Skocz do zawartości

TV LED czy Plazma do 2500zł

Recommended Posts

Kolego autorze, szukaj czegokolwiek z "G" w nazwie. G30 G20, bądź GT jeśli znajdziesz w dobrej cenie. S są nieco gorsze pod względem obrazu (głównie mniej czarne), ale przy LEDach w tej samej cenie i tak wypadają lepiej, więc masz jeszcze S20 i S30 do wyboru.

Akurat tak się składa, że szukałem dla znajomej modelu z tego zakresu więc się podłączyłem do tematu. Niestety te G20,30 czy nawet S'ki są nie do znalezienia w rozsądnej cenie.

Wybór padł na P42UT50 (~2200pln).

Coś o tej serii ktoś słyszał? Ponoć najnowsza na 2012 rok, z 3d (potrzebne okulary).

Pamiętaj że nowe plazmy mają okres tzw "docierania " i trzeba uważać co się wyświetla (jest na ten temat dużo w internecie )

Ja mam plazmę która ma 5 lat i grane przez 3 h w dirta 3 dość mocno się wypaliło krótkotrwale , Wiem że jak będę grał w 1 tytuł pół dnia to coś się wypali na trwałe , choć na moim non stop była oglądana siatkówka ok 6-8h i jedyne co się wypaliło to słabo widoczny napis polsat który jest widoczny na czarnym tle z 30 cm.

Mi akurat się obraz wypalił na mojej ponad 2 letniej plazmie (Panasonic TX-P40S20E) na logo stacji. Widać to dopiero na jakimś jasnym tle i trzeba się przypatrzyć żeby to zauważyć. A u mojego wuja na plazmie (Panasonic TX-P50G20E) po kilku partyjkach gry w tenisa stołowego na playstacji niedługo max. 30 min. jak się włączy czarne tło to widać obrys stołu, ale po pewnym czasie to znika.

Jak zawsze przy rozmowie co jest lepsze plazma czy LCD (nie ma takiego czegoś jak telewizor LED - jest tylko podświetlanie LEDowe ) są zwolennicy jednego i drugiego. To troszeczkę jak rozmowa nad wyższością jednego święta nad drugim. Do kina domowego w w miarę zaciemnionym pokoju osobiście wybrałbym plazmę i tylko plazmę. Natomiast do komputera bardziej przemawia do mnie LCD. Osobiście wybrałbym się do jakiegoś profesjonalnego sklepu i przedstawił obsłudze do czego będzie Ci potrzebny i w jakich warunkach będzie stał. Odradzam chodzenia do sklepu do idiotów czy innego marketowego ścierwa. Z taką ilością jarzeniówek nad głową i podniesionym kontrastem i jasnością do granic możliwości nic nie zobaczysz.