Skocz do zawartości

Asus P8H67-M EVO R3.0 + i5 2500k -> co robić?

Recommended Posts

Na wstępie chciałem wszystkich serdecznie przywitać - to mój pierwszy post:)

Przechodząc do tematu - niedawno złożyłem sobie komputer. Nie będę ukrywał, dawno tego nie robiłem i nie jestem na bieżąco. Kierując się sympatią jak i ceną wybrałem Asusa wybrałem P8H67 EVO R3.0, nie mając pojęcia, że jest to płyta raczej do zastosowań biurowych. A chciałem sobie trochę pokręcić.

I nie wiem co z tym teraz począć. Powinienem ją sprzedać i kupić coś na P67 lub Z68? Na tej płycie z poziomu windowsa udało mi się podkręcić procek o 15% do 38x100 (Asus TurboV) . A piszą, że w ogóle się nie da - jak to jest? Czy warto wydać dodatkowe 200-300 zł i poświęcić trochę czasu na wymianę tej płyty? Czy poczekać i zrobić to w przyszłości po niższej cenie? Nie wydaje mi się, abym potrzebował w przeciągu najbliższego półrocza jakiegoś upgrade`u. Z HD 7870 OC, BF3 na tej konfiguracji lata aż miło.

Zastanawiam się również, czy warto zainwestować w dysk SSD na system? Czy używając komputer głównie do gier przyniesie to zauważalne rezultaty?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Z pozdrowieniami

Adrian

Gość rezerwuar

Na wstępie chciałem wszystkich serdecznie przywitać - to mój pierwszy post:)

Przechodząc do tematu - niedawno złożyłem sobie komputer. Nie będę ukrywał, dawno tego nie robiłem i nie jestem na bieżąco. Kierując się sympatią jak i ceną wybrałem Asusa wybrałem P8H67 EVO R3.0, nie mając pojęcia, że jest to płyta raczej do zastosowań biurowych. A chciałem sobie trochę pokręcić.

I nie wiem co z tym teraz począć. Powinienem ją sprzedać i kupić coś na P67 lub Z68? Na tej płycie z poziomu windowsa udało mi się podkręcić procek o 15% do 38x100 (Asus TurboV) . A piszą, że w ogóle się nie da - jak to jest? Czy warto wydać dodatkowe 200-300 zł i poświęcić trochę czasu na wymianę tej płyty? Czy poczekać i zrobić to w przyszłości po niższej cenie? Nie wydaje mi się, abym potrzebował w przeciągu najbliższego półrocza jakiegoś upgrade`u. Z HD 7870 OC, BF3 na tej konfiguracji lata aż miło.

Zastanawiam się również, czy warto zainwestować w dysk SSD na system? Czy używając komputer głównie do gier przyniesie to zauważalne rezultaty?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Z pozdrowieniami

Adrian

Troszke się machnąłeś z tą płytą ale to nic.Ja bym zostawił. A jakie masz chłodzenie?

Z tymi zastosowaniami biurowymi to raczej lekka przesada :-) po prostu H67 pozwala na wykorzystanie grafiki zintegrowanej z prockiem, lekkie OC przy pomocy BCLK jest możliwe nawet na H67. Jeżeli wystarcza Ci mocy do grania to moim zdaniem lepiej poczekać ze zmianą mobo. Mi narazie styka i5 2400 więc Tobie 2500 też spoko styknie na sporo czasu do grania i to bez OC.

Edytowane przez sentiel28

lekkie OC przy pomocy BCLK jest możliwe nawet na H67

??

O ile wiem to na SB buby się robią, bo z szyną jest powiązanych wiele różnych rzeczy - np. szyna po OC pracuje szybciej, ale ram nadal stoi w miejscu co jest równoznaczne z utrata stabilności jednostki (kontroler jest na CPU, a nie na mostku jak to było kiedyś).

Z tańszych do podkręcenia to weź AsRock P67 Pro3 B3 MSI Z77-G43 MSI Z77-GD55

Z tych trzech do OC zdecydowanie najlepszy będzie Asrock - chodzi wyłącznie o sekcję zasilania (musi pociągnąć więcej niż jest przewidziane dla ustawień fabrycznych CPU), im mocniejsza tym lepiej. Edytowane przez stelek

Dziękuję wszystkim! Spróbuję ją zatem sprzedać, jeżeli się uda to wymienię, jak nie to trudno - poczekam. Gdyby ktoś był zainteresowany to 3 tygodniową płytę mogę sprzedać za 300 zł.

Chłodzenie procka mam boxowe, do tego jeden wiatraczek z obudowy (obudowa coolermaster) + zasilanie OCZ 700W (stare Modxstreme czy jakoś tak). Tu też mogłem chyba lepiej wybrać, nie wiedziałem że ten zasilacz już taki stary.

Powiedzcie jeszcze proszę, czy warto zainwestować w SSD, jeżeli komputer wykorzystywany jest wyłącznie do grania?

Z pozdrowieniami

Adrian

Gość rezerwuar

Dziękuję wszystkim! Spróbuję ją zatem sprzedać, jeżeli się uda to wymienię, jak nie to trudno - poczekam. Gdyby ktoś był zainteresowany to 3 tygodniową płytę mogę sprzedać za 300 zł.

Chłodzenie procka mam boxowe, do tego jeden wiatraczek z obudowy (obudowa coolermaster) + zasilanie OCZ 700W (stare Modxstreme czy jakoś tak). Tu też mogłem chyba lepiej wybrać, nie wiedziałem że ten zasilacz już taki stary.

Powiedzcie jeszcze proszę, czy warto zainwestować w SSD, jeżeli komputer wykorzystywany jest wyłącznie do grania?

Z pozdrowieniami

Adrian

Ja bym płyty nie wymieniał bo do oc i tak musisz dokupić jakiś cooler(min.100zł)