Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Elite 120 jest bardzo fajny ale zasilacz nad cpu bardzo ogranicza możliwości chłodzenia (patrz również sg05). Eklerek wygoogluj jeszcze Fractal Design Node 304 powinien na dniach pojawić się w sprzedaży w kwocie ok 300 - 350 zł. lepsze możliwości chłodzenia ale za to trochę większy od elita. Zależy co kto potrzebuje. Ja złożyłem kompa na sg08 z i3 i 7850. Cytuj Link to post Share on other sites
fooczak 0 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Witam. Nie chce zakladac nowego tematu. Pisze do was drodzy forumowicze z prosba o zaktualizowanie zestawu. Przedzial cenowy bez zmian. Moze byc w tej obudowie.Zastosowanie glownie gry. Chcialbym dostac oczoplasu po przesiadce z 8600gt m. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 http://www.morele.net/inventory/info/ex6Can/ Cytuj Link to post Share on other sites
fooczak 0 Napisano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Dzieki wielkie za szybka odpowiedz. Zastanawialem sie nad phenomem. Zestaw na amd nie bylby troche tanszy i wydajniejszy? I o ile podnioslaby sie cena gdyby wsadzic tam rozsadna 2gb karte graficzna. Poczytalem tez o tej karcie ktora zaproponowales. Ma podobno niezle mozliwosci OC. Moje pytanie czy zasilacz pociagnie nadal jesli ja podkrece. Kompa nie bede wymienial pewnie znow ze 3, 4 lata. Mamzamiar kupic go na dniach. Pozdrawiam. Edytowane 1 Grudnia 2012 przez fooczak Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 phenom niestety bedzie sie bardziej grzac i pobierac wiecej pradu, wiec do HTPC to slaby pomysl. Zasilacz wytrzyma ta karte + i3 i zostaje zapas na OC karty (tylko nie szalej z napieciami, najlepiej rob to bez zmiany napiec). Bedziesz musial tylko uzyc przejciowki z molexa na PCIE aby karte podlaczyc. ewentualnie jak chcesz miec cos mocniejszego, to proponuje wersje 450W tego zasilacza ktora kosztuje okolo 240 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
fooczak 0 Napisano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Dziekuje jeszcze raz za rzeczowa odpowiedz. Juz rozumiem twoj wybor. Standardowe chlodzenie z boxa zmiesci sie pod zasilaczem? I juz ostatnie pytanie czy taka przejsciowka nie ogranicza wydajnosci karty? Pozdrawiam Edit. Ostatnie pytanie cofam bo zapytaniu wujka googla:) Edytowane 1 Grudnia 2012 przez fooczak Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 box sie zmiesci. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts