Skocz do zawartości

Podkręcanie gigabyte radeon hd 4870 1GB

Recommended Posts

Przykładowy wynik:

http://i.frazpc.pl/pliki/recenzja/HD_4870/OC1.jpg

Stabilność najlepiej testować w programie FurMark w trybie "Xtreme Burning Mode". Innym rozwiązaniem jest PSU test w OCCT. Ten drugi potrafi rozgrzać kartę do bardzo wysokich temperatur.

BTW. Jaki masz zasilacz?!

Na tym zasilaczu (Trust) nie odpalałbym nawet Pentium III, a co dopiero takiego kompa. Podkręcanie na tym jeszcze bardziej przybliża cię do utraty kompa. Wymień go dla swojego bezpieczeństwa.

Ja przez CCC podkręcam radka do 830/4200, możesz użyć ATT (ati tray tools).

Co prawda jest to nie-markowy zasilacz ale jak dotąd sprawuje się bez zarzutu. Mam go od około 1.5 roku. Ciągnie Athlona 64 x2 5600+ @ 3.1 GHz i teraz Radeona jak w temacie @ 800/1000. Do tego 2 dodatkowe wentylatory 120 i 80 mm z boku i tylu obudowy. Gram po kilka godzin dziennie w gry typu COD4, Dragona Age, Wolfenstein.

Być może kiedys nadejdzie ten dzień kiedy się spali i wtedy będę go przeklinał i miał powód do kupna nowego, firmowego zasilacza. Jak na razie pozostaje przy tym.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc, zegary zostawiam na 800/1000.

Zdecydowanie sprzedaj tego Trusta. To jest bomba a nie zasilacz. Tez myslalem kiedys ze to bzdura ze 'tanie' zasilacze są tandetne i w ogole groźne, az pewnego dnia jeden nie pochłonął kompa siorki. A był to Take Me!. Wtedy skojarzyłem, dlaczego komp rodziców przestawał działać i dlaczego moja plyta glowna miala problemy. Jak zobacyzlem jakie zasilacze tam są powkladane to sie przerazilem :)

Dobry zasilacz to podstawa. Niestety, ale nie mozna oszczedzac na zasilaczach, trzeba wydać te kilka złotych na dobry PSU. Mój Fever tez działał długo bez zarzutów.

Pamiętaj, te tzw 'tanie' zasilacze niektórych firm są jak bomby. Przez pewien czas niby wszytko ok, ale jak pierdyknie, to pól kompa do wymiany. A chyba nie chcialbys stracic np. tego Radka 4870 albo proca swojego? :)